RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix

Fortvil ikke, Arne!

Sist oppdatert:

BLOGG:

HamKam rykket ned fra årets Tippeliga, og det er selvsagt surt. Men det er ingen grunn til å tro noe annet enn at laget kommer til å rykke rett opp igjen.

Årsaken er enkel. Det er for få gode lag i Norge.

I fjor rykket Odd Grenland, Start og Sandefjord ned fra Tippeligaen. I år endte lagene øverst på tabellen på nivået under, og følgelig er de på ny klare for å bryne seg mot de aller beste i Norge. Med mindre HamKam skulle kvitte seg med halve laget og ikke klare å få inn noen nye, er sannsynligheten stor for at hedmarkingene blir å finne på det øverste nivået fra og med høsten 2009.

Det kan til og med hende klubben vil komme styrket ut av situasjonen, selv om HamKam allerede har erfaring i berg-og-dalbane-tilværelsen. Eksemplene er dog mange på lag som har rykket ned, og som har fått tid og anledning til å bygge opp et nytt lag på nivået under. Odd Grenland ser ut til å være i ferd med å gjøre det (en bra sesong i år med seriegull og cupsemifinale), Bodø/Glimt rykket opp igjen i fjor og leverte en imponerende sesong i år (4. plass). Sandefjord ristet av seg en dårlig sesonginnledning og rykket til slutt opp på komfortabelt vis. Noe nytt er åpenbart på gang også i hvalfangerbyen. Start kvittet seg med en rekke spillere før årets sesong, men surfet likevel inn til opprykk.

Grunnen til at HamKam ikke bør se altfor mørkt på situasjonen, er fordi nivået i norsk fotball er for dårlig. Ta en titt på hvilke motstandere laget vil få til neste år. Jeg tar det for gitt at Aalesund slår Sogndal i kvaliken, selv om man skal være forsiktig med slike spådommer (det var neppe mange som trodde Glimt ville slå Odd Grenland over to kvalikkamper i fjor høst). Sogndal vant bare halvparten av sine kamper i årets serie. Bak Sogndal finner vi lag som Hønefoss, Notodden, Haugesund og Nybergsund/Trysil. All respekt til dem, men det er et stykke igjen til Tippeliga-nivå hos dem alle. Samtidig vant Odd Grenland ligaen i år med fem tap. De slapp inn 44 mål. Det er bare ett lag i Tippeligaen som kan vise til samme baklengsstatistikk: HamKam.

Tallene er ikke direkte sammenlignbare, men det sier noe om nivået i Adeccoligaen. Odd Grenland, som knuste alt og alle i innledningen av sesongen, klarte ikke å holde koken i samme grad etter sommeren. Jeg tror det kom som et resultat av at de vant som de ville til å begynne med. Det er bare de mest profesjonelle som klarer å unngå å falle i prestasjonene, i skarpheten og i suget etter å vinne, når alt går på skinner og et opprykk virker rekordtidlig klart.

HamKam har en god trener og en god stamme i laget. Laget gjorde seg på ingen måte bort i årets sesong. Lag har rykket ned med mindre enn 21 poeng. Med unntak av 0-5-flausen mot Aalesund i vår og 0-4 for Rosenborg i høst, spilte HamKam jevnt med de fleste, men nedrykket er likevel fortjent. Prestasjonene var for ujevne.

Jeg har ikke grunn til å tro noe annet enn at klubbledelsen gjør sakene sine på en fornuftig måte i høst og vinter og lar Arne Erlandsen få tid og ro til å fortsette arbeidet sitt på Briskeby. Jeg ser heller ingen tegn som skulle tyde på noe annet enn et opprykk på Hamar til neste høst.

Til det er motstanden for dårlig.

THOMAS ENGER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere