RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fordel Vålerenga i gullkampen

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Sist oppdatert:
Fattige to poeng skiller Rosenborg og Vålerenga fem runder før serieslutt. Like bak jager Tromsø og Lyn. TV 2 Nettavisen holder VIF som knepen gullfavoritt. Alt om serieinnspurten her.

La det være sagt med en gang: Det er ikke første gang gullkampen i Tippeligaen er like jevn som i år. Det bare virker sånn. For med tolv strake seriemesterskap til Lerkendal, er det ikke rart folk glemmer at trønderne faktisk har fått kamp til dørstokken tidligere også.

Hvem vinner serien til slutt?
Vålerenga
Rosenborg
Tromsø
Lyn
Andre

Se resultat

Svak poengfangst
Det som er nytt av året, i hvert fall om en ser på sesongene etter at 14-lagsserien ble innført i 1995, er imidlertid at Rosenborg har tatt langt færre poeng på de første 21 kampene enn noen gang tidligere. 39 poeng er seks poeng mindre enn på tilsvarende tidspunkt i 2002. Og hele 13 færre enn det Åge Hareides lag hentet i fjor.

Det faktum at hele fire lag er innenfor en differanse på bare fem poeng på tabellen, er også uvant. Det betyr, i hvert fall i teorien, at tre lag kan passere Rosenborg i løpet av to serierunder. Snittavstanden fra første til fjerdeplass de siste ni sesongene har vært over 15 poeng. Så selv om Vålerenga skulle snuble på oppløpet, er Rosenborg innen rekkevidde for både Lyn og Tromsø. Tromsø møter for øvrig nettopp VIF på Ullevaal neste helg, noe som selvsagt er en fordel for RBK og Lyn.

I egne hender
Det som først og fremst taler til Rosenborgs favør, er at laget har alt i egne hender - akkurat slik de er vant til. Bare én gang de siste ti årene har et annet lag enn RBK ledet fem runder før slutt. Det var i 1998, da Molde ledet poenget foran Nils Arne Eggens mannskap. Men med fire seirer og én uavgjort endte Rosenborg til slutt ni poeng foran erkerivalene fra Romsdalen.

Også i 2001 var gullkampen jevnere enn i år. Den gang var avstanden fra RBK ned til Lillestrøm ett fattig poeng fem runder før slutt. Den gang tok både RBK og LSK ti poeng på de siste fem kampene. I år er det ikke sikkert Norges beste lag de siste ti årene kan tillate seg å avgi fem poeng.

Solid form
I Oslo snakkes det om gull både hos Lyn og Vålerenga. Og selv om VIF-direktør Kjetil Siem gjør sitt ytterste for å kvele gullpreiket, er det flere faktorer som taler til østkantlagets fordel. De to viktigste er formutvikling og kampprogram.

For det er ingen tvil om at Vålerenga er Tippeligaens store formlag. Kjetil Rekdals mannskap har vært vært bunnsolide defensivt det meste av sesongen, og når det endelig har løsnet også i andre enden, synes VIF ustoppelig. På de tre siste kampene har det blitt 10-2 og ni poeng. Mens Rosenborg på sin side sliter mer enn vi kan huske å ha sett laget gjøre på dette tidspunktet av sesongen.

Slitasje
Tre strake tap, Champions League-oppgjøret mot Panathinaikos inkludert, er ikke dagligdags der i gården. For selv om laget også har vært inne i tørkeperioder de siste tre sesongene, har trønderne våknet når høstmørket har senket seg og europacupfotballen har begynt å rulle.

I år kan det imidlertid virke som om Champions League-deltakelse og landslagsspill har påført Ola By Rises mannskap uventet mye slitasje. Som neppe blir mindre i ukene fremover. For før siste serierunde skal Rosenborg ut i knalltøffe mesterligakamper mot Arsenal og PSV. I tillegg skal nøkkelspillere som Vidar Riseth, Espen Johnsen, Christer Basma, Ståle Stensaas og Frode Johnsen i aksjon for landslaget.

Mens Vålerenga stort sett kan konsentrere seg om den spennende serieinnspurten. Akkurat det gir VIF et ørlite overtak i kampen om seriegullet.

Diskutér i Veggavisen: Hvem tar seriegullet?

Rosenborgs program:
Sogndal hjemme
Ham-Kam borte
Stabæk hjemme
Bodø/Glimt borte
Lyn hjemme

Vålerengas program:
Tromsø hjemme
Odd borte
Sogndal hjemme
Ham-Kam borte
Stabæk hjemme

Tromsøs program:
Vålerenga borte
Brann hjemme
Odd borte
Fredrikstad borte
Sogndal hjemme

Lyns program:
Brann borte
Fredrikstad hjemme
Viking borte
Lillestrøm hjemme
Rosenborg borte

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere