*Nettavisen* Sport.

Foreløpig ja til Contador og Saxo Bank

Foto: (Scanpix/AFP)

Fikk fornyet lisens i ett år. Men en dopingdom kan endre den på nyåret.

22.11.11 12:55

Allerede den 2. november fikk Astana, BMC, Garmin, Lampre, Liquigas, Movistar, Rabobank og Sky fornyet WorldTour-lisens. En uke senere kunne også Vacansoleil puste lettet ut.

Mandag var lisensnemnda i det internasjonale sykkelforbundet frampå igjen. Da fikk Katjusja, FDJ, Lotto, Omega Pharma-Quick Step og Team Saxo Bank fornyet lisens, mens GreenEdge og RadioShack-Nissan fremdeles har papirarbeid de må løse.

Les også: Ikke lisens til Europcar

Det er interessant å se hvor langvarige de nye lisensene er. Katjusja og Lotto-Belisol er nå sikret plass i sykkelsportens ypperste selskap fram til 2015, mens FDJ og Omega Pharma-Quick Step er med til 2014.

Contador-høring ulmer
Bjarne Riis og hans Saxo Bank-mannskap fikk kun innvilget lisens for neste sesong. Den største årsaken til det er nok den pågående dopingsaken mot lagets store stjerne og poenggarantist, Alberto Contador.

Spanjolen deltar denne uken på høring hos CAS (idrettens voldgiftsrett) på grunn av den positive dopingprøven han avla under 2010-versjonen av Tour de France.

Det er satt av fire dager til høringen i Lausanne, men saken blir trolig ikke ferdigbehandlet før på nyåret.

CAS har uttalt at det gjerne tar mellom seks og åtte uker å komme fram til en kjennelse i slike saker.

Kan miste poengene
Dersom Contador blir ilagt en toårig utestengelse for clenbuterolbruk, vil poengene han har opparbeidet seg de siste to sesongene bli strøket.

Før Tour de France-vinneren ble frikjent av det spanske sykkelforbundet i februar, og dommen deretter ble anket inn til CAS, bekreftet UCI-talsmann Enrico Carpani at lisensen til det danske laget kan ryke.

- Jeg kan bekrefte at dersom Alberto Contador utestenges, vil lisensnemnda ifølge UCI-reglementet kunne vurdere lagets posisjon.

Les også: Contador vil bruke løgndetektor

Det er hevet over enhver tvil at SaxoBank vil falle dramatisk på verdensrankingen uten Pinto-rytterens poeng.

I år har han hentet 471 av de 696 poengene det danske laget har skrapet sammen denne sesongen.

Vacansoleil hadde til sammenligning 369 poeng på sin 18.-plass på listen.

Treningsleir i Israel
Det har også blitt foretatt strukturelle endringer i Saxo Bank den siste tiden. For en ukes tid siden kom nyheten om at SunGard var blitt kjøpt ut som co-sponsor, og at laget finansieres i sin helhet av Saxo Bank neste sesong.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Riis har hentet en rekke, la oss kalle dem utradisjonelle, signeringer foran neste sesong. Blant dem japanske Takashi Miyazawa (fra Farnese-Vini), Jonathan Cantwell (fra australske Fly V Australia) og israelitten Ran Margaliot (fra et lag som ikke er registrert som UCI-lag).

politiken.dk avslørte at hele Saxo Bank-laget blir å finne i Israel fra 28. november til 11. desember. Da tar nemlig Riis med seg troppene sine på treningsleir i Midtøsten.

Etter planen stiller det danske laget til start under Tour Down Under, mens Contador er annonsert til Tour de San Luis i slutten av januar.

Les også: Kan redde Contador

Om han i det hele tatt kan stille i det rittet, og om Saxo Bank beholder sin gylne WorldTour-lisens, vil altså avgjøres i løpet av halvannen måneds tid. Det taler til rytterens fordel at flere toppidrettsutøvere har blitt frikjent i saker som omhandler clenbuterol og matforurensing de siste månedene.

Contador har hele veien bedyret sin uskyld og skyldt på et stykke infiserte kjøtt han spiste på den andre hvildagen under etapperittet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.