RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- 10 lag best for Tippeligaen

Foto: Privat (Privat)
Sist oppdatert:
- 16 lag er distriktspolitikk, mener fotballorakelet Tom A. Schanke.

- 10 lag!

Det finnes ikke tvil i Tom A. Schankes sjel. Dersom man utelukkende skal tenke på hva som er best for spissingen av nivået i norsk fotball, så må Tippeligaen kuttes drastisk.

Semb vil kutte og forlenge
Debatten har rast i media de siste dagene om hvor mange lag som er riktig antall i Tippeligaen.

Nettavisens sportssjef Anders Skjerdingstad tok i en kommentar onsdag til orde for å innføre en skotsk modell med 10 eller 12 lag, etter at toppfotballsjef Nils Johan Semb gikk ut i VG og sa han ønsket å redusere antall lag i Tippeligaen fra dagens 16.

Semb og hans forgjenger Per-Mathias Høgmo sa til Nettavisen senere onsdag at det overordnede målet er å få utvidet seriesesongen i Norge til desember.

Det vil i så fall henge nært sammen med antall lag i Tippeligaen.

- Tenker distriktspolitisk
- 16 lag er en distriktspolitisk modell. Da er det 16 byer og steder som til enhver tid får tippeligaspill i Norge, sier Schanke til Nettavisen.

Fotballildsjelen og idrettshistorikeren, som blant annet er leder av Norsk fotballs venner, mener det er for mange sterke grasrotinteresser i norsk fotball til at det igjen vil bli innført 10 lag i Tippeligaen, som det var mellom 1963 og 1971.

- Jeg fremmet et forslag om 10 lag på Fotballtinget på 90-tallet. Men det var ikke mulig å få til da, og det er ikke mulig å få til nå. Konsekvensen ville være at bare 10 steder i Norge fikk oppleve Tippeligaen, sier han.

Trippel serie
Dersom Tippeligaen hadde blitt redusert til 10 lag, ville det samtidig vært naturlig å spille en trippel serie, slik at man ville kommet opp i 27 serierunder, mot dagens 30.

Dette er etter samme modell som blant annet Danmark, der 12 lag spiller 33 seriekamper i løpet av en sesong.

- Vi har ikke 16 gode nok lag. Rosenborg er langt mer tjent med å spille tre kamper mot Stabæk og Molde, enn to mot dem og to mot Hønefoss, min egen klubb som ligger an til opprykk, sier Schanke.

- Forlenging dårlig idé
Mens han overgår Semb og Høgmo hva gjelder redusering av antall lag, er han helt uenig i deres forslag om å forlenge sesongen.

- Hvis vi skal ha seriefotball til desember, skal vi spille opprykkskvalifisering på lille julaften, da? Skisesongen er i full gang i midten av november, og det vil være vinter flere steder i Norge. Da blir det for dumt å utvide serien med bare det for øyet å hjelpe eventuelle norske lag i europacupen, mener Schanke.

Han peker på at Rosenborg har løst dette problemet år etter år med blant annet å reise til Danmark for å få matching.

Schanke tror ikke det norske fotballpublikummet er klare for en ytterligere utvidet sesong, etter at årets sesongstart ble flyttet fram til midten av mars.

- Skal de sitte ute og hutre seg gjennom en kamp i 20 minusgrader, undrer han.

Kunstgress gjør det mulig
Schanke har en klar formening om hvorfor debatten kommer nå.

- Problemet har hele tiden vært at vi ikke har hatt spillbare fotballbaner på denne årstiden. Nå er det kunstgress med undervarme nærmest over alt, dermed er det praktiske hinderet borte, sier han.

- Hvordan skal Semb og hans meningsfeller få til både å kutte i antall lag og samtidig øke antall kamper?

- Det er det som er dilemmaet. De kan ikke gå ned til 14 lag, da blir det bare 26 kamper. De kan heller ikke kjøre trippel serie med 14 lag, 39 kamper blir i hvert fall alt for mye, konstaterer Schanke.

18 lag?
- De sier at det er overordnet å utvide seriekampene i tid. Kan de ende med å snu i spørsmålet om antall lag og velge å utvide serien til 18 lag?

- Nei, da blir kvaliteten veldig dårlig. Det er ikke mange lag i Adeccoligaen som vil være en berikelse for Tippeligaen. Det er bare å se på tv-kampen fra tirsdag. Der var Kongsvinger, som ligger på andreplass på tabellen, heldige som klarte 1-1 mot det desiderte bunnlaget Skeid, minner Schanke om.

Han er enig med de som sier at Fotballtinget i mars 2010 kommer for tidlig for et så omfattende spørsmål som omlegging av Tippeliagen. Da har han mer tro på at en avgjørelse vil falle på det neste tinget i 2012.

- Jeg er overbevist om at et forslag om 10 lag ikke er spiselig for Fotball-Norge. En økning til 18 lag kommer heller ikke på tale, og en serie med 14 lag vil bare gjøre seriesesongen kortere. Dermed blir de to eneste mulige løsningene at Fotballtinget bestemmer seg for å fortsette med 16 lag eller redusere til 12 lag med trippel serie, konstaterer Schanke.

Les også:Se til Skottland, Semb!
Les også:Vil barbere Tippeligaen
Les også:Åpner for helt ny Tippeliga-modell

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere