*Nettavisen* Sport.

- Arsène Wenger mente han kunne bli stor

NYTT LAG: Landslagstrener Per-Mathias Høgmo skal bygge et nytt norsk landslag og er åpen for å gi spillere nye roller. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Nå har den norske landslagsspilleren sjansen.

PRAHA (Nettavisen): Håvard Nordtveit er bare 23 år gammel, men gutten fra Vestlandet har likevel lang fartstid fra landslaget og toppfotballen.

16 år gammel ble han hentet til den engelske storklubben Arsenal. Der ble han ansett som et av de største midtstoppertalentene i sin generasjon.

Derfor er det ikke så rart at både Nordtveit og de som følger fotballen tett mener at nordmannen kan gjøre en svært god jobb i midten av et forsvar.

Arsenal-manager Arsène Wenger var én av dem som tidlig omtalte den norske spilleren som en framtidig stopper av høy - svært, svært, høy klasse.

Omskoleres
Etter noen år som defensiv midtbane, både på landslaget og i klubben Borussia Mönchengladbach, er Nordtveit nå i ferd med å gjøre comeback.

Som midtstopper.

I hvert fall for Norge. Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har nemlig en klar tanke om hvor han vil ha Nordtveit. Han vil ha en spillende midtstopper.

- Håvard er tatt ut i første rekke som et stopperalternativ. Han er ikke på noen måte uaktuell som midtbanespiller, men jeg tror han har kompetanse som gjør at han kan bli veldig god som midtstopper, sier Høgmo til pressen.

Fotballkommentator Roar Stokke har fulgt Nordtveits utvikling tett i en lengre periode og mener 23-åringen kan bli Norges neste Brede Hangeland.

- Jeg husker Arsène Wenger mente han var en stor, framtidig midtstopper i emning da han var i Arsenal. Han er en klok spiller og jeg ser ham som en erstatter for Brede (Hangeland). Han er en type som kan være en samlende skikkelse i laget, sier Stokke til Nettavisen.

- i Tyskland har han utviklet overblikk, pasningsfoten og langpasningsfoten. Per-Mathias (Høgmo) har en tanke om at Norge skal bygge opp spillet bakfra, det er slik han vil at Norge skal framstå, og der passer Håvard inn, sier Stokke.

Ny generasjon
Viasat-profilen, som har kommentert landslaget en mannsalder, mener at Høgmos filosofi også gjør det vanskeligere for Nordtveit som midtbanespiller.

- Du har en ny generasjon, med Stefan Johansen, med Per Ciljan Skjelbred, Alexander Tettey og Mats Møller Dæhli, alle spillere som er glad i ball, gode ballspillere. De er «up and coming» midtbanespillere og litt andre typer spillere enn Håvard, sier Viasat-profilen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

NY LEDER: Viasat-profil Roar Stokke tror Per-Mathias Høgmo gjør lurt i å satse på Håvard Nordtveit som stopper. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)


Stokke tror uansett ikke Nordtveit vil ha noe problem med å gå inn i en midtstopperposisjon, selv om han har spilt midtbane en lengre periode.

- Det har marginalt å si. Håvard er del av et spillende lag i Tyskland. Der har han utviklet offensive ferdigheter, i tillegg til at han har vært ballvinner foran egne stoppere. Rent taktisk er dette en tilleggsdimensjon og vil gjøre ham til en enda mer komplett stopper, en spillende stopper, sier han.

- Jeg har fulgt tysk fotball tett, spesielt etter at Bayern München og Borussia Dortmund igjen begynte å gjøre seg gjeldene i Champions League. Nordtveit er en sentral spiller i Gladbach, han var god forrige sesong, og er sentral ikke bare defensivt, men også offensivt. Han er mye borti ballen, han er løpssterk og gir alltid 100 prosent. For meg peker han seg ut som en arvtager etter Brede Hangeland, og om Høgmo også mener det, kjøper jeg den tanken.

Minner om Hangeland
Også nevnte Hangeland gjorde seg bemerket som defensiv midtbanespiller, før han for alvor etablerte seg som Norges beste sentrale stopper.

- Ja, han var kjempegod i Viking i den posisjonen, før han ble solgt. De er litt like. De er ikke så fothurtige, men har god fotballforståelse og leser spillet. Det er en egenskap du ofte utvikler som defensiv midtbanespiller, en rolle der du kan gjøre få feil. Der utvikler du en del offensive egenskaper og det gjør deg til en bedre midtstopper. I moderne lag ser du ofte minst én midtstopper som liker å ha ballen i beina, sier Viasat-kommentatoren.

- Kan han spille stopper for Norge og midtbane i Gladbach?

- For å sitere Jürgen Klopp (suksesstrener for Borussia Dortmund): «Alle spillere bør beherske minst to plasser». Midtstopper og defensiv midtbane er såpass beslektede posisjoner, spesielt i Tyskland der du har sweeper-rollen, så det er roller der du kan overføre erfaringer. Nordtveit kan absolutt brukes som defensiv midtbane i klubblaget og midtstopper for landslaget.

- Som sagt, husker jeg Wenger lovpriste Nordtveit og var aldri i tvil om at han ville bli en framtidig, stor stopper. Han kan bli den neste store stopperen, forsvarslåsen, for Norge etter Brede Hangeland, sier Roar Stokke.

- Spennende
Landslagssjef Per-Mathias Høgmo er også spent på Nordtveit.

- Håvard er i en spennende fase av karrieren. Det blir spennende å se hvor han ender opp. På midtbanen eller som stopper? sier sjefen for Norge.

- Han har kompetanse som gjør ham til en veldig bra stopper. Han har god fart, han er en god ballspiller, en god duellspiller og en god pasningspiller.

Høgmo sier han har fått signaler om at Nordtveit fort kan være aktuell for den samme rollen i klubblaget.

- Det er et par rutinerte spillere der som fort kan bli borte. Og vi har fått signaler om at de har tro på ham som stopper, sier Norges landslagssjef.

Nordtveit kjemper med folk som Brede Hangeland, Vegar Forren og Odd-spiller Fredrik Semb Berge om en plass i Norges midtforsvar.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag