Gå til sidens hovedinnhold

Fotball-VM i januar?

- Hvorfor ikke, spør Uefa-president Michel Platini.

Tildelingen av Fotball-VM 2022 til Qatar har vekket oppsikt over hele fotballverden av flere årsaker.

Ikke minst er varmen i det arabiske landet et tema, med sommertemperaturer som i gjennomsnitt ligger på 41 grader - og som kan komme opp i over 50 grader på de heteste sommerdagene.

Nå stiller Uefa-president Michele Platini seg i rekken av dem som åpner opp for å arrangere verdensmesterskapet om vinteren.

- Det er mulig
Det var den tyske fotballegenden og avtroppende medlem av Fifas Executive Commitee, Franz Beckenbauer, som først lanserte forslaget om å arrangere mesterskapet i januar.

- Det er jeg enig i, og hvorfor ikke? Det er mulig, uttaler Platini ifølge den engelske avisen Guardian.

Samtidig samtykker franskmannen i at et VM i januar vil føre til andre utfordringer. Blant annet må det da diskuteres om fotballspillerne skal gis ferie i februar, ettersom det er vanlig praksis å gi spillerne fri i juli etter verdensmesterskapet.

Platini forsvarer uansett valget av å tildele Qatar verdens største fotballfest, og peker på at også USA-VM i 1994 ble spilt under enorm hete.

- Blir ikke en utfordring
Selv har Qatars VM-komité valgt en løsning på heteproblemet: Klimaanlegg som utnytter solenergi skal kjøle ned stadionene så temperaturene - på tross av at det er utendørsarenaer - skal ligge på behagelige 20-25 grader på banen.

Også supporterne skal nyte godt av klimaanleggene, ifølge arrangørene.

- Hete er ikke og vil aldri bli en utfordring, lovte Qatars søknadssjef, Hassan al-Thawadi, ifølge Guardian.

Et annet ledd i Qatars planer er å demontere og bygge arenaene opp igjen i andre land, ettersom den lille staten på den arabiske halvøy med på litt mer enn 10.000 kvadratkm og drøyt 1,5 millioner innbyggere ikke har bruk for arenaene etter mesterskapet.

Tillater alkohol
Man har også reist andre spørsmål i kjølvannet av Qatars tildeling av VM.

Blant annet har landet en meget konservativ alkoholpolitikk, men al-Thawidi har tidligere uttalt at landet vil tillate alkohol under VM, og at det kan bli satt opp egne supportersoner der fansen kan bringe med seg drikke.

Qatar-komiteen har også sagt at Israel vil få delta i et VM dersom landet kvalifiserer seg, på tross av at Qatar ikke anerkjenner Israel som stat.

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken