*Nettavisen* Sport.

- Å, nei! Jeg håper ingen kaller ham «den nye Messi»

FORT VOKSEN: Det norske fotballpublikummet har store forventninger til Martin Ødegaards framtid. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Anerkjent spansk journalist advarer.

03.11.14 12:56

OSLO (Nettavisen): «Den blonde Messi» og «Den norske Messi» er blant kallenavnene stjerneskuddet Martin Ødegaard har fått i internasjonal presse etter sitt gjennombrudd i Strømsgodset-drakta i år.

Forfatteren av Messi-boka, som nå er oversatt til norsk av Josimar, Guillem Balague, ber folk om å roe ned hysteriet. Han har sett nok av eksempler på spillere som har blitt fortalt at de er like gode som den argentinske superstjernen, uten å lykkes med å komme i nærheten av samme nivå.

Klikk på bildet for å forstørre.

NORGESBESØK: Guillem Balague er på besøk i Norge for å promotere sin nye bok om Lionel Messi. Foto: Martin Busk (Nettavisen)

- 15 år er ingen alder
Balague hadde ikke vært lenge i Norge før han fikk spørsmål om det norske stortalentet. Han slapp heller ikke unna da Nettavisen møtte ham på Litteraturhuset denne helgen.

- Hvilken status har Martin Ødegaard i Spania nå?

- De siste seks månedene har det blitt snakket mer om ham. Barcelona er definitivt interessert, som alle vet. Det samme gjelder Ajax og flere engelske klubber. Jeg tenker bare ... 15 år, sier Balague og sukker.

- Hva tenker du om sammenligningene med Lionel Messi?

- Å, nei! Jeg håper ingen kaller ham «den nye Messi». Det er flere måter å se dette. Som 15-åring kan du bli testet ved å forlate landet ditt og prøve å lykkes et annet sted. Går du gjennom det, blir du sterkere, men jeg tenker at det er tidlig for en 15-åring. Samtidig forstår jeg at han er så forskjellig fra alt annet her at han alltid vil få oppmerksomhet, sier Balague.

Den spanske journalisten mener Ødegaard må nyte ungdomsårene, fotballen og ikke stresse for mye med klubbvalg allerede nå.

- Det viktigste for ham er at han nyter fotballen - det håper jeg at han gjør. Jeg hører at han trenes veldig bra av klubben og familien sin. Kanskje han burde bli der litt lenger, sier Balague.

- 15 år er ingen alder for bare å være profesjonell. Når du er 15 må du nyte det du driver med. Faren hans var fotballspiller, så han han vet noe om hva som kreves. Han kommer til å måtte ofre noe - de har alle gjort det. Cristiano, Mascherano - alle har ofret noe for å nå så langt.

Anbefaler Ajax
Balague håper det ikke legges for mye press på de unge skuldrene til hele fotball-Norges nye kjæledegge.

- Problemet med forventninger er nettopp forventningene. Han må levere. Jeg håper han omgås folk som forteller ham at han bare skal roe ned.

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

(Video fra C More)

Den dagen Martin Ødegaard bestemmer seg for å forlate Strømsgodset, kan han trolig velge og vrake stort sett alle klubber i hele verden. Balague har noen tanker om hva som kan være rett valg.

- Jeg hører at trenere i Norge gjerne er tidligere proffer og at det kanskje ikke er den mest framtidsrettede coachingen. Jeg tror Ajax kan være et ideelt valg med tiden. Den brasilianske Ronaldo og Ronaldinho tok begge små steg på vei mot de største klubbene.

- Han er spesiell
Han er imidlertid klar på at Strømsgodset-talentet må holde beina på jorda og lytte til hva kompetente trenere har å si.

- På dette tidspunktet må han fortsatt lytte og lære. Det er så mange som ikke gjør det, og i en alder av 23-24 mister de den farten, det rykket eller hva de var kjent for. Da har de plutselig ikke noe å lene seg på. Jeg håper han lytter.

Klikk på bildet for å forstørre.

NY BOK: I boken om Lionel Messi peker Guillem Balague på spillere som har blitt kalt "den nye Messi" og hvordan det har gått med de siden.

- Hva tenker du når du hører om og ser Martin Ødegaard? Finnes det 20 slike i Barcelona og Real Madrid, eller har han noe spesielt?

- Jeg vil si at han er spesiell, men det er for tidlig å si noe om hvem som vil lykkes i den alderen. I boka peker jeg på flere eksempler på spillere som ble fortalt at de var bedre enn Messi, eller at de var like gode som Messi og hva som skjedde med dem. Messi blir bedre og bedre fordi han har alt han trenger rundt seg. Mentalt, fysisk, stabil familiesituasjon og et «entourage» som fungerer.

- Det er mange eksempler på spillere som er like gode i de tidlige tenårene, men de slår ikke gjennom. Hvorfor? Jeg er fascinert av det. Det kan være spillere som kommer fra en ustabil familie eller har en veldig fattig bakgrunn, som ikke gir dem det grunnlaget de trenger.

- Du blir distrahert av ting, og du blir hele familiens far fordi du har penger de andre ikke har. Det kan være skader, og det kan være enkelte som ikke takler konkurransen like godt. Det er mye som kan spille inn. Han (Martin Ødegaard) har fortstatt ikke blitt testet ennå, selv om han har fått sin landslagsdebut i en veldig tidlig alder. Det er for tidlig å si hva han er om ti år, mener Balague.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.