Først George Best, så Sandefjord

Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

Kan Manchester United-supporteren ta Tippeligaen med storm?

Sandefjord lå på nedrykksplass i Adeccoligaen i 2008. De hadde sluppet inn 11 mål på de fire første kampene. Tippeliga-spill virket så langt, langt unna for en av de store forhåndsfavorittene.

Så hentet klubben Patrick Walker (49). En ukjent ire med fortid som trener i flere svenske klubber.

Sjeldent har vel noen truffet så bra med en treneransettelse.

Sandefjord avsluttet sesongen med 15 seirer, ni uavgjorte og bare ett tap. Og i det eneste tapet, 0-1 mot Haugesund, misbrukte laget et straffespark og hadde flere skudd i stengene. I toppkampene mot Odd og Start storspilte Walkers mannskap. Odd ble slått 3-0 i Sandefjord, og Start ble slått 2-1 både hjemme og borte.

I Sandefjord fikk Walker bare tilnavnet «Trollmannen».

Begynte med å studere
- Jeg brukte de første kampene og dagene i klubben til å studere laget. Kaz (Sokolowski) ledet gutta. Jeg brukte tiden til å få en oversikt over hva som måtte gjøres, og hva vi kunne forandre, sier Walker til Nettavisen.

Det virker som om han fant løsningen.

- Vi gikk fra å være et av de verste defensive lagene til å bli best defensivt. Sandefjord hadde nesten ikke vunnet borte par et par år, men vi tapte ikke en eneste kamp på bortebane. De hadde også slitt på kunstgress. Også det snudde, sier Walker.

I vinter har oppturen fortsatt.

Start, Strømsgodset og Aalesund er alle slått.

- Spillerne er sulte, og lærer hele tiden. Det er fortsatt steg å ta, men det sier sitt det som skjedde i treningskampen mot Rubin Kazan nylig. Rubin vant den russiske serien, og så går vi altså i løpet av noen måneder fra å være i bunnen i Adeccoligaen til å spille jevnt mot dem. Da vi tapte 0-1 var spillerne skuffet også etterpå, sier han.

Ble glad i Best
Selv er George Best mye av grunnen til at han endte opp innenfor fotballen. Lille Patrick vokste opp på 60-tallet i den irske byen Carlow, da George Best herjet innen fotballen i Storbritannia. Han ble fascinert av Best. Dermed ble han også Manchester United-fan. Og Sandefjord-treneren understreker faktisk at han er en stor, stor fan.

Faktisk så stor at hunden heter «Keano». Etter Roy Keane.

- Hvordan vet du det, spør Walker glisende.

- Men jo, det stemmer det. Hunden skulle egentlig hete Figo, men da jeg reiste for å kjøpe den så var det en av valpene som løp rundt med en ball for seg selv hele tiden. Jeg spurte hva han het. Svaret var «Keano». For meg var jo det perfekt, humrer han.

Som spiller for Gillingham delte han også rom med den senere Manchester United-legenden Steve Bruce i flere år.

- Golf, sang og whisky
Per Joar Hansen, som trente GIF Sundsvall sammen med Walker, skryter voldsomt av Walker.

- En fantastisk person. Det har vært en glede å bli kjent med ham, sier Perry - nå trener i Ranheim.

- Han er en typisk ire, veldig sosial, og vi har delt noen flasker med Jameson opp gjennom årene. Patrick er veldig inkluderende, og har et stort hjerte, skryter han videre.

Walker er, som mange irer, glad i golf, og må nok ha et par runder i løpet av våren for å være fornøyd. Samtidig skal han også være en god sanger.

- Han har en veldig bra stemme, sier Hansen.

- Dere burde prøve å få ham til å ta noen irske folketoner i løpet av sesongen.

Selv snakker Walker heller om fotballen.

- Målet for sesongen er å holde seg borte fra nedrykksstriden, og så å etablere seg i Tippeligaen på sikt.

- Hva med dine egne ambisjoner?

- Nå er fokus på Sandefjord, og kun på Sandefjord. Men hvis noe nedover i Europa skulle dukke opp så vil jeg selvsagt vurdere det. Siden jeg er her i Sandefjord så viser jo det at jeg er villig til å flytte på meg. Det kan jeg gjøre igjen, og det å trene en klubb sørover i Europa ville vært spennende, sier han.

Men først skal altså han og Sandefjord etablere seg i Tippeligaen.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.