ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Braut Haaland er en av verdens beste fotballspiller per dags dato, men pådro seg en skade før helgens oppgjør mot Borussia Münchengladbach.

Norske tilhengere har derfor vært bekymret for at skaden skal stå i veien for den viktige kvalifiseringskampen mot Tyrkia, og foreløpig er det usikkert om spissen vil bli frisk nok i tide.

- Vi håper at han blir klar til Tyrkia-kampen. Vårt støtteapparat har hatt en dialog med Dortmund, og jeg har snakket med Erling, så vi har et berettiget håp om at dette skal gå bra, sier landslagssjef Ståle Solbakken til Nettavisen.

Les også: Solbakken henter trener fra Premier League

- Superviktig

21-åringen har spilt samtlige minutter for både Dortmund og Norge denne sesongen, med unntak av de siste fire minuttene mot Besiktas i Champions League. Solbakken avfeier derimot at det har vært en form for rådrift av den eksplosive spissen.

- Nei, det syntes jeg ikke det har vært. Dortmund har kontroll på spilletiden hans, og styrer det fint, sier Solbakken til Nettavisen.

- Hvor viktig er Erling for Norge i kampen mot Tyrkia, med tanke på den spillertypen han er?

- Han er jo naturligvis superviktig for oss, men det sier vel litt seg selv.

Les også: Ståle Solbakken overrasker i landslagsuttaket - tar med formspiller fra Viking

Den norske troppen er ung, Stefan Strandberg (31 år) som den eldste og med mest erfaring. Det mener landslagssjefen nødvendigvis ikke trenger å bety at man skal være bekymret for utfallet mot Tyrkia.

- Vi er et ungt lag, men det kan være både fra og dårlig. Det er viktig at vi nyter situasjonen og ikke blir for stressa, for det er ikke ofte man spiller så avgjørende landskamper. Jeg blander meg ikke inn i deres klubbhverdag, for de har nok å gjøre der. Det har derfor ikke blitt noe snakk med spillerne, annet enn de som har ønsket å ha kontakt.

Viasats Bundesliga-ekspert Eivind Bisgaard Sundet er klar på at Haaland er en type spiller man vil ha med seg en avgjørende kamp mot Tyrkia, bare ut ifra væremåten.

- Jeg tror det blir helt utrolig viktig å ha han med. Man ser at han ofte leverer i de største kampene, som i oppgjørene mot Bayern, PSG i Champions League og Liverpool på Anfield for Salzburg. Han har den rutinen fra store stunder, og er på et nivå som få andre. Man kan ikke overvurdere hvor viktig han er, for verken Dortmund eller Norge.

- Burde være bekymret

Bisgaard Sundet reagerer på hvor mye jærbuen har spilt, og at ni fulle kamper på under én måned kan vise seg å være i det meste laget.

- Ståle Solbakken må ta litt skylden selv og, fordi han brukte jo Haaland i samtlige minutter på forrige samling også. Dortmund-leiren reagerte jo på det den gangen, og Rose sa jo at han ikke syntes noe om at han spilte hele kampen mot Gibraltar, forteller han til Nettavisen.

Og fortsetter:

- Jeg har tenkt mye på det selv, og vi har spurt oss selv om det i Viasat-studio. Hvor mye kan han spille? Nå har han derimot fått en trykk på trening, så sånn skjer. Hvis han spiller hver tredje dag, er det jo større sjans for at skader oppstår. Det er jo på grensa den spilletiden han har fått.

Les også: Dortmund-treneren skeptisk til Haaland-skaden

Sundet mener derimot at ferdigheten og viktigheten av Haaland, gjør at det er ekstra vanskelig å gi han et pust i bakken.

- Han er jo så god, som gjør det enda vanskeligere å skulle ta han ut av laget og la han hvile. Jeg er glad for at jeg ikke er Solbakken eller Rose, for den vurderingen der er tøff. Man så jo hvor svake Dortmund ble i tapet mot Gladbach i helga. Det virker jo som han vil spille alt selv også, så det er ingen lett jobb for de.

- Tror du det Dortmund gjorde i helga uten Haaland, skaper med uro for Norges trenerteam?

- Ja, jeg tror at man er veldig bekymret for at han ikke spiller den Tyrkia-kampen. Sørloth er jo også ute, så dette er jo ikke heldig. Samtidig kan det jo fortsatt hende at han rekker kampen, så det blir spennende å se. Han vil være helt avgjørende.

Tidenes beste?

Diskusjonene går dukker stadig opp i sosiale medier, om Haaland kan regnes som tidenes beste norske fotball spiller. Der kommer Solbakken med en kryptisk, men relativt klar beskjed.

- Det skal være vanskelig å hindre han i å titulere seg som det, selv om man kanskje ikke skal snakke historisk om en 21-åring. Man kommer i hvert fall til å konkludere med det en gang, det er jeg sikker på.

- Hva skal til for at han kan ta den tittelen allerede nå?

- Hvis det ikke allerede har skjedd, så er det vel bare at han må gjøre det han gjør litt lenger.

Les også: Ekspert svært kritisk til Uniteds sesongstart: - Grunn til å være bekymret

- Så du mener han er tidenes beste?

- Ja, det ikke mye om å gjøre i hvert fall, sier landslagssjefen til Nettavisen og gliser bredt.

Viasats Bisgaard Sundet er enig med Solbakken, og mener det er vanskelig å argumentere mot det.

- Jeg er ganske sikker på at han er tidenes beste norske fotballspiller, allerede. John Carew greide aldri å levere jevnt over tid, og Rune Bratseth var i verdensklasse som midtstopper. Forsvarsspiller er en litt annen posisjon, men spilte for et av de beste lagene i Tyskland og var kaptein. Men stopperposisjonen er ikke like vill, som å være midtspiss og ha over ett mål i snitt på det nivået, konkluderer han.