RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- 18-åringer ikke dommere i Tippeligaen

Sist oppdatert:
Selv om aldersgrensen for norske fotballdommere fredag ble satt ned, vil det ikke bety at 18-åringer får dømme i Tippeligaen.

Det sier lederen for Norsk Fotballdommerforening, Terje Hauge, til TV 2 Nettavisen.

- I praksis så har dette ingen betydning for Tippeligaen, sier Hauge.

Senket grensen
På fredagens fotballting ble den nedre grensen for dommere satt til 18 år, men dette ble kun gjort for å gjøre veien mot toppen for de aller største dommertalentene litt smidigere.

Den mest konkrete konsekvensen av endringen av aldersgrensen er at man nå kan få 18-åringer som linjemenn i 1. divisjon eller Toppserien for kvinner.

Det vil ikke bety at man får 18 år gamle hoveddommere i Tippeligaen.

- Men begynner jo først som dommer som 16-åring i Norge. Da skal man så gjennom 4., 3. og 2. divisjon. Man blir regionsdommer som 18-19-åring, og kan tidligst dømme i 1. divisjon som 19-20-åring, før det igjen etter det kan bli aktuelt med Tippeliga-dømming, påpeker Hauge.

- Må i så fall starte tidligere
Hvis man skal komme i en situasjon hvor 18-åringer faktisk skal kunne dømme i Tippeligaen, må man endre grensen for når man kan starte som dommer.

- Nå er grensen 16 år. For at man skal kunne komme til Tippeligaen raskere så må man senke den grensen. Da må man åpne dørene for at for eksempel en 12-åring kan dømme 11er-fotball. Da måtte de fått lov til å begynne å krabbe oppover i systemet mens de var 12-14 år gamle, sier Hauge.

Forslaget om å senke aldersgrensen kom fordi en 18 år gammel norsk kvinnelig dommer måtte vente i to år før hun fikk sjansen til å gå på linjen - selv om hun egentlig var god nok.

- Er man god nok, slipper man nå å vente med å debutere som assistent, sier Hauge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere