- Banebrytende av Martin Andresen

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

2010 var året da Martin Andresen endelig fikk vist hva slags fotballtrener han er.

30.12.10 14:40

Nettavisens sportsjournalister har valgt ut øyeblikk de har latt seg imponere av i 2010.

Torsdag: Dag Langerød

Onsdag: Anders Skjerdingstad:Marit Bjørgen, det første - og det største

Jo da, Rosenborg vant serien klart nok. Attpåtil uten å tape en kamp.

Haugesund overrasket mest.

Tromsø overrasket litt.

Og Strømsgodset fikk igjen for sin satsing og Ronny Deilas entusiasme med en cuptriumf i januar.

Likevel er det én ting jeg husker spesielt fra årets sesong, og det er Vålerenga. Eller nærmere bestemt Martin Andresen.

La det være klart med en gang. Jeg er ikke Vålerenga-fan eller fra Oslo. Jeg er fra Horten og det er mitt lokale 2. divisjonslag, Ørn, som står hjertet nærmest. Jeg har ingen forkjærlighet for noen av Tippeliga-lagene, men det var Andresens trenerprestasjoner som imponerte meg mest i 2010.

Egentlig var det også først i år jeg ble overbevist om at 33-åringen virkelig er en ordentlig god fotballtrener.

Brukte tid
Andresen kom til Vålerenga før 2008-sesongen, og det hele endte med 10. plass i den første sesongen. Så mye med best i Norden og unike i Europa. Det begynte ikke særlig mye bedre i 2009. Før åttende seriekamp, borte mot Molde 6. mai, hadde Andresen kun ledet laget til en eneste seier. Nedrykksspøkelset truet Oslo-klubben. Det var altså ingen bedring fra den skuffende 2008-sesongen.

Jeg snakket selv også med flere spillere som fortalte om tilbakemeldingsskjemaer og delvis slakt av Andresens ferdigheter som trener i løpet av vinteren. Jeg - og mange andre - tvilte på ham som trener, og i ettertid er det blitt hevdet at Andresen hadde vært ferdig som Vålerenga-trener hvis det ble tap mot Molde.

Men da det gjaldt som mest så lyktes alt.

Dawda Leigh, Freddy dos Santos og Bojan Zajic scoret målene i rosenes by, Vålerenga vant 3-0 tok 19 av 24 mulige poeng de neste seks ukene.

Prosjekt Martin var tilbake på skinner, selv om det varierte stort også på høsten og det bare ble en 7. plass til slutt.

Derfor klarte jeg heller ikke å se hvordan det hele skulle bli så veldig mye bedre i 2011, heller. Lars Hirschfeld erstattet Troy Perkins mellom stengene. Andreas Nordvik ble hentet inn permanent, men skulle det plutselig gi en topplassering?

Det hadde jeg ingen tro på.

Men Andresen hadde tydeligvis gjort en del grep i løpet av vinteren. Gode grep.

Banebrytende
Og det er da jeg kommer til det – øyeblikket da jeg tenkte: Dette har Andresen virkelig taket på. Tidlig i sesongen så vi det – noe jeg aldri tidligere har sett så bevisst og gjennomført i norsk fotball. Nesten hver eneste gang Vålerenga hadde kontroll på ballen, så tok midtstopper André Muri noen steg fram. Nesten til midtbaneleddet. Det lignet nesten litt på Barcelona, selv om Andresen kanskje har fått øynene opp for det på en av sine mange studieturer til Nederland.

Jeg vil ikke kalle det genialt, men heller vågalt, effektiv og i norsk toppfotball – nærmest banebrytende. Og han gjennomførte det samtidig med at Drillo-hyllesten del 2 nådde nye høyder i norsk fotball.

Ja, det kan koste laget defensivt.

Men jeg vil påstå at det heller ga Vålerenga en – eller kanskje to – ekstra dimensjoner i det offensive spillet.

Jeg skal ikke påstå at det var bare derfor Vålerenga scoret klart flest mål i Tippeligaen i år, men det er helt klart én av grunnene til at Vålerenga scoret 69 mål i løpet av sesongen. Det var 11 – elleve – mål mer enn det nummer to på lista, seriemester Rosenborg, klarte.

Men det var ikke bare det grepet som imponerte.

Andresen viste også at han er blitt en meget, meget god kampleder.

Reagerer umiddelbart
Spør deg følgende: Hvor ofte bytter Manchester United-manager Alex Ferguson ut spillere før pause hvis de ikke er skadet? Hvor ofte gjør andre trenere det? Min påstand – det skjer altfor sjelden. Selv har jeg aldri forstått hvorfor trenere venter minst en halv kamp før man bytter ut spillere som klart underpresterer – eller endrer på et taktisk utgangspunkt som ikke fungerer.

Derfor gledet det meg å se Andresen bytte ut Mohammed Fellah etter 35 minutter borte mot Lillestrøm. Ting fungerte ikke som ønsket. Andresen reagerte. Andre ganger har Andresen lagt om formasjonen helt allerede tidlig eller midtveis i kamper.

Det fungerer ikke alltid.

Men jeg er ikke i tvil om at en god kampleder må ha de egenskapene Andresen har bevist at han har.

Derfor er jeg også spent på 2011.

Rosenborg kommer selvsagt til å bli med i toppen igjen. Ole Gunnar Solskjær har sikkert ambisjoner om å nærme seg toppen med sitt Molde. Men jeg tør ikke utelukke at Andresen og Vålerenga tar gullet fra Rosenborg. I år skilte det til slutt sju poeng og ett mål i favør trønderne. Ser man på de 28 kampene Rosenborg og Vålerenga spilte mot de andre Tippeliga-lagene tok trønderne imidlertid bare noen få poeng mer enn Vålerenga.

Ser man på de siste ti seriekampene var Vålerenga bedre enn Rosenborg – selv om sistnevnte gikk ubeseiret gjennom sesongen og i samme periode også slo Oslo-laget. Det sier sitt om hvor hard kamp Vålerenga ga Rosenborg.

Og kanskje, kanskje har Andresen et nytt ess i ermet i 2011.

Tidligere års høydepunkt av Dag Langerød:
Tidenes Tippeliga-tips
Med Doffen i øyekroken
Bodø/Glimt - cupfinaleheltene

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.