RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forren kan havne på «genial» liste

Foto: Getty Images / All Over Press
Sist oppdatert:
Og Ole Gunnar Solskjær understreker at midtstopperen ikke blir billig.

MOLDE - FC KØBENHAVN 1-2:

MOLDE (Nettavisen):

I over ti år har David Moyes utrettet mirakler med Everton i Premier League. Med minimale ressurser har skotten holdt de blå fra Liverpool i toppsjiktet av den engelske seriefotballen. Nå kan Vegard Forren havne på listen over managerens mange geniale kjøp.

Glasgow-fødte David Moyes har nemlig vært på tribunen minst to ganger for å se Vegard Forren «live». Først i Norges landskamp mot Ungarn, og nå sist på Aker Stadion mot FC København.

- Jeg har nok brukt opp de fleste superlativene i løpet av året. Mot FC København var han vår klart beste spiller, sammen med Magnus (Wolff Eikrem). Om han er god nok for Premier League får de som jobber der vurdere, men han er i hvert fall god nok for laget mitt akkurat nå, sier Molde-manager Ole Gunnar Solskjær til Nettavisen om sin midtstopper.

De siste årene har pengegaloppen i Premier League tatt helt av. Med rike eiere i ryggen har klubber som Chelsea og Manchester City kjøpt dyre spillere over en lav sko. Det har de også hatt relativt stor suksess med.

Moneyball
I skyggen av de rike konkurrentene har Everton holdt på med sitt. David Moyes har, etter «Moneyball»-prinsippet, kjøpt spillere med større potensial enn prislapp. I det stille har han utviklet flere klassespillere, som både har gitt ham gode plasseringer i det som kalles verdens beste liga, samt klingende mynt i en skrapet klubbkasse.

Listen over geniale kjøp er lang. Tim Howard, Phil Neville, Darron Gibson, Tim Cahill og Nikica Jelavic er bare noen av spillerne skotten har hentet inn for en billig penge. Og det stopper ikke der.

Marouane Fellaini, Joleon Lescott, Mikel Arteta, Phil Jagielka og Leighton Baines er eksempler på spillere som enten har blitt solgt for store summer, eller som stadig ryktes solgt for mye penger.

Moneyball-prinsippet, som stammer fra baseball, ble allmenn kjent også i Europa etter Brad Pitts hovedrolle i filmen med samme navn. Men Moneyball handler ikke om statistikk, slik som mange tror. I all sin enkelhet går Moneyball-prinsippet ut på å finne spillere som er prismessig undervurdert av markedet.

Everton i verdenstoppen
Her er Everton i verdenstoppen. Et godt eksempel er den engelske landslagsspilleren Joleon Lescott. Han ble hentet til Everton i 2006, for en pris som ryktes å være cirka 50 millioner norske kroner. Tre år senere ble midtstopperen solgt til Manchester City for rundt 220 millioner kroner.

Everton satt dermed igjen med rundt 170 millioner kroner i rene overgangsinntekter for Lescott. Til sammenligning har Molde sammenlagt hatt et budsjett på 160 millioner kroner i de to gullsesongene 2011 og 2012.

- Vi har i bakhodet at det kan komme bud på Vegard. Det er mange som har vært og sett på ham mange ganger. Vi får se etter hvert om noen har så lyst på at han at de legger inn bud. Men billig blir han ikke, forklarer Solskjær til Nettavisen.

De siste Premier League-sesongene har vært skuffende sett med norske øyne. Sammenlignet med det gode 90-tallet, har det vært få norske profiler i den øverste divisjonen i England.

- Nordmenn godt representert
I skrivende stund er det bare Brede Hangeland, Alexander Tettey og John Arne Riise som spiller fast i Premier League. Ole Gunnar Solskjær tror neppe antallet vil øke særlig.

- Det er vanskelig å si om vi får flere nordmenn i Premier League. Landslaget har hatt en liten oppsving, og det er en del unge talenter som gjør det bra der. Vi og Rosenborg er med i gruppespillet i Europa League, og der får interesserte klubber sett oss mot god motstand. Det betyr mye, sier kristiansunderen.

Han var selv den nordmannen som gjorde det best i Premier League. Men også blant andre Henning Berg, Ronny Johnsen, Jan Åge Fjørtoft, Tore André Flo og Stig Inge Bjørnebye gjorde det godt i England.

- Jeg tror ikke Henning Berg og Ståle Solbakken har hatt noe særlig å si for den voksende etterspørselen etter norske spillere. Nordmenn har alltid vært godt representerte i Premier League, spesielt på 90-tallet. Nå når noen av disse har blitt trenere, kan det jo hende at det blir litt interesse rundt oss igjen, forteller Solskjær til Nettavisen.

- Gode holdninger
Engelsk fotball har alltid hatt en sterk posisjon i Norge. Mye av æren for disse anglofile holdningene skal tippekampen, som ble innført i 1969, ha. Men norske spillere har også et helt eget rykte på balløyen.

- Alle britiske lag vet at norske spillere har gode holdninger, treningsvilje og basisferdigheter. De vet hva de får. Dessuten har norske spillere lett for å tilpasse seg Premier League, sier Solskjær.

