Formel 1-topp risikerer ti års fengsel

Rettssaken mot formel 1-toppen Bernie Ecclestone (83) starter i München torsdag. Her er han sammen med sin brasilianske kone Fabiana Flosi.

Rettssaken mot formel 1-toppen Bernie Ecclestone (83) starter i München torsdag. Her er han sammen med sin brasilianske kone Fabiana Flosi. Foto: James Moy (Pa Photos)

Rettssaken mot formel 1-toppen Bernie Ecclestone (83) starter i München torsdag. Briten er tiltalt for grov korrupsjon.

Ecclestone har bygget opp formel 1 til å bli en av verdens største pengemaskiner. Nå er 83-åringens framtid i sporten usikker.

Hvis han blir funnet skyldig, kan Ecclestone bli dømt til inntil ti års fengsel. Rettssaken antas å vare til 16. september.

Bestikkelser

I januar bestemte en tysk domstol at Ecclestone må møte i retten for å svare på tiltalen om bestikkelser fra 2006. F1-sjefen har hele tiden benektet anklagene og har sagt han vil kjempe for å renvaske navnet sitt.

Han er tiltalt for å ha bestukket en tysk bankansatt med drøyt 260 millioner kroner (44 millioner dollar) i forbindelse med salget av formel 1 til selskapet CVC. Påtalemyndigheten mener at ved å selge aksjeposten til selskapet som Ecclestone ønsket, sikret han at han fortsatt ville styre formel 1.

Hevder han ble truet

Ecclestone har innrømmet at han har betalt Gerhard Gribkowsky 60 millioner kroner, men hevder han var offer for utpressing. 83-åringen har sagt at den bankansatte truet med å avsløre falske skatteopplysninger om ham.

Gribkowsky ble i 2012 dømt til åtte og et halvt års fengsel for korrupsjon, skatteunndragelse og tillitsbrudd.

CVC er fortsatt den største eieren i formel 1. Styreleder Donald Mackenzie har uttalt at han vil sparke Ecclestone hvis briten blir funnet skyldig.

Oljefondet

Statens Pensjonsfond Utland (SPU), det såkalte oljefondet, kjøpte i mai 2012 aksjer for 1,8 milliarder kroner i formel 1-selskapet Delta Topco, som ledes av Ecclestone. Ni dager etter oljefondets aksjekjøp ble den planlagte børsnoteringen av selskapet skrinlagt, og dermed falt en viktig forutsetning for kjøpet bort.

Børsnoteringen av selskapet vil ikke skje før det har falt en dom mot Ecclestone.

– Vi har nulltoleranse for korrupsjon. Vi har full tillit til at styret tar tak i det. Hvis ikke saken blir håndtert korrekt, vil vi ikke sitte på disse aksjene, sa oljefondets sjef Yngve Slyngstad til Dagens Næringsliv i mars.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.