En av de mest interessante påstandene Tyler Hamilton kom med under det amerikanske TV-programmet «60 Minutes» var at Lance Armstrong testet positivt under Sveits Rundt i 2001.

Saken skulle visstnok ha blitt dekket over av Armstrongs menn og UCI. Det ble ryktet at Armstrong og hans sportsdirektør Johan Bruyneel skulle ha møtt sjefen i dopinglaboratoriumet som fremkalte den positive dopingprøven, Martial Saugy.

Møtte Armstrong og Bruyneel
Armstrong og hans forsvar gikk sporenstreks ut og avkreftet at de hadde hatt et møte med Martial Saugy. Det avkreftes lørdag av Saugy.

Han hevder i midlertidig at det aldri var snakk om å dekke over en positiv dopingprøve, men at han møtte dem for å diskutere detaljer rundt hvordan EPO-testene fungerte.

- Jeg forklarte hvordan EPO-tester fungerte og hvorfor det fantes både mistenkelige og positive prøver. Informasjonen var en del av en forelesning som jeg hadde gitt i ulike sammenhenger, sier Saugy til en sveitsisk avis ifølge cyclingnews.

Saugy innrømmer også at han husker at det var fire såkalte mistenkelige prøver under 2001-utgaven av Sveits Rundt, men sier at han ikke visste om det var Armstrongs eller ikke.

Mistenksomme prøver
- De (prøvene, red.anm.) ble tatt på fire ulike etapper, så jeg vet ikke om de kom fra fire forskjellige ryttere eller om alle kom fra samme utøver. Men disse prøvene ble ikke skjult, og det er heller ikke rett at de kunne tolkes som positive. De var mistenkelige, men du ville ikke hatt en sjanse i retten med det argumentet alene.

EPO-testen kom i 2001 og fagfolkene var uenige i hvor stor validitet testen hadde. For at en prøve skulle klassifiseres som positive måtte minst 80 prosent av tegnene på syntetisk EPO bli funnet i prøven. Om prøven hadde 70-80 prosent av tegnene på syntetisk EPO-bruk ble de sett på som mistenkelig.

- Det betyr at sannsynligheten for at prøvene var positive var store, forklarer Saugy.

Ifølge Washington Post har Saugy samarbeidet med den amerikanske etterforskningen, WADA og det amerikanske anti-doping byrået. Han jobber for tiden med å fremskaffe detaljer rundt de mistenkelige prøvene fra 2001.