*Nettavisen* Sport.

- Bare å sette strek over årets LSK-sesong

Foto: Montasje NTB scanpix

- Mye skal til for å kopiere den elendige fjorårssesongen. Det sier det meste.

29.10.12 18:10

Vi overdriver ikke hvis vi sier at Lillestrøm har hatt en svært skuffende sesong i Tippeligaen.

Når fire kamper gjenstår av sesongen har fortsatt Lillestrøm nedrykksspøkelset hengende over seg. Ned til Sandnes Ulf på kvalifiseringsplass er det fire poeng, en situasjon som er langt dårligere enn de forventningene som rådet ved sesongstart.

Ikke nok med det: Uansett hvordan det går i de to gjenværende hjemmekampene har Lillestrøm levert sitt dårligste poengsnitt på hjemmebane siden 1998.

Publikummerne på Romerike må imidlertid begynne å bli vant til triste sesonger.

Skuffende*5
13. plass, 10. plass, 11. plass og 12. plass er Lillestrøms plasseringer de fire siste årene. Før mandagens kamp mot Brann ligger gultrøyene på en svak 12. plass. Hvorfor lykkes ikke Lillestrøm?

LSK-legende Ivar Hoff har gjort seg noen tanker om akkurat det.

- Jeg tror de har et trenerteam som ikke fungerer, hvorfor vet jeg ikke, men Magnus Haglund har ikke fått til noe. De sier at det tar tid med mange nye spillere, men de har hatt de fleste spillerne i hele år, og vi skriver snart november. De fikk 34 poeng i fjor, og mye skal til for å kopiere den elendige fjorårssesongen. Det sier det meste, sier Hoff til Nettavisen.

Lillestrøm har fått mye oppmerksomhet for sine 18 signeringer denne sesongen. Mange på én sesong, men det er ikke antallet som er problemet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

- Lillestrøm har de absolutt beste råvarene, men de klarer ikke sette sammen et måltid, illustrerer Hoff.

- De har spillere som er gode nok, de har for eksempel en sentrallinje som er blant de skarpeste i landet. Frode Kippe, Henning Hauger, Petter Vaagan Moen, Thorstein Helstad. Det er veldig vondt å holde med LSK i år, og man merker det her i Lillestrøm. Det er ikke folk på Åråsen lenger, fortsetter Hoff.

- Rykker ikke ned
Den tidligere Lillestrøm-treneren frykter likevel ikke at det ender med nedrykk denne sesongen. Lillestrøm er det laget som har vært lengst i Norges øverste divisjon, og har ikke rykket ned siden de rykket opp i 1975.

- De klarer å holde seg, og de skal være glade for at det er 16 lag i serien, for heldigvis er det lag som til og med er svakere enn Lillestrøm. De hadde flaks forrige runde og tok uavgjort mot Odd, samtidig som ingen av lagene under tok poeng. Nå gjelder det bare å komme i mål, berge plassen og sette strek over årets sesong, sier Hoff.

Mandagens kamp mellom Brann og Lillestrøm har avspark 19.00. Dramatikken kan du følge i vårt livesenter NaLive.

Arne Erlandsen humrer lett når Nettavisen ringer for å få hans syn på Lillestrøms sesong.

- Jeg har ment så mye om dette før, så Torgeir Bjarmann begynner vel snart å bli irritert, svarer den nåværende Ull/Kisa-treneren med et glimt i øyet.

Erlandsen, som var hovedtrener i Lillestrøm fra 1998 til 2004, mener Lillestrøm selv er fullstendig klar over at sesongen har vært for dårlig.

- Lillestrøm har samme tanker som meg. Alle er skuffa. Jeg ser på kampene når jeg har mulighet, og som alle andre hadde jeg ønsket at laget lå høyere på tabellen. Nå får vi håper at det blir seier i Bergen, slik at de kvitter seg med nedrykksspøkelset, sier han.

- Åråsen ikke fryktet lenger
Lillestrøms dårlige poengsnitt på hjemmebane mener han skyldes motstanderlagenes uvilje til å angripe når de kommer til Åråsen.

- Motstanderne legger seg dypt, og da er det vanskeligere å trenge gjennom. Det er mye av grunnen til at det har blitt sånn, sier Erlandsen.

- Men motstanderne legger seg vel ikke noe lavere i år enn de har gjort tidligere sesonger?

- Man ønsker ikke at det skal være sånn, men noen ganger er det sånn. Det handler om hvordan motstanderne forbereder seg, gjentar Erlandsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Daniel Sannum Lauten (NTB scanpix)

Ivar Hoff mener derimot at Åråsen ikke lenger er en fryktet bane å komme til.

- Da jeg startet med å bygge opp Lillestrøm på 70-tallet, analysterte jeg hjemme- og bortekampene. I 1971 tok vi like mange poeng hjemme og borte. Hvorfor det, spurte jeg. Da så jeg på forberedelsene. Hvordan forberedte vi oss? Året etter gjennomførte jeg borteforberedelse på hjemmebane. Vi doblet hjemmepoengene. Åråsen ble et fort, og motstanderne la fra seg poengene på utsiden. Lag hatet å komme til Åråsen, og slik er det ikke lenger. Det viser tallene dine, mener TV 2-eksperten.

- Tror du LSK-fansen kan vente seg en bedre sesong neste år?

- Det får ikke blitt noe dårligere enn i år, så det er det nødt til å bli, mener Hoff.

- Kan slå Brann
Mandag spiller Lillestrøm den viktige bortekampen mot Brann. Det kan bli et etterlengtet høydepunkt, tror Arne Erlandsen.

- Brann spiller en type fotball som gjør at hva som helst kan skje, de spiller veldig åpent. Det blir stor plass, og Lillestrøm har gode enkeltspillere som kan avgjøre fotballkamper. Det blir helt sikkert en åpen kamp, og det er da Lillestrøm har vært best denne sesongen, slik de var i kampene mot Godset og Rosenborg. Der gikk det hurtig fra side til side. Jeg blir ikke overrasket hvis det blir poeng i Bergen, sier han.

Også Ivar Hoff har tro på at Lillestrøm kan få et resultat mot Brann.

- Lillestrøm har vært brukbare på bortebane i år, og er blant de bedre på bortebane i Tippeligaen. Jeg så Sogndal-kampen sist, der tapte de riktignok, men det var en grei kamp av laget, og jeg ser ikke bort fra at de kan ta poeng mot Brann, mener Hoff.

LSKs sportsdirektør Torgeir Bjarmann har ikke besvart Nettavisens henvendelse.

PS: Lillestrøm skulle etter planen tatt av fra Gardermoen klokken 10.40 mandag formiddag, men flyavgangen ble utsatt til 12.30 på grunn av snøkaoset som rådet. Senere ble flyet utsatt til 13.30, men klarte til slutt å komme seg avgårde til Bergen.

- Ingen optimal forberedelse, men gutta er proffe og takler dette helt fint, sier LSKs mediesjef Ole Kristian Bakkene til Nettavisen mandag.

Mandagens kamp mellom Brann og Lillestrøm har avspark 19.00. Dramatikken kan du følge i vårt livesenter NaLive.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.