Gå til sidens hovedinnhold

Første norske kunstløper i OL på 50 år

For første gang siden 1964 sender Norge en kunstløper til OL.

Anne Line Gjersem fikk billett til Sotsji mandag.

20-åringen var med på listen over de siste utøverne som fikk klarsignal fra Olympiatoppen. Det har vært usikkert om Gjersem ville få plass, men mandag fikk hun gladmeldingen.

- Kunstløp er en stor idrett i olympisk sammenheng, og Norge har ikke vært med på 50 år. Endelig har vi en utøver som har greid kravene som gjør at hun er kvalifisert, og hun er også en ung utøver, sier sportssjef Øystein Haugen i Norges Skøyteforbund til NTB.

Sist gang Norge stilte med kunstløpere i OL, var i østerrikske Innsbruck i 1964. Da deltok Anne Karin Dehle og Berit Unn Johansen. De ble henholdsvis nummer 28 og 30.

- Jeg kan nesten ikke beskrive hvordan jeg føler det nå. Det er en drøm som går i oppfyllelse, sier Gjersem til NRK.

Eksklusiv OL-plass
Gjersem sikret Norge en kvoteplass i OL under et stevne i Tyskland i fjor høst, men måtte vente helt til mandag før hun ble belønnet med OL-plass. Hønefoss-jenta, som konkurrerer for Asker, endte på 19.-plass i EM i Budapest sist uke.

- Det er bare 30 som får OL-plass. Det er ikke bare å melde seg på, og det er harde krav for å komme med. Når det bare er 30 plasser, ville det ha vært et dårlig signal internasjonalt at Norge sa nei til plassen. Kunstløp og ishockey er de store internasjonale idrettene i OL, sier Haugen.

Sonja Henie-prosjekt
Gjersem er en del av Sonja Henie-prosjektet, som har vært et samarbeid mellom skøyteforbundet og Olympiatoppen siden 2006.

- Første del i den prosessen har vært å få med en utøver til OL. Det er viktig å være med og få Norge på kartet, sier Haugen.

Sonja Henie er en av tidenes største norske idrettshelter. Hun tok gull i tre OL på rad i perioden 1928-1936. I 1924 ble hun nummer åtte. (©NTB)

Se hele OL-troppen her!

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken