Gå til sidens hovedinnhold

Fortsatt ingen Armstrong-kontakt

– Alle skal behandles likt, sier UCI-presidenten.

Den nyutnevnte presidenten i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) Brian Cookson forteller til engelske Guardian, at han ikke har hatt noen kontakt med Lance Armstrong.

63 år gamle Cookson har tidligere oppfordret Armstrong til å bidra i opprydningen i sykkelsportens mange dopingsaker.

– Lance Armstrong har ikke tatt kontakt med meg. Jeg vil ikke kommentere enkeltpersoner i denne saken. Alle skal få en mulighet til å bidra, men Wada skal sette betingelsene for hvordan vi går fram. De betingelsene skal gjelde for alle. Vi kan tilby anonymitet og noen navn kan bli fjernet i en sluttrapport, sier UCI-presidenten.

Uttalelsen fra Cookson kommer en uke etter at Armstrong skrev på sin twitterkonto at han venter på telefon fra UCI.

HTML EMBED

– Amnesti kan bli vanskelig
I slutten av september ble Cookson stemt fram som ny UCI-president. Han tok umiddelbart kontakt med Verdens antidopingbyrå (Wada), med sikte på å etterforske UCIs antidopingarbeid i Lance Armstrong-æraen.

I den forbindelse tror Cookson det kan bli vanskelig å bestemme hvilken grad av amnesti bidragsytere kan tilbys.

– Med tanke på Wada-koden kan det være vanskelig å få til. Hvis noen har brutt reglene, er de fortsatt skyldige. Jeg har stor sympati med de som har fått karrieren sin ødelagt på grunn av andres dopingbruk. Et annen prioritet på antidopingfronten er å slå fast hvilke personer som bør drifte lagene, sier Cookson.

Cookson innrømmer at etableringen av en uavhengig kommisjon som skal etterforske båndene mellom UCI og Armstrong, har gått mer sakte enn først antatt. Men ser for seg at prosessen vil være i gang i løpet av to til tre måneder.

Under lederskapet til Pat McQuaid brukte UCI flere millioner kroner på å etablere en kommisjon. Den kommisjonen ble imidlertid lagt ned etter kort tid, da både Wada og Det amerikanske antidopingbyrået nektet å samarbeidet.

– Det går litt saktere enn jeg hadde håpet, men faenskapet ligger i detaljene, og jeg vil ikke gjøre tingene for raskt. Jeg er veldig påpasselig med ikke å tråkke noen på tærne. Jeg vil ha med meg Wada og den internasjonale idrettens samtykke, forklarer Cookson.

Beslaglagte dokumenter er låst ned
I slutten av oktober kunne Financial Times avsløre at Cookson hadde beordret beslaglegging av datamaskiner, backupfiler og annet elektronisk utstyr ved UCIs hovedkvarter i Sveits, bare timer etter presidentvalget var avklart.

Den 63 år gamle briten hadde engasjert sikkerhetsfirmaet Kroll, som spesialiserer seg på etterforskning av svindel, korrupsjon og økonomisk kriminalitet. Dokumenter og utstyr som ble beslaglagt befinner seg nå hos Kroll.

– Jeg er den eneste personen som kan åpne dokumentene, og det kan jeg bare gjøre med tillatelse fra den uavhengige kommisjonen, som skal håndtere saken, sier Cookson.

UCI-presidentens videre reformarbeid skal presenteres innen sju til ti dagers tid.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken