RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Brann fortjener å rykke ned

RYKKER NED? Branns Tippeliga-skjebne avgjøres søndag.
RYKKER NED? Branns Tippeliga-skjebne avgjøres søndag.
Hele Bergen står på tå før sesongavslutningen mot Haugesund.

Helt siden 1987 har Brann spilt på det øverste nivået i norsk fotball.

Søndag kan det hende Bergens stolthet må ta den tunge turen ned én divisjon, dersom de avgir poeng i bortekampen mot Haugesund, og Sogndal slår Stabæk hjemme på Fosshaugane Campus.

Før søndagens avslutningsrunde i Tippeligaen ligger Brann på kvalifiseringsplassen i Tippeligaen, med Sogndal halsende rett bak.

Laget fra saftbygda får besøk av et Stabæk-lag uten noe å spille for, og Brann- og Bergen-patriot Davy Wathne ser ikke lyst på mulighetene for sitt favorittlag søndag.

Fortjener nedrykket
På spørsmål om Brann fortjener å rykke ned, dersom det skulle bli resultatet søndag, er han ikke i tvil.

- Ja, der er det ingen diskusjon. De har stilt seg i denne situasjonen selv, og har hatt tusenvis av sjanser til å komme seg ut av det. Andre lag har vært i tilsvarende situasjoner denne sesongen og har kommet seg ut av det. Stabæk, Start, Aalesund og Haugesund, har alle vært nedi der, men de har i tur i orden sikret seg en heldig, eller ufortjent arbeidsseier et sted. De har gjort det der, og så har de avlivet nedrykksspøkelset før de har havnet i en sånn desperat situasjon som Brann er i nå, mener Wathne.

Wathne, som har en over 40 år lang journalistisk bakgrunn, er provosert over alle som mener at Brann-trener Rikard Norling har sagt at Brann skulle vinne seriegull denne sesongen.

- Norling har aldri sagt at Brann skal vinne serien i 2014. Han uttalte seg generelt om holdningen til det å være trener. Han sa han ikke kunne velge et yrke som trener med et mål om å bli nummer to. Den samtalen har jeg vært vitne til, og har hatt den samtalen med Norling flere ganger. Han har aldri sagt det!

Urettferdig behandlet
Han mener Brann-treneren har blitt urettferdig behandlet av media denne sesongen.

- Jonas Olsson sa det samme. Han sa, da han kom til Sogndal, at det var fullt mulig at Sogndal kunne vinne Tippeligaen. Ingen har konfrontert dette med ham, mens Norling har måtte svare for det hundre ganger, forteller Wathne bombastisk, som tar Norling i forsvar.

- Han kom med en generell betraktning av å være trener. Alle vil jo vinne noe dit de kommer.

- Tror du Norling er rett mann for Brann, dersom de skulle overleve?

- Jeg tror Norling har lært masse av å være her i et år. Enkle justeringer kan gjøre Brann til et anstendig lag, men det krever endringer i administrasjonen og det sportslige apparatet. Man kan ikke drive en klubb på Branns nivå med hendene i fanget. Det kan godt hende han kan føre Brann til triumfer. Det er ikke sånn at en trener alene utgjør mirakler, forteller Wathne.

FÅTT KRITIKK: Nikard Norling har fått mye kritikk denne sesongen. Søndag kan han rykke ned i sin første sesong som Brann-trener.


Han ser med frykt på søndagens avslutningsrunde i Tippeligaen, og er stygt redd for at Brann må ta veien ned én divisjon.

- Brann har tapt fire strake kamper mot Haugesund, og de er i meget god form. De elsker å spille mot Brann. De er nå det beste av de to lagene. At de tar sin femte strake seier mot Brann tror jeg er nokså åpenbart. Branns håp ligger i at Stabæk skal kontre inn noen mål mot Sogndal.

- Tror Brann rykker ned
- Jeg tror både Sogndal og Haugesund vinner, dessverre. Jeg tror Sogndal kriger Stabæk i senk. Jeg er ingen tiltro på de unge fotballfolkene fra Bærum i morgen, forteller Wathne til Nettavisen dagen før skjebnekampen.

Mange mener at et eventuelt nedrykk for Brann vil være meget synd for Tippeligaen, og at laget hører hjemme i den øverste divisjonen.

- Vi har blitt vant til at Brann er i toppen, men nå må vi se et eventuelt nedrykk i øynene. Vi har vært med på dette før, og vet at verden ikke går under, fortsetter TV 2-profilen.

Dersom Brann skulle rykke ned, mener Wathne det ikke er verdens undergang.

Han drar frem Molde som eksempel, som senest i 2007 spilte i Adeccoligaen, men som de siste sesongene har vunnet cup- og seriegull flere ganger.

- For meg er fotball først og fremst krydder i tilværelsen, noe som engasjerer, opptar oss og noe vi snakker om. Og Brann er som en felles institusjon som bergensere forholder seg til.

Patriotisme
Bergensere er kjent for å være meget patriotiske, og et folk som virkelig ånder for klubben i sitt hjerte.

- Fotballklubben har vært et flaggskip i Bergen i et halvt århundre, og de har en posisjon som nevnes med andre store ting. Vi er patriotiske, opptatte av våre institusjoner i byen. Bergenesere ses på som en gruppe apatiske mennesker. Brann er nok en av fellesnevnerne som alle bergensere forholder seg til og bruker som utgangspunkt til samtaler, fortsetter Wathne.

- Hvis du har et seriøst problem i livet ditt, så løses ikke det ved at Brann overlever i Tippeligaen. Og om Brann rykker ned, så får man heller ikke alvorlige problemer. Da snakker jeg om seriøse problemer som økonomiske og medisinske problemer.

Wathne mener først og fremst at fotballen er noe man krydrer tilværelsen med, og at fotballen ikke er det viktigste i livet, eller det som gjør oss mest stabile.

- Det er underholdning, men det har en symbolfunksjon som går på samhørighet, og det har vi i vår tidsalder behov for. Jeg tror folk trenger noen ting som binder oss sammen.

- Det er så mange ting som gir oss samhold i Bergen. Vi er en tydelig institusjon, med mange ting som holder oss sammen og som gjør oss til bergensere. Brann er en del av det, på godt og vondt, sier han

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere