RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP/Scanpix)

Forsvarer knallrødt VM

Sist oppdatert:
Aldri tidligere har dommerne delt ut så mange røde kort i et VM-sluttspill. - Helt i tråd med retningslinjene fra FIFA, sier den norske toppdommeren Tom Henning Øvrebø.

Hittil i Tyskland-VM er det delt ut massive 24 røde kort på 54 av 64 kamper. For fire år siden, i VM i Sør-Korea og Japan, ble det delt ut 17 røde kort i løpet av hele mesterskapet.

I VM i Frankrike i 1998 ble det delt ut 22 røde kort.

Men den norske toppdommeren Tom Henning Øvrebø mener ikke kamplederne i Tyskland-VM har lagt seg på en for streng linje.

- Jeg har dessverre ikke fått sett alle kampene i VM, men mitt inntrykk av det jeg har sett er at dommerne har vært flinke. De har fulgt de retningslinjene de har fått fra FIFA bra, og det er bra, sier Øvrebø til TV 2 Nettavisen.

FIFAs krav
Han minner nemlig om at Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) oppfordret dommerne til å slå ekstra hardt ned på stygt spill i Tyskland-VM.

- De har fått beskjed fra FIFA om å slå ned på stygge taklinger, albuebruk, sabotasje mot spillet og lignende, opplyser den norske UEFA og FIFA-dommeren.

- Men er ikke 24 røde kort på 54 kamper i overkant?

- Klart det er mye røde kort. Men av det jeg har sett så fortjente mange av taklingene det ble gitt kort på, direkte rødt. Ved et par andre anledninger kan selvsagt fargen på kortet diskuteres, men jeg synes helt klart dommerne har gjort jobben bra, svarer Øvrebø.

- Ikke alle like klare
Flere kontroversielle situasjoner har oppstått i dette VM. Øvrebø innrømmer at ikke alle situasjoner har vært like klare, men vil ikke nevne konkrete episoder.

- Jeg synes som nevnt at dommerne har vært gjennomgående bra. Selvsagt finnes det enkeltsituasjoner som kunne vært løst annerledes, men dommeren har jo ikke muligheten til å se de samme TV-bildene i reprise som folk hjemme, poengterer dommeren.

- Hva har du å si om engelskmannen Graham Poll som ga samme spiller tre gule kort?

- Dette er mer en administrativ feil, men det er klart at som dommer skal du unngå å gi samme spiller tre gule kort. En av de fire dommerrepresentantene burde imidlertid fått med seg dette, slik at episoden burde vært unngått, svarer Øvrebø.

Flere kontroversielle dommeravgjørelser
Tidenes mest brutale VM har vært preget av en rekke kontroversielle dommeravgjørelser. Her er et lite utvalg omstridte episoder så langt i VM:

Portugal - Nederland 1-0:
Dommer Valentin Ivanov deler ut 16 gule og fire røde (!) kort før slaget er over.

Tyskland - Sverige 2-0:
Teddy Lucic og Miroslav Klose drar like mye i hverandres trøye. Men svensken får sitt andre gule kort av dommer Carlos Simon, som ler mens han sender stopperen i dusjen.

Kroatia - Australia 2-2
Den anerkjente engelske dommeren Graham Poll presterer å gi Kroatias Josip Simunic gult kort tre ganger - før spilleren til slutt ble utvist.

Tsjekkia - Ghana 0-2:
Ghanas angriper Asamoah skyter ballen i mål fra straffemerket etter at han trodde dommeren hadde blåst i fløyten. Men det var ikke dommeren som ga klarsignalet, men en tilskuer på tribunen med samme redskap som kamplederen.

Asamoah fikk likevel gult kort fra dommer Horacio Elizondo fra Argentina.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere