HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Holmenkollsøndagen har vært en tradisjon siden 1892 og har ved enkelte tilfeller hatt over 100.000 tilskuere på hopprennene.

De siste årene har det imidlertid vært langt unna den folkefesten som en gang var og etter søndagens renn erkjente Norges sportssjef Clas Brede Bråthen at de har en stor jobb å gjøre med arrangementet.

– Det er ingen tvil om at vi må virkelig må ta oss sammen for å foredle den kulturarven som Holmenkollbakken og Holmenkollrennet representerer inn mot en ny tid på en helt annen måte vi har klart de siste årene, sa Bråthen til Nettavisen.

Forfang vil flytte rennet

Landslagshopper Johann André Forfang deltok selv i søndagens konkurranse som også er en del av Raw Air-turneringen.

Han tror folk opplever at det blir for lange dager i Holmenkollen for de fleste når det arrangeres både langrenn, kombinert og hopp.

Derfor foreslår han å bryte med den lange tradisjonen om å ha hopprennet på søndagen.

– Jeg tror det blir bedre om vi får Kollen-rennet vårt på en torsdag der hele arrangementet blir mer konsentrert mot hoppdelen. Her konkurrerer vi mot langrenn, og folk er veldig glad i å dra til Marka. Det skjønner jeg godt, men da blir det litt sånn også. Vi konkurrerer mot hverandre. Folk må ta tiden sin. De er her hele dagen. Har du ett arrangement som skjer i Kollen er det lettere å få folk hit, tror jeg, sier Forfang til Nettavisen.

Tromsøværingen tror også det blir uunngåelig å flytte rennet til midtuken med tanke på Raw Air-turneringen som han mener har blitt et viktig konsept for hoppsporten og Norges Skiforbund

– Til neste år må Trondheim ha et prøve-VM. Noe som vil gjøre det naturlig å kjøre første Raw Air-helg i Trondheim og andre i Vikersund. Da blir Lillehammer og Oslo nødt å være midtukerenn. Noe som også gir veldig mening med tanke på bærekraftig transport og klimaavtrykk.

– Ønsket fra da Raw Air startet opp var at man skulle ta tog mellom destinasjonene. Så om vi nå starter i Trondheim så vil reiseruta med tog endelig gå opp, sier Forfang.

– Blir ikke prioritert i den grad det bør

Han mener også at det under dagens ordning ikke blir satt nok fokus på selve hopprennet i en helg der langt flere var på plass for å se langrenn.

– Mitt personlige inntrykk er og at Holmenkollen Skifestival ikke gir plass til Raw Air-konseptet i markedsføringen og at hoppdelen av arrangementet ikke blir prioritert i den grad det bør.

– Hvorfor tror du det vil komme flere folk til Holmenkollen på en hverdag i forhold til en søndag, der flere har fri ?

– Om det vil komme flere folk på en torsdagskveld enn en søndagskveld er absolutt ingen umulighet, det handler om å markedsføre og bygge «hype». Og jeg tror det er veien å gå for å fortsette utviklingen av Raw Air-konseptet som er et ambisiøst prosjekt. Jeg syns det er viktig å gi rom til ambisiøse prosjekter da Kollensøndagen åpenbart ikke lenger er det det en gang var, sier Forfang.