Red Bull-bilene med VM-leder Max Verstappen og den mexicanske hjemmefavoritten Sergio Pérez måtte nøye seg med tredje og fjerde beste tid og starter bak sine rivaler.

Utfallet av kvalifiseringen var en stor overraskelse etter at Red Bull-bilene under trening var betydelig raskere.

– Jeg er like sjokkert som alle andre, sa Hamilton.

– Jeg har ingen anelse om hva som har skjedd. Først var de seks tideler raskere enn oss, så fire, men i kvalifiseringen hadde vi mer fart enn dem.

Spesielt skuffet var Pérez, som skuffet sine mange tilhengere på banen i Mexicos hovedstad ved å ende nesten halvsekundet bak Bottas.

Misfornøyd

Verstappen skyldte på balanseproblemer og på trafikk som ødela det siste forsøket i kvalifiseringen.

– Balansen var dårligere i kvalifiseringen, men i det siste forsøket hadde jeg en god runde på gang. Så skjedde det noe foran meg, med to stykker som kjørte ut. Jeg trodde det kom til å bli gult flagg, så jeg slapp opp. Selvsagt ble runden ødelagt, sa Verstappen, som skjelte mot Yuki Tsunoda over teamradioen.

Han har 12 poengs forsprang til Hamilton før sesongens femte siste VM-runde.

– Kvalifiseringen gikk ikke vår vei, men vi bruker ikke disse bløte dekkene i morgen, så det er mye igjen å kjempe om, sa nederlenderen.

Temperatur

Bottas, som neste år skal kjøre for Alfa Romeo, har levert mange sterke prestasjoner siden det ble klart at han ikke skal fortsette i Mercedes.

– Jeg kjørte noen fantastiske runder, særlig den første i tredje kvalifiseringsomgang. Jeg tror de høyere temperaturene på ettermiddagen slo ut til vår fordel, sa finnen.

– Han gjorde en fantastisk jobb, og jeg er stolt av ham, sa Hamilton om Bottas, som fort kan få teamordre om å slippe lagkameraten forbi søndag.

Fem førere skal flyttes nedover i startfeltet som følge av motorbytte. En av dem er Lance Stroll, som uansett endte sist i kvalifiseringen etter å ha krasjet tidlig. Det førte til en halvtimes forsinkelse.

(©NTB)