Gå til sidens hovedinnhold

Formel 1-førerne får fritt kritisere Qatar

Lewis Hamilton og hans konkurrenter i Formel 1 får komme til orde med kritikk mot Qatar når bilsportsirkuset kommer til golfstaten om en snau måned.

Det fastslår lederen av Qatars motorsportforbund, Abdulrahman al-Mannai.

– Vi støtter gledelig førerne i å uttrykke sine meninger på sine sosiale plattformer, sier al-Mannai.

– Vi ser ikke på det som noe problem i Qatar, ettersom de kan snakke fritt om hva de vil, legger han til.

Den siste tiden har både verdensmester Hamilton og Sebastian Vettel har uttalt seg om rasisme og andre sosiale spørsmål i Qatar.

Flere landslag i fotball, blant andre Norge, har kritisert avgjørelsen om legge VM-sluttspillet i fotball til Qatar neste år. Menneskerettighetsorganisasjoner har kritisert nasjonen for hvordan de behandler fremmedarbeidere på, og det er blitt rapportert om flere tusen omkomne blant fremmedarbeiderne i landet.

– Qatar har vært åpen for … kritikk. Qatar har de senere årene jobbet for å forbedre blant annet arbeidsforholdene, sier al-Mannai og nevner den nylig innførte minimumslønnen på 1000 riyal, tilsvarende 2280 kroner, i måneden.

VM-runden i Formel 1 21. november blir den første i landet. Qatar overtok runden fra Australia, som ikke ville arrangere noe VM-runde i år på grunn av koronapandemien. Som takk har Qatar fått en VM-runde de neste ti årene, med unntak av 2022, da fotball-VM går av stabelen i november og desember.

– Vi har gjort store framskritt. Selvsagt er det ikke et helt perfekt system ennå, men vår åpenhet og vårt partnerskap med internasjonale selskaper har hjulpet oss framover, sier al-Mannai.

(©NTB)