*Nettavisen* Sport.

- Bare å beklage til hele Norge

Alessandro Florenzi utligner for Italia etter en glipp i det norske forsvaret. Foto: Andrew Medichini (Ap)

Norge var et kvarter unna EM. Så skjedde det som ikke skulle skje.

13.10.15 23:48

ITALIA - NORGE 2-1:

STADIO OLIMPICO (Nettavisen): Tirsdag kveld ble det klart at Norge må ut i playoff for å gå videre til EM etter at Per-Mathias Høgmos menn tapte 2-1 mot Italia.

Norge var avhengig av seier mot italienerne på Stadio Olimpico i Roma for å bli direktekvalifisert til EM-sluttspillet i Frankrike neste år, men det ble som mange fryktet på forhånd en for vanskelig oppgave for de norske guttene.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Beklager, Norge
Alexander Tettey sendte imidlertid Norge i ledelsen etter 22 minutter og tente virkelig håpet for de norske guttene. Men etter pause slo Italia kraftig tilbake og snudde kampen til 2-1 etter scoringer av Alessandro Florenzi og Graziano Pellé. 1-1-scoringen kom etter en svak involvering av Norges Haitam Aleesami.

Selv sier Sverige-proffen dette om tabben.

- Man vil bare grave seg ned. Jeg har vært med på sånn før, og det er menneskelig å gjøre feil. Det viktigste er å børste det av seg, og jeg føler jeg klarte det greit. Jeg bidro i matchen etter det, sier Haitam Alesaami til Nettavisen etter kampen.

- Hvordan tror du dette vil prege deg?

- Det er klart man kommer til å tenke litt på det, men det slipper nok etter en dag eller to. Jeg tar ikke dette med meg, og for min del er det nok over allerede i morgen, sier han.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo tar Alesaami i forsvar. Han mener samtidig at 1-1-målet kom på verst tenkelige tidspunkt.

- Paradokset er at de scoret i en fase hvor vi begynte å få kontroll på kampen. Vi la om til 4-5-1 og fikk mer ball, og det var uheldig at målet kom der. Det er sånn som skjer. Når det gjelder Haitam, var han vår beste spiller gjennom 90 minutter, og det er synd det skjedde, sier Høgmo.

Aleesami forklarer det som skjedde på 1-1 slik:

- Jeg har ikke kontroll når ballen kommer og det eneste som slår meg er at jeg skal dempe ballen ned til keeper med brystet. Det er bare å beklage til lagkompiser og hele Norge, sier Aleesami selv etter kampen.

Lagkamerat Stefan Johansen mener Norge hadde kontroll da utligningen kom.

- Dessverre skjedde det en personlig feil som vi blir hardt straffet for på det her nivået. Men sånn er fotball, og det kunne vært hvem som helst som gjorde det. Haitam er ikke en syndebukk, han er en fantastisk bra fotballspiller som kommer til å reise seg, sier Johansen til Nettavisen.

Han vil ikke svare på om Alesaami beklaget seg i garderoben etter kampen.

- Det blir i garderoben.

- Ikke noe å beklage

Norges kaptein Per Ciljan Skjelbred mener som sine lagkamerater at den uheldige venstrebacken ikke har noen grunn til å beklage tabben som førte til 1-1-målet.

- Det er ikke noe å beklage. Italia var bedre enn oss i dag og vi tapte fortjent. Vi prøvde alt vi kunne og var 15 minutter fra å komme til EM. All ære til alle guttene og hele laget. Vi prøvde og holdt ut så lenge vi kunne, men i dag var vi rett og slett for dårlig, sier Skjelbred til Nettavisen.

Høgmo støtter kapteinen i at tapet var helt fortjent.

- Gratulerer til Italia, jeg synes de var mye bedre enn oss over 90 minutter, og fortjente å vinne. Jeg er glad over måten vi jobbet på, men vi ga bort ballen for mye, og de fikk slå for mange innlegg inn i boksen, sier Høgmo etter kampen.

- Hvordan vil du beskrive følelsen din akkurat nå med ett ord?

- Det er ikke ett ord, men vi taper mot et bedre lag, enkelt og greit, svarer landslagssjefen.

Førstkommende søndag får Norge vite hvem som blir siste hinder mot EM når playoff-kampene skal trekkes.

LES OGSÅ: Disse kan Norge møte i play off

Kjempesjanse til Italia

Norge fikk en vanskelig start på tirsdagens oppgjør og slet med å henge med i åpningsminuttene.

Det tok ikke mer en ett minutt før hjemmelaget skapte kampens første sjanse - og den var stor. Southampton-spiss Graziano Pelle var kun centimetere fra å sende Italia opp i ledelsen da han fikk heade fra cirka fem meter. Heldigvis for Norge, gikk avslutningen like utenfor.

Høgmos menn virket å ha stor respekt for de blåkledde som fortsatte å skape farligheter foran målet til Ørjan Nyland.

Etter 11 minutter var det kun en dyktig Even Hovland som hindret Eder fra å heade ballen i mål da den norske midtstoppen fikk klarert ballen rett foran hodet på Italia-spissen.

Tettey scoret

Hjemmelaget fortsatte å styre kampen, men i det 22. minutt fikk Jo Inge Berget frispark på Italias banehalvdel. Stefan Johansen tok ansvar og slo inn i boksen hvor Søderlund ventet.

Rosenborg-spissen tapte duellen mot Giorgio Chiellini i boksen, men den italienske stopperen klarte kun å klarere ballen ut i returrommet hvor Alexander Tettey ventet. Sistnevnte gjorde alt rett og banket til på halvsprettet og sendte Norge opp i ledelsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

1-0: Alexander Tettey fikk drømmetreff og sendte Norge opp i ledelsen mot Italia. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Målet var Tetteys andre på rad for landslaget og tredje totalt.

Kraftig Italia-press

Scoringen så etter hvert ut til å vekke Italia som satte inn et ekstra gir mot slutten av omgangen.

Etter 34 minutter var Norge igjen heldige da Pellé ble spilt fri med en høy ball foran mål, men igjen headet Italias spiss like utenfor det norske målet.

Men Antonio Contes menn slappet på ingen måte av og få minutter senere var de nok en gang nære scoring. Denne gangen var det Roberto Soriano som kom til avslutning for hjemmelaget da han avsluttet i returrommet etter et hjørnespark. Skuddet var godt, men Nyland vartet opp med en strålende redning.

Minuttet før pause fikk Pellé sin tredje sjanse for kvelden da han nok en gang avsluttet på hodet. Avslutningen gikk imidlertid rett på Nyland som fikk slått ballen over mål.

Klikk på bildet for å forstørre.

BOMMET: Graziano Pelle hadde flere store sjanser for Italia i førsteomgangen mot Norge, men klarte ikke sette ballen i mål. Foto: Alessandra Tarantino (Ap)

Dermed gikk Norge til pause med ledelse 1-0 i Roma.

Nervedrama

Som ventet var det Italia som kjørte kampen også i andreomgangen. Men til tross for at de dominerte kampen, slet de med å spille seg gjennom et hardtkjempende norsk forsvar.

Og da forsvaret sviktet da det var spilt 60 minutter, vartet Nyland opp med en ny fantastisk redning. Denne gangen stoppet han Éder som kom alene med keeper med en strålende beinparade.

Men målet skulle komme for Italia. Etter 72 minutter ble innbytter Sebastian Giovinco spilt fri på venstrekanten før han slo inn foran mål. Ballen endte opp hos Haitam Aleesami som ikke fikk klarert ballen, noe som førte til at Alessandro Florenzi fikk pirket ballen i mål.

Pellé avgjorde kampen

Med 1-1 måtte Høgmo flytte spillerne lenger frem på banen, noe som resulterte i flere gode overgangsmuligheter for Italia.

Etter 81 minutter fant Florenzi lagkamerat Pellé foran mål, og denne gangen klarte Southampton-spilleren å overliste den norske keeperen.

Klikk på bildet for å forstørre.

MATCHVINNER: Graziano Pelle ble til slutt matchvinner mot Norge. Foto: Andreas Solaro (Afp)

På stillingen 2-1 ble det vanskelig for Norge. De norske guttene presset på for scoring mot slutten av kampen, men det ble ikke flere mål i Roma tirsdag kveld.

Dermed må Norge ut i playoff for å ta seg videre til EM.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.