*Nettavisen* Sport.

- Beste midtbanespiller i sin generasjon

Foto: Pa Photos/Scanpix

Karrieren til en av Englands beste midtbanespillere gjennom tidene kan snart være slutt.

12.11.11 12:31

En æra kan være over på Old Trafford etter denne sesongen. Paul Scholes har ikke skrevet under på en ny kontrakt, og det spekuleres i om 36-åringen gir seg etter årets sesong.

Tidligere år har Scholes gjerne skrevet under på en ettårskontrakt i april, mens det i år har drøyet ut.

- Jeg vil bestemme med ved slutten av sesongen. Jeg aner faktisk ikke hva jeg kommer til å gjøre enda, har Scholes selv uttalt.

United-sjef Alex Ferguson tror på sin side at veteranen ikke spiller sin siste kamp på Old Trafford mot Blackpool på søndag.

- Jeg tror ikke det. Vi kommer til å oppmuntre ham til å ta et år til. Vi skal snakke om det ved sesongslutt, sier skotten.

Uansett hva Paul Scholes bestemmer seg for er den ingen tvil om at mannen er en av Manchester Uniteds beste spiller gjennom tidende.

Scholes har briljert på Manchester United i godt over et tiår. Per dags dato har han spilt 674 kamper og scoret 150 mål i United-trøyen.

Scholes er en stor fotballspiller, men også en annerledes fotballspiller. I motsetning til mange andre av dagens stjerner, skyr familiemannen Scholes rampelyset.

Han liker ikke å gjøre intervjuer og han kjører ikke rundt i de dyreste bilene. Da han skulle beskrive en ideell dag, var det ikke noe overdådig i svaret.

- Trene på morgenen, plukke opp barna fra skolen, leke med dem, drikke te, få barna i seng og så se litt på TV.

Paul Scholes konsentrer seg om å spille fotball. Og det gjør han bra.

Så ikke for seg så lang karriere
Paul Aaron Scholes ble født 16. november 1974. Han vokste opp i Langley-området, en knapp mil nord for Manchester sentrum.

Scholes startet sin fotballkarriere for klubben Langley Furrows. Hans lærer på skolen, Mike Coffey, var også speider for Manchester United på den tiden. Han oppdaget talentet til rødtoppen og husker Scholes godt.

- Paul er fotballgal. Han er kanskje ikke veldig sosialt selvsikker, men gi han en gruppe med gutter og en fotball, så er han definitivt ikke stille, forteller Coffey.

Det var han som anbefalte Scholes til Manchester United og som 14-åring begynte Paul å trene med klubben. I 1991, da han var 17 år, skrev han under på en lærlingekontrakt med United. Resten er - som de sier – historie.

19 år senere bekler han fortsatt den røde trøya. Det var ikke noe han forestilte seg da han som ung gutt skrev sin første kontrakt med klubben.

- Nei, jeg så ikke for meg noe egentlig. Jeg kom rett fra skolen og ville bare spille fotball. Jeg så aldri for meg at jeg skulle være her i så mange år, uttalte Scholes i et intervju med BBC for noen år siden.

Scholes gikk gradene i Manchester United sammen med flere spillere som skulle prege United og engelsk fotball i årene som kom. Sammen med blant andre David Beckham, Neville-brødrene, Nicky Butt og Ryan Giggs utgjorde han en gyllen generasjon.

Hylles av «alle»
Barcelona kan bli Paul Scholes’ siste motstander i United-trøya når lagene møtes Champions League-finalen den 28. mai. Der har man stor respekt for veteranen.

- Av alle på Manchester United ville jeg valgt Paul Scholes. Han er den beste midtbanespilleren i sin generasjon, sa Barca-trener Pep Guardiola nylig.

Tidligere har også Xavi uttalt at Scholes er den beste midtbanespilleren de siste 20 årene.

- Han kan spille den avgjørende pasningen, han kan score, han er sterk og han mister aldri ballen, er karakteristikken Xavi gir United-veteranen.

Det er ikke bare i Barcelona man har hyllet Uniteds nummer 18 opp gjennom årene. Zinedine Zidane, en av tidenes beste fotballspillere, har uttalt at det han angrer mest på i karrieren er at han aldri spilte sammen med Scholes. I tillegg har store fotballprofiler som Marcello Lippi, Laurent Blanc, Bobby Charlton og Thierry Henry og mange flere skrytt Unted-spilleren opp i skyene.

Hovedpersonen selv tar all skrytet med knusende ro.

- Det er hyggelig, men jeg liker ikke komplimenter. Jeg foretrekker at folk kritiserer meg, så jeg kan bevise at dem tar feil, sier Scholes i en nokså beskrivende uttalelse.

Slo gjennom i 1994
23. juli 1993 skrev Paul Scholes under på en profesjonell kontrakt med Manchester United. Et drøyt år senere fikk han sin debut i en kamp som viste glimt av hva som var i vente. Debutanten scoret begge målene da United slo Port Vale 2-1 i ligacupen.

Tre dager senere fikk han sin ligadebut i en kamp der United tapte 2-3 mot Ipswich. Scholes var likevel et lysglimt for United-fansen, ettersom han scoret et av Uniteds mål.

(Artikkelen fortsetter under videoen som viser litt av hvorfor Paul Scholes er så høyt verdsatt)

HTML EMBED

Nettopp 94/95-sesongen var rødtoppens gjennombruddssesong. Han spilte 17 ligakamper og scoret 5 mål. I den påfølgende sesongen hadde Mark Hughes forlatt Old Trafford til fordel for Chelsea, og det førte til flere sjanser for unggutten.

Det ble en suksessfull sesong både for Scholes og United. Scholes bidro med hele fjorten mål da Manchester United ble det første engelske laget til å vinne «The Double» for andre gang.

Det var sesongen da den gylne generasjonen virkelig fikk sitt gjennombrudd, og Sky Sports-ekspert Alan Hansen måtte bite i seg sine berømte ord om at man ikke vinner noen ting med «kids».

En av de største
Siden den gang har Paul Scholes vært en nøkkelspiller i et Manchester United-lag som har gått fra triumf til triumf. Hans manager gjennom alle år, Sir Alex Ferguson, setter rødtoppen svært høyt.

- Av spillere i min tid er han topp seks eller sju uten tvil. Hans bidrag, hans kvalitet og noen av målene han har scoret har vært fantastisk, sier Ferguson

Med sine fantastiske pasningsfot, godt timede løp og sin intelligens har han blitt en av de virkelige store legendene på Old Trafford. Og han har aldri blitt fristet til å forlate Manchester United.

- Det er en enorm klubb å spille for, og de har hatt så mye suksess opp gjennom. Jeg er fra Manchester – hvorfor skulle jeg ville flytte? Så lenge jeg er her og manageren vil at jeg skal bli, så er det nok for meg, uttalte Scholes for noen år siden.

HTML EMBED

En journalist lurte en gang på om det ikke blir kjedelig med de samme rutinene år etter år?

- Nei. Å vinne trofeer, å vinne kamper hver uke. Hvem syns det er kjedelig?

Men nå kan det altså være slutt. Før FA cupsemifinalen mot Manchester City tidligere i sesongen, fortalte Scholes at han vil høre på kroppen.

- Folk sier alltid at du må spille så lenge du kan, men det kommer en gang når man ikke fysisk klarer det lenger. Jeg vil bare sørge for at det blir gjort til rett tid.

Kilder: Guardian, Wikipedia, Daily Mail, Independent, Daily Mirror, United.no, Telegraph, BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag