Gå til sidens hovedinnhold

Fotball: Norge nær gunstigere seeding i EM-trekningen

Selv om gruppeseieren i nasjonsligaen skulle glippe får mandagens kamp mot Kypros betydning for Norge, i form av seedingsnivå i EM-trekningen.

De to beste gruppetoerne i C-divisjonen seedes nemlig på nivå 3 i trekningen i Dublin 2. desember, de to dårligste på nivå 4. Det kan vise seg viktig i kampen om EM-billett, selv om det er hvilke lag man trekker fra nivå 1 og 2 som gjør det største utslaget.

Ett poeng mot Kypros kan holde til gruppeseier, men det er langt fra sikkert. Derimot vil det nesten garantere at Norge kommer med på seedingsnivå 2.

Jo høyere Norge rangeres blant toerne, desto større blir også sjansen for at Norge får en sjanse til å spille om C-divisjonens «bonusplass» i EM-sluttspillet dersom laget ikke lykkes i den ordinære kvalifiseringen.

De fire gruppevinnerne er sikret en slik sjanse om de ikke kvalifiserer seg for egen maskin, men om en eller flere av dem gjør det så fylles C-divisjonens omspill opp med de beste toerne.

Les mer: Derfor løp Norges spillere mot benken: - Viktig å vite

Nær nivå 3

I rangeringen av toerne er det resultatene mot gruppevinner og -treer som gjelder. Kampene mot fireren strykes, fordi det bare er tre lag i C-divisjonens gruppe 1.

Om Norge slår Kypros, men Bulgaria slår Slovenia med større sifre og blir gruppevinner, vil Norge være sikret å bli beste toer (9 poeng). Med uavgjort mot Kypros samtidig som Bulgaria vinner blir Norge mest sannsynlig nest beste toer (7 poeng). Selv med tap er det en sjanse for å bli nest beste toer og seedes på nivå 3 i trekningen.

Finland har allerede vunnet gruppe 3. Hellas eller Ungarn blir toer og får bare 6 poeng på toertabellen. Blir det Hellas (trenger bare uavgjort hjemme mot jumbo Estland), må Norge tape med minst tre mål på Kypros for å havne bak.

Dersom Serbia vinner gruppe 4 (med hjemmeseier over poengløse Litauen), vil toeren ha 4 poeng (om Montenegro slår Romania hjemme eller det ender uavgjort) eller 6 poeng (rumensk seier, i hvilket fall laget må forbedre sin målforskjell vis-à-vis Norge for å gå forbi.

Blir det en vinner i gruppefinalen mellom Skottland og Israel i gruppe 1, vil toeren få 6 poeng og bedre målforskjell enn Norge vil ha med tap på Kypros. Blir det uavgjort, er Skottland toer med 7 poeng. Da må Norge vinne for å rangeres foran.

Siste sjanse

Både gruppe 1 og gruppe 4 avgjøres tirsdag, dagen etter at Norge spiller sin siste kamp.

Om Norge vinner sin gruppe og rykker opp, kan rivalene i sluttspill om en EM-plass bli Skottland, Serbia og Finland – om ingen av dem lykkes i den ordinære kvalifiseringen.

Det er stor spenning rundt endelige plasseringer også i andre divisjoner, ikke minst med tanke på EM-seedingen. Blant annet kan Tyskland trenge en seier over Nederland for ikke å falle til nivå 2 i seedingen. Tyskerne har allerede rykket ned til B-divisjonen.

Ramler tyskerne et nivå ned også i seedingen, vil trekningen avgjøre mellom lag som Frankrike og Polen på nivå 1, mellom Tyskland og Island på nivå 2.

(©NTB)

Les også

Ungarsk dommer på Kypros

Kommentarer til denne saken