Spesielt det sistnevnte kan bli viktig for Vegard Forren dersom han blir Premier League-klar i løpet av vinteren. Når overgangsvinduet åpner første januar, er de engelske klubbene kun halvveis i sesongen. Midtstopperen kan bli kastet rett til ulvene.

- «Big game»-mentalitet
Om Forren velger Everton og Everton velger ham, kan han få sin debut mot Newcastle allerede den 2. januar. Det kan bli en tøff utfordring, men Solskjær mener Forren er sterk nok mentalt til å takle presset.

- Jeg vet at personlighet og mentalitet er viktig for Premier League-klubbene. De ser etter spillere som har denne «big game»-mentaliteten. Det er en stor del av en fotballspiller. Den mentalitet har Vegard Forren, forklarer han.

Det at Everton har så lite overgangspenger tilgjengelig, betyr at hvert eneste spillerkjøp må være godt gjennomtenkt. Det taler til Forrens fordel. Moyes må virkelig satse på trønderen, dersom han skal betale det Molde krever.

- Uansett hvem som forlater Molde, så er det viktig at de er tiltenkt spilletid i klubbene de går til. Manageren må ha virkelig troen på spilleren. Hvilke klubber som har det, får Vegard eventuelt finne ut selv, avslutter Ole Gunnar Solskjær til Nettavisen.

- Everton er en god klubb
Hovedpersonen selv legger ikke skjul på at det hadde vært spennende å ta steget bort fra Tippeligaen og til vanskeligere oppgaver. Å få spille mot noen av verdens beste spillere frister for Vegard Forren.

- Jeg kan ikke stå her og si at jeg ikke er interessert. Det er tross alt Premier League det er snakk om, og Everton er en god klubb. Men akkurat nå er fokuset mitt på å prestere godt for Molde, sier Vegard Forren til Nettavisen.

For noen dager siden vant midtstopperen Kniksen-prisen for årets forsvarsspiller. Tidligere i år tok han landslagsplassen ved siden av Brede Hangeland, og for to uker siden vant han sitt andre strake seriegull med Molde.

- Jeg føler meg klar. Jeg har hatt mange gode kamper i Europa League, i serien og på landslaget. Jeg har bitt godt fra meg, og det frister mer og mer å ta det neste steget, for jeg henger godt med. Jeg har utviklet meg mye i år.

- Fint å bli lagt merke til
Ole Gunnar Solskjær og spillerne har hele sesongen vært klinkede klare på at det er gode prestasjoner de er ute etter. Det har de klart å skape, og det har igjen ført til stor interesse for Moldes unge mannskap, også utenfor landets grenser. Talentspeidere fra hele Europa har kommet for å se Molde i aksjon.

- Vi spillerne forstår at når vi gjør det bra på banen, så kommer det klubber og ser på oss. De får vel et inntrykk av oss, og det er fint å bli lagt merke til.

Rundt seg har Vegard Forren mange som vet hva det vil si å spille i Premier League. På landslaget spiller han ved siden av Brede Hangeland og John Arne Riise, og i Molde blir han trent av de tidligere Manchester United-trenerne Mark Dempsey og Richard Hartis, i tillegg til Solskjær.

- Jeg får råd av Ole Gunnar Solskjær hver dag, for han er flink til å gi tilbakemeldinger. Han legger ikke skjul på at jeg fortjener en sjanse i en stor klubb. Men vi har ikke snakket sammen om Everton. Samtidig er vi forberedt på at jeg vil ut en dag. Hvis den sjansen kommer har han sagt at det er fortjent, og vil ønske meg lykke til.

Jagielka og Distin
Forren er enig med Solskjær i at mulighet for spilletid vil være viktig ved et eventuelt klubbskifte. I Everton vil han måtte konkurrere med blant andre Phil Jagielka og Sylvain Distin om spilletid.

- Det er viktig at det er riktig klubb, for spilletid og tillit er viktigst i fotball. David Moyes har gjort mye godt for Everton, og det hadde vært meget interessant å være med på det.

Feilen mange fotballspillere gjør, er at de signerer for klubber der manageren sitter utrygt. Det gjør definitivt ikke David Moyes. Everton havnet i fjor over naborival Liverpool på tabellen. I år kan de ta enda et steg.

- Everton frister, det er det ingen tvil om. Det er Premier League, og Everton er en topp ti, kanskje topp fem klubb som tar nye steg hvert år. Kanskje en dag så er de helt der oppe. Det er en klubb det jobbes godt i. Jeg har fulgt dem mye opp gjennom årene.

Den tidligere KIL/Hemne-spilleren var regnet som et stort talent da han ble hentet til Molde i 2007. I starten gikk det bra, men etter hvert begynte stopperen å stagnere. Men med Solskjærs retur fra England kom det en ny giv inn i romsdalingene, Forren inkludert. Trønderen har hatt en imponerende utvikling det siste året.

- Så lenge jeg utvikler meg, er jeg veldig fornøyd med å være her. Men en dag må jeg ut for å utvikle meg mer, og jeg håper da at den sjansen dukker opp, avslutter Vegard Forren til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere