BEITOSTØLEN (Nettavisen): Odd-Bjørn Hjelmeset kom på rekruttlandslaget i 1992, og ble flyttet opp på elitelaget i 1998.

Han var inne i varmen helt til i vår – da han ble satt ut av laget etter et skuffende OL, for å gjøre rom for yngre krefter.

- Egentlig er det først nå jeg skjønner hvor bra jeg har hatt det på landslaget, sier Hjelmeset til Nettavisen.

- Hinsides apparat
- Det er egentlig et helt hinsides serviceapparat man har rundt seg på landslaget. Absolutt alt legges til rette for deg som løper. Det eneste du trenger å tenke på, er å trene, poengterer mannen som fyller 39 år 6. desember.

Kun én fordel ser han ved å stå utenfor landslaget.

- Jeg tjener nok litt bedre nå. Men det veier ikke opp for alle fordelene med å være på lag, konstaterer Hjelmeset.

- Var det riktig å vrake deg?

- Nei, ikke hvis man ser på resultater. Jeg hadde bedre resultater enn flere som er på laget i år. Men jeg respekterer at Skiforbundet velger å satse på yngre løpere. Jeg har aldri klaget.

- Viktigere enn noen gang
Å stå utenfor landslaget betyr ikke bare at man går glipp av mange servicefunksjoner. Det betyr også at man stiller med et handikap i forhold til uttak.

Odd-Bjørn Hjelmeset har aldri stresset med å kvalifisere seg til de store mesterskapene. Men i år må han faktisk imponere tidlig i sesongen for i det hele tatt å få delta i VM i Holmenkollen – der klassiskspesialisten mer enn noe ønsker å vinne 15-kilometeren.

Les også: - Tar ikke med gamle uten medaljesjanser

Går han ikke styggfort på søndagens klassiske distanse under den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen, kan veien inn i verdenscupen bli lang. Og får han ikke gå verdenscup, blir det heller ikke VM.

For å være sikker på VM-deltakelse, må han på pallen i et verdenscuprenn, i Davos eller Otepää.

- Jeg har ikke tenkt så mye på det der, så jeg vil ikke si jeg er stresset. Men det er ingen tvil om at det er viktigere enn noen gang for meg å gå fort på Beitostølen i år, konstaterer veteranen.

Kan fortsette etter VM
- Har du tenkt tanken på at du kanskje ikke kommer til VM?

- Nei, sånn tenker jeg ikke før det eventuelt skjer. Jeg skal prøve alt jeg kan. Og jeg synes min kjære kone Elisabeth sa det ganske godt. Det er bedre å angre på at jeg prøvde enn å angre på at jeg ikke prøvde, sier Hjelmeset.

VM eller ei – om Odd-Bjørn Hjelmeset er langrennsløper om et år, kan han ikke svare på. De fleste tror kanskje at aldersgrensa snart er nådd, men slik tenker ikke femmilsverdensmesteren fra Sapporo i 2007.

- Jeg er utrolig privilegert som har ei kjerring og tre unger som synes det er moro at jeg går på ski. Jeg synes jeg har et fantastisk liv som idrettsutøver. Alternativet er jo å begynne å jobbe, smiler han bredt.

- Men når jeg først bestemmer meg for å slutte, så slutter jeg. Det blir ikke nedtrapping med satsing på turrenn og sånne ting. Jeg satser for fullt så lenge det er moro, og så får jeg heller finne på noe annet, fastslår Odd-Bjørn Hjelmeset.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!