ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Den siste tiden har diskusjonen rundt flere mulige endringer i norsk fotball blusset opp. I starten av november uttalte NTF til NRK at de utreder muligheten for en helt ny ligastruktur for herrene.

Denne vil blant annet inneholde et sluttspill for å øke antallet kamper for norske klubber.

Også flere andre endringer kan bli aktuelt den kommende tiden.

Til Nettavisen sier administrerende direktør Leif Øverland i NTF at de også ønsker å se på muligheten til å gjøre endringer på eierskapssiden i klubbene.

- Vi foreslår dette i vår strategiplan som blir offentliggjort i januar, sier Øverland som er leder i interesseorganisasjonen for toppklubbene i Eliteserien og OBOS-ligaen.

De har registrert at Norge ikke har tatt like stor del av den økonomiske veksten i fotballen som ellers i Europa de siste årene.

Øverland avslører nå at temaet rundt eierskap av norske fotballklubber har vært oppe til diskusjon blant klubbene.

- Vi i norsk toppfotball mener jo at man må se på den igjen, og forstår egentlig ikke at det skal være et problem å få til en endring. Hvis man får inn eiere som kan denne næringen, og er villige til å investere i den, så skjønner jeg ikke at det skal være feil, sier han og åpner med det opp for en debatt om at det skal tillates med nye modeller for eierskap av norske fotballklubber.

- Toppfotballen er business

Nettavisen setter i serien «Kampen om fotballmillionene» fokus på de økonomiske forskjellene i norsk fotball sammenlignet med land rundt oss. Spesielt Danmark har de siste årene fått et stadig større økonomisk forsprang på Norge.

Noe av forklaringen ligger på de store spillersalgene som Eliteserie-klubbene ikke er i nærheten av å matche, men også når det kommer til eierskap av klubbene er det tydelige forskjeller.

- Det er jo en drøss av aksjeselskaper i og rundt norsk fotball (gjennom dualmodellen red.anm), som vi enten jobber i eller handler med, som er helt vanlig. Toppfotballen er business, å tro noe annet blir helt feil. Vi mener en profesjonalisering av norsk fotball er riktig, for det er store arbeidsplasser og store bedrifter, sier Øverland.

I motsetning til i Norge er det i Danmark tillatt med eierskap fra utenlandske aktører. Et fritt marked der fotballklubbene kan børsnoteres. Flere av de danske klubbene som har profittert stort på salg av spillere, har eiere som ikke er registrert i Danmark.

FC Midtjylland og FC Nordsjælland er to eksempler på klubber som har tatt store sportslige og økonomiske steg etter at de kom på utenlandske hender. Førstnevnte eies av Matthew Benham som også har kontroll på Premier League-klubben Brentford. Nordsjælland har inntil nylig vært eid av det engelsk/amerikanske investeringsselskapet Pathways Group, før egyptiske eiere investerte stort og overtok aksjemajoriteten tidligere i år.

Øverland og NTF har bitt seg merke i at spesielt danskene har rykket ifra Norge, og skaffet seg en markant fordel blant annet i rekruttering av spillere.

- Vi snakker ikke om en gjeng fra Midtøsten som skal komme inn og begynne grønnvasking av penger her. Vi må sette opp et regelverk som gjør at vi fortsatt har kontroll på det som skjer, for vi må ikke være dumsnille, men prøve å møte forandringen med åpent sinn, forklarer Øverland før han fortsetter:

- Jeg tror den tyske modellen er klok, der man slipper inn profesjonelle eiere og får inn kapital, men der medlemmene styrer. Jeg tror ikke vi skal hoppe rett til den danske modellen her. Det er noe med den norske sjelen og hvordan vi er bygget opp, sier han.

I Tyskland tillates det også med såkalte profesjonelle eiere som kan tilføre kapital, men medlemmene sitter likevel med den største eierandelen.

NTF-sjefen mener at Norge nå har vært så trege i dette spørsmålet at man har kunnet hente læring og erfaringer fra andre land på hva som fungerer og ikke. Beskjeden er uansett tydelig.

- Vi mener en ny eierskapsmodell må utredes, er den klare meldingen.

- Hopper ikke på konklusjon, men vi ønsker at det skal utredes

U-landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen har de siste månedene ledet strategiprosessen for NTF knyttet til sport. Mellom februar og august var han vikarierende sportssjef i 50 prosent stilling. En jobb tidligere Molde-direktør Øystein Neerland (57) overtar på permanent basis i løpet av desember.

- Dette er et sentralt tema. Det økonomiske aspektet av fotballen er noe folk er opptatt av. Det er syv måter å tjene penger på eller tilføre kapital i fotball. Eierskaps-strukturer er en av de syv kildene, sier Paco til Nettavisen.

Paco er rask med å påpeke at man må være uhyre balansert i arbeidet med dette temaet. Han trekker blant annet frem debatten rundt Qatar og såkalt sportsvasking.

- Om man skal gjøre noe rundt dette så må det være bærekraftsorientert, sier han.

Øverland sier klubbene opplever at det fortsatt er en stor talentlekkasje i norsk fotball og at vi ikke er gode nok til å få ut den maksimale verdien i spillerne våre. Verdier man igjen kan bruke til å utvikle fotballen i klubbene her hjemme.

- Så er det eierne som må diskutere dette videre, altså klubbene, i januar. Vi vil derfor foreslå å utrede en ny eierskapsmodell enn den man har i dag. Den gjengen som har jobbet med problematikken rundt spillersalg i norsk fotball, har sett på dette alternativet som en mulighet for å øke prisene. Vi hopper ikke på noen konklusjon, men vi ønsker at det skal utredes, sier han.

- Hvorfor ønsker dere dette og hva er galt med modellen vi har i dag?

- Norsk toppfotball har troen på en slik endring vil være med på å øke nivået og kvaliteten på de norske ligaene. At man får inn profesjonelle eiere som er villige til å investere i toppklubbene, så tror ikke vi at 16 eliteserieklubber bli eid av investorer, men vi tror at det vil være bra for noen få. Det er ikke nummer én på vår prioriteringsliste, for det er fortsatt å bruke ressurser på spiller- og trenerutvikling.

Øverland er til slutt tydelig på at det må stilles krav til eventuelle nye investorer som vil inn i norske klubber.

- Vi kan si at vi ikke vil ha eierskap fra skatteparadiser. Åpenhet på strukturene der ingenting er skjult. Vi kan også starte med en trinnvis modell. Jeg er opptatt av å få frem at det å åpne opp for investorer i norsk fotball ikke betyr et lukket system. Det betyr i min modell mer åpenhet.

- Det skal være etiske standarder og vi skal stå for vårt verdigrunnlag, avslutter han.