Gå til sidens hovedinnhold

Fortviler etter at Norges avreise til kampene i Romania og Østerrike er stoppet: - Vi opplever liten forståelse

Mer trøbbel for landslagsgutta før de avgjørende kampene.

A-landslagets avreise til Norges Nations League-kamper i Romania og Østerrike er utsatt. Det skriver Norges Fotballforbund i en pressemelding lørdag.

Det første oppgjøret mot Romania i Bucuresti skal foregå allerede søndag kveld med kampstart 20.45.

På et møte lørdag formiddag har Helsedirektoratet varslet at de setter foten ned for reiseplanen til Lars Lagerbäcks menn, melder NFF.

Les også: Bekrefter utsettelser: Seriegullet i Toppserien må vente

Tilbakemeldingen fotballforbundet har fått er at reisen utfordrer bestemmelsene i den norske forskriften. NFF skriver videre at de mener forskriften ikke har tatt høyde for situasjoner som den man er havnet i nå.

Fredag ble det kjent at landslagets visekaptein, Omar Elabdellaoui, testet positivt for koronaviruset. Seinere samme dag besluttet NFF å reise til kampene i Romania og Østerrike med en redusert spillertropp, der de fem spillerne fra Eliteserien ble sendt hjem fra samlingen. Tanken var at en landslagstropp kun bestående av spillere som bor i utlandet ville være et tilstrekkelig tiltak.

Etter de norske bestemmelsene skal nærkontakter av smittende settes i karantene i ti dager.

NFF opplyser at de lørdag ettermiddag har sendt et brev til Helsedepartementet med sine planer for at reisen kan gjennomføres.

Ulik regeltolkning

NFF varsler at de nå sender en skriftlig søknad til Helsedepartementet.

- Når Helsedirektoratet setter foten ned har vi bedt troppen bli igjen i Norge inntil vi får en ny vurdering. Vi har norsk lovverk på en side som vi tolker ulikt. Reiser vi ikke, bryter vi det europeiske fellesskapet vi er en del av. Vi, og ikke minst spillerne, mister en mulighet for å kvalifisere oss til VM skulle vi mislykkes i første runde, sier president Terje Svendsen i Norges Fotballforbund.

Les også: Reagerer kraftig etter smitte i Norges tropp: - Dette var galskap

- Vi mister sjansen for puljeseier som ville gitt opprykk til nivå A og derav mer attraktive motstandere samt at dette har meget store økonomiske konsekvenser for oss. I tillegg vil vi som eneste land i UEFA ikke stille til obligatoriske kamper som vi har forpliktet oss til. Dette er en særdeles krevende situasjon, fortsetter Svendsen.

De norske spillerne er testet fire ganger siden ankomst Norge, og senest fredag kveld. Samtlige 39 prøvesvar som er mottatt er negative, påpeker NFF i pressemeldingen.

Nakstad: - Unntak kun ved fare for liv og helse

Espen Nakstad, assisterende helsedirektør i Helsediretoratet, er ikke enig i fotballforbundets framstilling av saken. I en e-post til NTB skriver han:

«Helsedirektoratet setter ikke ned foten, vi har bare vist til covid-19-forskriftens bestemmelser om at nærkontakter til en smitteførende person skal i karantene i ti dager. Covid-19-forskriften gir mulighet for unntak fra smittekarantenen kun i tilfeller hvor det er nødvendig for å unngå fare for liv og helse», påpeker Nakstad.

Forbundet har vært i dialog med det rumenske fotballforbundet som ønsker den norske troppen velkommen. I Romania skal de være trygge for at UEFA-protokollen gir en god ramme rundt kampen.

Men UEFA-protokollen skiller seg altså fra de norske bestemmelsene. Helsedirektoratet har ifølge NRK kommunisert til NFF at UEFAs regler ikke står over norsk lov. Ti dagers karantene gjelder for spillere og støtteapparatet i den norske troppen i henhold til norske regler.

- Betyr mye for oss

I en felles uttalelse sier Stefan Johansen og Martin Ødegaard i kapteinsteamet til det norske landslaget, at kampene mot Romania og Østerrike betyr mye sportslig for spillerne.

- Dersom vi ikke stiller lag betyr det at vi taper to kamper. Det betyr en tapt mulighet for å kvalifisere oss til VM. Vi er selvsagt bekymret for den økte smittesituasjonen i samfunnet. Derfor gjør vi alt i hverdagen for å ikke utsette andre for risiko. Som fotballspillere har vi levd i karantene i seks måneder. Vi gjør det vi kan for å holde fotballen i gang. Disse kampene betyr mye for oss, sier Stefan Johansen og Martin Ødegaard i uttalelsen.

Lørdag ble det også kjent at myndighetene i Østerrike stenger ned samfunnet, på lik linje med hva de gjorde i landet i mars. Nedstengingen skal vare til begynnelsen av desember, melder NTB.

Norges kamp mot Østerrike i Wien er berammet til onsdag med kampstart 20.45.

Tidligere denne uka ble den planlagte treningskampen mot Israel på Ullevaal avlyst. Det skjedde etter oppfordinger fra norske helsemyndigheter og et et smittetilfelle i Israels spillertropp.

Kapteinsteamet kritisk

Lørdag kom også landslagspillerne med en uttalelse om situasjonen. På vegne av spillerne skriver Stefan Johansen, Martin Ødegaard og Joshua King følgende:

Hele spillergruppa er dypt fortvilet over at norske myndigheter nekter oss å reise til de to avgjørende Nations League kampene mot Romania og Østerrike.

Vi var på Gardermoen, flyet var lastet og skulle ta av om en time da beskjeden om. Vi har etterlevd den svært strenge UEFA-protokollen på samlingen. Det innebærer corona-tester før vi reiste til Norge, og etter ankomst har vi blitt testet fem ganger. Etter smittetilfellet ble oppdaget har alle spillerne og støtteapparatet testet negativt to ganger.

Vi bor i karantene på hotellet, bruker munnbind, har febermålinger, eget spise- og møterom hvor sosiale distanse opprettholdes og vi er adskilt alle andre. En egen dedikert corona-lege er med oss på hele samlingen.

Vi reiser med egen transport til flyplass, har eget charterfly med plass til 130 personer selv om vi skulle reise med kun 39 personer. I Romania følge vi samme UEFA-protokoll og er i karantene på hotellet. Vår motstander er orientert om vårt ene smittetilfelle, og har bekreftet at de følger UEFA-protokollen og vil spille mot oss.

Norske myndigheter sier vi kan sette oss på fly og reise hjem med den smittefaren det innebærer, men vi nektes å fly i kontrollerte former med eget charterfly.

Norske myndigheter har sagt ja til UEFA-protokollen, men når det oppstår et smittetilfelle gjelder den ikke i motsetning til i alle andre land. De siste dagene er det spilt 43 A-landskamper. Ingen er avlyst tross smittetilfeller hos flere nasjoner. Bakgrunnen er den strenge UEFA-protokollen som gjør det forsvarlig å spille. Israel som fikk en spiller smittet etter ankomst Oslo denne uka, satte spilleren i isolasjon, før de trente to ganger i Oslo og reiste videre til Tsjekkia for å spille landskamp.

I fire år har vi jobbet knallhardt for å optimalisere mulighetene for å kvalifisere oss til mesterskap og avansert mer enn 40 plasser på FIFA-rankingen. Vi kan rykke opp til A-gruppa i Nations League og møte Europas beste lag, vi kan bli rangert blant de 20 beste nasjonene i Europa som gir oss nest beste seedingsnivå før VM-kvalifiseringen. Å ikke spille landskampene mot Romania og Østerrike kan fort knuse våre sportslige ambisjoner både på kort og lang sikt.

Vi opplever liten forståelse og vilje til å forstå vår situasjon. Vi har ofret våre hjemlige Eliteseriespillere på landslaget for å etterkomme de norske karantebestemmelsene, men også vi i utenlandske klubber får altså reisenekt. Dette er en praksis vi ikke ser noe annet sted i fotball-Europa.

Vi er nå inne i vårt andre døgn på samling uten trening, men har fortsatt ikke gitt opp håpet å spille mot Romania og Østerrike. Vi elsker å representere landet vårt og håper norske myndigheter gir oss grønt lys til å reise, så skal vi fortsatt være gode smittevernambassadører som vi har vært siden pandemien brøt ut i mars.

Kommentarer til denne saken