RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NY JOBB: Pål Bjerketvedt er NFFs nye generalsekretær fra og med 1. februar.
NY JOBB: Pål Bjerketvedt er NFFs nye generalsekretær fra og med 1. februar. Foto: Paul Weaver (NA Bilder)

- Åpenhet er mer enn å vise frem reiseregninger

Sist oppdatert:
NFFs nye generalsekretær mener unødvendig mystifisering rundt beslutninger setter idretten i et dårlig lys. Nå vil han ta fotballen ut av forsvarsposisjonen.

OSLO (Nettavisen): Pål Bjerketvedt går onsdag inn i jobben som har stått ledig siden Kjetil Siems avgang 17. mai i fjor - han er nå NFFs nye generalsekretær.

Etter et år med opprør på fotballtinget, kritikk for manglende åpenhet i norsk idrett og sportslig fiasko for herrelandslaget, er Bjerketvedt mannen som har fått jobben med å få det hele på rett kurs igjen.

Les også: - Har funnet Norges nye landslagstrener

- Krevende omdømme

Nettavisen møtte den påtroppende generalsekretæren, med 23 år som leder i ulike mediebedrifter bak seg, et par dager før han gikk inn i sin nye stilling.

Han legger ikke skjul på at han gleder seg til å komme i gang.

- Det er en så spennende jobb at det er nesten ikke mulig å takke nei. Det har sammenheng med at jeg har vært leder så lenge. Det er viktig og nyttig erfaring, og det handler selvsagt også om at jeg har et hjerte i fotballen. Den kombinasjonen er veldig spennende å jobbe med, sier Bjerketvedt til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UMULIG Å SI NEI: Pål Bjerketvedt gleder seg til å starte i ny jobb.

- Hvilke tanker gjør du deg om NFFs omdømme per i dag?

- Det er ingen tvil om at 2016 har vært et vanskelig år, med både åpenhetsdebatten, nedturen for herrelandslaget og mye støy tidlig på året i forbindelse med tinget. 2016 blir nok sett på som et krevende år i hele organisasjonen. Det har igjen skapt et litt krevende omdømme, men jeg tror ikke det stikker så dypt som man kan få inntrykk av. Det er tatt mange grep i organisasjonen, i forbundsstyret og så er kanskje også min ansettelse et uttrykk for det. Det er en fornyelse og kanskje også en ny måte å tenke på, sier Bjerketvedt.

- Blir trolig både idiot- og genierklært

Sommerens EM-sluttspill gikk uten norsk deltakelse for fjerde gang på rad. På høsten startet VM-kvalifiseringen med tap for Tyskland, Aserbajdsjan og Tsjekkia, mens en flause av dimensjoner ble unngått det siste kvarteret mot San Marino.

Bjerketvedt innrømmer at status på herrelandslaget har svært mye å si for hvordan NFF vurderes fra utsiden.

-  Hvordan det går med landslagene, preger hverdagen i NFF og omdømmet veldig. Jeg tenker litt annerledes enn det. Jeg tenker at jeg skal inn og først og fremst lære meg organisasjonen og se etter forbedringspotensial og utviklingsmuligheter og gjøre endringer der det er nødvendig. Det er mitt fokus når jeg begynner.

- Hvilke endringer kommer du til å gjøre?

- Jeg har lært mye av samtaler og det jeg har lest så langt, men det er for tidlig å komme med en programerklæring, rett og slett. Jeg skal selvfølgelig gjøre både bra og dårlige ting, slik man gjør i denne jobben. Jeg som alle andre kommer sikkert til å bli både idiot- og genierklært i løpet av en uke. Det er jeg forberedt på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORBEREDT: - Jeg skal selvfølgelig gjøre både bra og dårlige ting, sånn som man gjør i denne jobben. Jeg som alle andre kommer sikkert til å bli både idiot- og genierklært i løpet av en uke, sier Bjerketvedt.

- Åpenhet er mer enn å vise fram reiseregninger

Første dag Kjetil Siem var på jobb som generalsekretær i januar 2012, stilte han krav om at spillerne på landslaget måtte lære seg nasjonalsangen. Bjerketvedt sier han ikke kommer til å være like «hands on» fra start.

- Jeg kommer til å være opptatt av organisasjonen som jeg er leder for på Ullevaal Stadion. Det er min førsteprioritet når jeg starter, så vil jeg utvide horisonten etter hvert. Hvis sentralorganisasjonen med nesten 100 mennesker fungerer bra, så er det en forutsetning og et veldig godt grunnlag for å lykkes på andre områder og.

Bjerketvedts gode kommunikative evner ble trukket fram som en av grunnene til at han fikk jobben. Nå ser han fram til å kunne vise det i praksis.

- For meg er det en helt naturlig måte å være leder på. Derfor har jeg også sagt i mange sammenhenger at åpenhet er mye mer enn å vise fram reiseregninger. Åpenhet er hele måten å drive en organisasjon på. Jeg har alltid praktisert stor grad av åpenhet. Altså mye informasjon, være tilgjengelig, kommunikasjon i den forstand at alle vet hva som skjer til enhver tid. Jeg tror på organisasjoner som er åpne innad og at en åpenthet og god kommunikasjon innad også skaper en åpenhet utad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OPPTATT AV ÅPENHET: - For meg er åpenhet mer enn å vise fram reiseregninger.

Unødvendig mystifisering

Bjerketvedt har forståelse for at folk på utsiden kan oppleve idretten som lukket.

- Beslutninger tas i en indre krets, og det skaper mystifisering rundt beslutningene. Uten å ha vært mye inne i miljøet ennå, tror jeg det er litt unødvendig. Man kan være mer offensiv. Idretten, særlig i 2016, har kommet veldig i forsvarerposisjon. Dermed blir oppmerksomheten rundt idretten generelt på høyt administrativt nivå, preget av det. Så kommer ikke alt det gode og fine som skjer i organisasjonene opp til overflaten.

56-åringen trekker blant annet fram Svein-Erik Edvartsens engasjement for samfunnsansvar som svært positivt, men styrer igjen tilbake på at toppidretten må løftes hvis NFFs rykte skal bedres.

- Gjør landslaget det bra, er det rolig på Ullevaal. Gjør herrelandslaget det dårlig, er det støy. Sånn vil det alltid være og da må det også være en beredskap for og en holdning til å få fram alt det andre som foregår, for det er veldig mye. Jeg må si at jeg har fått et fantastisk godt inntrykk av organisasjonen NFF, hvordan den fungerer og menneskene som jobber der. Det er et arbeidsmiljø som preges av profesjonalitet og en glødende interesse for fotballmiljøet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OFFENSIV: Idretten har kommet veldig i forsvarerposisjon, mener Bjerketvedt.

- Ikke vær for taktisk - vær ærlig

De siste ukene har Bjerketvedt brukt tiden godt på å snakke med mange mennesker i og utenfor Ullevaal Stadion; virksomhetsledere, ledere av datterselskaper, interesseorganisasjoner, klubber, kretser og andre som jobber tett på forbundet.

- Det er rett og slett for å lære meg mer om hvordan organisasjonen fungerer, hvor skoen trykker og hva som er bra. Og så er det selvsagt for å bli kjent med menneskene. Jeg har vel hatt 25 sånne samtaler cirka og fortsetter med det denne uken. Det er veldig nyttig.

Da Siem forlot NFF til fordel for FIFA ble hans avgang offentliggjort med en pressemelding på ettermiddagen på 17. mai. I resten av verden er det en helt vanlig dag, men det skapte likevel en del spekulasjoner i sosiale medier her hjemme om det var et «taktisk grep» fra NFF å bruke nasjonaldagen til å sende ut pressemeldingen.

- Hva tenker du som pressemann om såkalte «taktiske tidspunkt» for å slippe pressemeldinger?

- Det var nytt for meg. Hvis det stemmer, skjønner jeg jo hvorfor. Det er jo ikke et helt uvanlig fenomen. I det offisielle Norge ser man jo også eksempler på det. Generelt, uten å referere til fotballforbundet, så mener jeg at det smarteste er å ikke være for taktisk, men å være tydelig å direkte, åpen og ærlig. Da går det som regel veldig bra.

- Hvilke tanker gjør du deg om prosessen med å ansette ny landslagssjef?

- Generelt tenker jeg at det er viktig med en langsiktighet, det er viktig med en løsning som holder noen år. Fordi landslaget vil nå av naturlige årsaker sette seg noen litt mer langsiktige mål i den situasjonen de er nå, sportslig. Så tenker jeg at det må være en person som må nettopp bygge den tilliten over tid og være opptatt av utvikling og ha en viss grad av tålmodighet. Jeg tror dette kommer til å lande på en god måte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKAL FÅ SKUTA PÅ RETT KJØL: Generalsekretær Pål Bjerketvedt og foballpresident Terje Svendsen.

- Har tatt viktige grep

Til tross for et rotete 2016 med mye støy, mener Bjerketvedt at dette er et godt tidspunkt å starte i jobben.

- Det nye forbundsstyret med Terje Svendsen i spissen har tatt mange veldig gode og viktige grep i forhold til rolleavklaringer, i forhold til utviklingsmål, arbeidsform, som jeg er veldig glad for og som jeg har veldig stor sans for og som har vært et viktig premiss for å si ja til jobben.

- Det er en samstemt organisasjon som ønsker å dra i én retning og med en tydelig rolleavklaring av hva forbundsstyret skal gjøre og hva administrasjonen skal gjøre - ved president og generalsekretær. Det er et viktig premiss og noe jeg skal være med på å videreutvikle og overvåke.

- Hva skal til for at du ser tilbake på jobben du nå starter i og er fornøyd med jobben du har gjort?

- En organisasjon som bevarer den entusiasmen som ligger der er viktig. Det overordnede er å nå nye sportslige mål. Rett og slett innfri de målene som fotballtinget har satt og setter. Det går på en kombinasjon av topp og bredde - nemlig å nå sluttspill på toppnivå. Fortsette den fantastiske utviklingen som yngre landslag jo har, både jenter og gutter. Men også levere et fotballprodukt på bredde som preges av kvalitet, inkludering, ikke minst sportslig utvikling og det mangfoldet som ligger der i dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere