Gå til sidens hovedinnhold

Fotball-legenden Eusébio er død

Det melder hans gamle klubb Benfica.

Den portugisiske fotballegenden Eusébio er død, 71 år gammel. Han regnes som en av tidenes beste spillere.

Eusébio da Silva Ferreira, som var hans fulle navn, døde av hjertesvikt natt til søndag, opplyser hans tidligere klubb Benfica. Han er blitt omtalt som en av de fremste fotballspillere verden har sett.

Se bilder og videoer av Eusébio lenger ned i saken.

- Han var en av de store personene i Portugal. Jeg synes han er udødelig. Vi vet alle hva han har betydd for fotballen og spesielt portugisisk fotball. Han var ikke bare til stor inspirasjon, men gjorde også en viktig jobb med å fremme fotballens verdier, prinsipper og følelser, selv etter at han avsluttet karrieren, sier Chelsea-manager José Mourinho til RTP.

Real Madrid-spilleren Cristiano Ronaldo er også i sorg.

- For alltid evig #Eusebio, hvil i fred, tvitret den portugisiske stjernespilleren.

Sjokkerte som 20-åring
Nettavisen portretterte i fjor Eusebio i serien «Sportens legender». Det følgende utdraget fra den artikkelen tar for seg Eusebios store gjennombrudd, som han fikk da han kom inn som innbytter 20 minutter før slutt i en kamp mot verdens beste klubblag:

«- Det var ingen som trodde det som skjedde. Det var ingen som visste hvem jeg var på den tiden. Jeg syntes faktisk at Santos var et veldig tregt lag, så jeg tenkte at hvis jeg kunne ta ballen fra dem, så kunne jeg løpe fra dem og score. Og det var det som skjedde. Jeg scoret tre ganger, sier Eusébio.

Benfica tapte til slutt kampen 6-3. Men på 20 minutter fikk Eusébio vist hva som lå i vente.

- Pelé spurte meg etter kampen; «hvem er han svarte som scoret tre mål? Han kommer til å bli god!», sier Eusébios tidligere lagkamerat, António Simoes.

- Jeg synes det var dét som var det historiske øyeblikket. Det var da verden skulle våkne opp til en ny helt - den nye Pelé, sier Simoes.»

Les hele portrettet her.

Stor karriere
Eusébio ble født i den daværende portugisiske kolonien Mosambik, men flyttet til Lisboa som tenåring.

Spissen var aktiv hele 1960- og nesten hele 1970-tallet. Blant annet spilte han for Benfica i 15 år, fra 1960 til 1975, og han var også fast på det portugisiske landslaget fram til 1973.

Med Benfica vant han europacupen i 1962, mens det ble ti seriegull og fem cuptitler.

- Jeg fortalte ham hva jeg følte mens han levde. Det var et privilegium å ha spilt sammen med ham. Vi har mistet en av de største personene i portugisisk idrett, sier Toni, som var lagkamerat med Eusébio på både Benfica og landslaget.

Toppscorer i VM
I fotball-VM i 1966 ble Eusébio toppscorer med ni mål da han førte Portugal til tredjeplass i mesterskapet. Året før ble han kåret til Europas beste spiller.

- Det var mange prinser i fotballen, men få konger. Han hører til blant de beste. Han var talentfull både fysisk og teknisk. Han var som en gresk statue, mener Toni.

I løpet av sin karriere spilte han 745 fotballkamper på klubb- og landslag, og han scoret til sammen 733 mål, ifølge Sky News.

Mot slutten av karrieren spilte Eusebio også for flere klubber i USA, Canada, Portugal og Mexico. (©NTB)

HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBED

Kommentarer til denne saken