Gå til sidens hovedinnhold

- Først nå er du skiløper, Petter

- Femmila er manndomsprøven. Nå har Petter bestått, sier den første nordmannen som tok tre gull i ett og samme VM.

Med sitt tredje langgrennsgull i VM tok Petter Northug steget opp blant kremen av norske langrennsløpere gjennom tidene. Tre gull i mesterskap er det bare Gjermund Eggen, Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie som har klart tidligere.

Les også: Den største siden Dæhlie

Norges første skilegende
Gjermund Eggen ble Norges første skilegende da han klarte denne bragden på hjemmebane i 1966. Søndag satt han klistret til skjermen da Petter Northug kopierte bedriften.

- Petter er en kjempeskiløper. Når løpet blir styrt slik at det blir en sluttspurt er han uslåelig, sier Eggen imponert til Nettavisen.

-En fabelaktig skiløper
Han mener Northug også utmerker seg med taktisk under løpene.

- Han dirigerer seg fram i feltet som han vil, og viser at han har en taktikk under løpet. Han er en fabelaktig skiløper, mener Eggen.

Ville ikke gå femmila
Da Eggen vant tre gull i Oslo-VM var det på distansene 15 km, 50 km og stafett. Men egentlig skulle han ikke vært på den celebre listen over triple gullvinnere i samme mesterskap.

- Først vant jeg 15 kilometer, og så fikk jeg være med tre kamerater og vinne stafetten. Femmila ønsket jeg egentlig ikke å gå, men ledelsen sa jeg måtte gå siden jeg var i så god form. Da vant jeg mitt tredje gull, noe som var eventyrlig, forteller Eggen.

Femmila gjevest
Han er i dag glad for at ledelsen fikk ham til å stille. Det er nemlig femmila som er den gjeveste å vinne for langrennsløpere.

- Vi skiløpere sier litt flåsete at du må ha vunnet en femmil i enten OL eller VM for å kunne kalle deg ekte skiløper. Det er litt godmodig mobbing av de som ikke har vunnet, sier Eggen.

Men han mener det også ligger litt sannhet i utsagnet.

- Femmila er manndomsprøven. Har du bestått den er du skiløper. Men det er selvfølgelig ikke sånn at vi som har vunnet femmila går rundt og skryter av det, understreker Eggen.

Langt steg opp til Dæhlie
Han har stor tro på Petter Northugs karriere, men mener det er en stund til han kan kalle seg tidenes største norske langrennsløper.

- Vi har en som heter Bjørn Dæhlie. Det skal mye til for å overgå ham. Petter må foreløpig stå på ventelista, så får vi se om han klarer å ta det lange steget helt opp til Dæhlie, avslutter Norges første triple mesterskapsvinner.

Hva tror du? Kommer Petter Northug til å bli tidenes største norske herrelangrennsløper? Er han det allerede? Kommenter under.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Siste sjanse: 10 superkupp du gjør på Cyber Monday