OL-øvelsene i langrenn, skiskyting og hopp foregår noen mil unna millionbyen Zhangjiakou i Kina. Værforholdene der har fått stor oppmerksomhet under lekene.

Lørdag morgen nådde værsnakket nye høyder. Kulde og sterk vind førte til at herrenes femmil i langrenn ble utsatt med en time. I tillegg ble den kortet ned fra 50 km til 28.

Reaksjonene var sterke. I store deler av langrennsverdenen refses FIS for beslutningen. Russiske Aleksandr Bolsjunov tok gullet. Simen Hegstad Krüger ble beste nordmann da han vant bronsemedaljen.

TV 2s ekspert Petter Skinstad hyllet både Krüger og Bolsjunov etter rennet. Men han mente også at rennet ble et antiklimaks fordi det ble kortet ned.

- Jeg må innrømme at dette var direkte stusselig å se på, istedenfor det som skal være mesterskapets høydepunkt. Håper i det minste at damene får gå sin tremil i morgen, skrev han på Twitter.

LES OGSÅ: Krüger kom sent til OL etter koronasmitte. Så tok han bronse: – Stort

Flere misfornøyde løpere

Han undret seg over at arrangøren ikke flyttet konkurransen frem da værmeldingen var klar.

– Det er tre dager siden forrige distanse. Å vente til avslutningsseremonien er rett rundt hjørnet gir jo null spillerom. Er det virkelig sjokkerende at været blir som det er meldt? undret han.

Skinstad var langt ifra den eneste som reagerte. Britenes Andrew Musgrave ytret sin misnøye både før og etter rennet. Det samme gjorde flere av Sveriges løpere.

- Det er en katastrofe - en parodi. Det er merkelig at man endrer en så klassisk øvelse. Om man kan gå 28 kilometer, kan man like gjerne gå 50. Det er en veldig merkelig avgjørelse å gjøre så nær start, før man også flytter starten slik at vi sitter og fryser i boden. Merkelig, sa Halfvarsson til Aftonbladet etter rennet.

Nummer 38 på det som ble en 28 kilometer, fikk støtte av flere av sine landsmenn.

Kortere distanse endret forutsetningene for dem som kanskje hadde sett frem til et lengre renn. Finske Iivo Niskanen ville vært en klar gullkandidat på 50 km klassisk, men reiste hjem tidligere i uken, ettersom det ble konkurrert i fristil denne gangen. Norges Hans Christer Holund deltok imidlertid. Også han er kjent for å markere seg på de lengre distansene.

- Det er lett å rope her fra sofaen, men jeg kan bare se for meg hvordan avgjørelsen føles for Holund, for eksempel, skrev Niskanen på Twitter før rennet.

Nå hadde det hele kanskje ikke så mye å si for Holunds del uansett. Han brakk staven og hadde heller ingen god dag formmessig. Til slutt ble det 13. plass.

Svarer på kritikken

FIS ga denne forklaringen da endringene ble offentliggjort:

«Avgjørelsen ble gjort med tanke på utøvernes sikkerhet og for å redusere tiden de eksponeres for disse forholdene.»

Nettavisen har spurt FIS om de kan utdype vurderingene som ble gjort, og hva de tenker om kritikken.

- Det er virkelig mange forskjellige meninger om valget om å korte ned 50 kilometeren. Vi må leve med alle de meningene, både de positive og negative tilbakemeldingene, sier Doris Kallen, mediakoordinator i FIS, til Nettavisen.

Kommentator Santtu Silvennoinen i den finske avisen Iltalehti undret seg også over at FIS ikke gjorde som Det internasjonale skiskytterforbundet gjorde tidligere i lekene. De flyttet kvinnenes fellesstart frem én dag grunnet ugunstig værmelding. Lørdag ble det klart at langrennskvinnenes tremil flyttes til et tidligere tidspunkt søndag grunnet været.

- Mange lurer på hvorfor dere ikke flyttet femmilen frem eller utsatte den, med tanke på værmeldingen. Hvorfor gjorde dere ikke dette?

- Værmeldingen tyder ikke på noe bedre vær før tirsdag. Derfor har vi prøvd å legge til rette for renn, samtidig som det er plass til andre disipliner, sier Kallen i FIS.

LES OGSÅ: Karlsson åpner opp om OL-marerittet: - Jeg kjente meg tom og maktesløs

- Flott skirenn

Etter rennet fortalte bronsevinner Krüger til Discovery at det gikk helt greit å gå under de rådende forholdene. I kanalens studio satt tidligere landslagskompis Martin Johnsrud Sundby.

Han sympatiserte med juryens avgjørelse.

- Med fasit i hånd var dette et flott skirenn. Jeg tror ingen sitter og tenker at noen utøvere på 7.- eller 8. plass hadde vunnet om dette var over 50 km. Rettferdigheten seiret med tanke på de tre beste. Så kan man sikkert debattere videre, sa han.

LES OGSÅ: NRK-eksperten stusset fælt over det Holund gjorde: - Hvorfor gjør han det der?