RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(FOTO: EPA/SCANPIX)

«Förgrymmade Emil» må stoppes

Sist oppdatert:
- Vi bruker alle midler som er tilgjengelig innenfor fair play, lover Ulf Morten Aune.

De norske herreløperne har herjet i sprintlangrenn i vinter. Johan Kjølstad, Eldar Rønning, Børre Næss, Anders Gløersen og Petter Northug har vunnet renn. Og hele seks nordmenn er inne blant de sju beste i verdenscupen.

Likevel er det en svenske som troner aller øverst. Hittil i sesongen har nemlig Emil Jönsson (22) vært verdens beste sprinter.

- Imponerende stabil
- Han har vært imponerende. Hvis man ser de siste 12 månedene under ett, har han vært best i verden. Det er bare å ta av seg hatten, sier Ulf Morten Aune til Nettavisen.

Det betyr imidlertid ikke at den norske sprintsjefen har slått seg til ro med at svensken ligger øverst. Onsdag ettermiddag går Jönsson på hjemmebane i Stockholm.

Les også:Tre jenter - dødt løp

- Det er viktig å vinne verdenscupen. Det handler om prestisje, og ikke minst om muligheten til å stille med en ekstra mann i verdenscupen neste år, poengterer Aune.

- Hvorfor er ingen nordmenn foran Jönsson i cupen?

- Fordi ingen har vært stabile nok, og det er vi ikke fornøyd med. Ola Vigen Hattestad har vært stabilt god, men han har dessverre hatt et par uhell.

Startrask
Å stoppe Jönsson i Stockholm blir ikke enkelt. For det første har svensken hjemmepublikummet i ryggen. For det andre er løypa midt i blinken.

- Han er startrask, og han er god i korte løyper. Vi skal selvfølgelig prøve å ha flest mulig nordmenn foran ham på resultatlista, men alt må klaffe for at vi skal ha noen foran ham i det hele tatt, sier Ulf Morten Aune.

- Legger dere opp noen spesiell taktikk mot Jönsson?

- Først og fremst må vi prøve å gå fortere enn ham. I tillegg bruker vi selvfølgelig alle de taktiske midlene som er tilgjengelig innenfor fair play.

- En glad gutt
Tor Arne Hetland, som er nummer tre i verdenscupen, vil heller ikke bruke skitne triks i kampen mot svensken.

- Hvis vi hadde vært skikkelig usportslige, kunne vi ha knekt stavene hans eller skubbet ham over ende. Men det hadde ikke gavnet idretten. Vi ønsker en fair konkurranse. Den som vinner cupen har vært best igjennom sesongen, og da er det en verdig vinner. Men selvfølgelig hadde det vært best med en norsk vinner, sier Hetland til Nettavisen.

- Hvordan vil du beskrive Emil Jönsson?

- Han er en glad gutt. Jeg tror faktisk han ville ha passet veldig godt inn på det norske laget.

(Saken fortsetter under bildet)

- Ensom gjør park
Sveriges landslagssjef Gunde Svan er glad for at verdenscuplederen er svensk, men likevel ikke helt tilfreds med den svenske laginnsatsen i sprint.

- Seks nordmenn blant de sju beste i cupen er litt for mange, fastslår Svan.

- Har dere lagt en taktikk for å holde de norske løperne bak Emil Jönsson?

- Ensom gjør sterk, har dere ikke det uttrykket i Norge? Nei da, for å være helt ærlig, så blander jeg meg ikke inn i taktikken. Det overlater jeg til trenerne, sier Svan til Nettavisen.

PS. Tre «vanlige» sprinter gjenstår, i Stockholm, Lahti og Drammen. Hele cupen avsluttes med prologen under verdenscupavslutningen i St. Caterina. Opplysningene spriker om hvor lang denne sprinten er, men Ulf Morten Aune hevder den er 4,5 km.

- Det har ingenting med sprint å gjøre, fastslår Aune.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere