*Nettavisen* Sport.

- De drepte familien min, og jeg hater dem

Foto: Getty Images/All over Press

Oppgjørene mellom Tyskland og Nederland har alltid vært noe spesielt.

15.11.11 19:10

Tirsdag møtes Nederland og Tyskland til privatlandskamp i Hamburg.

Siden det første møtet mellom de to fotballstormaktene i 1910, har det blitt spilt mange jevne og tette oppgjør dem imellom.

- Drepte familien min
Det var imidlertid først når lagene møttes i en obligatorisk kamp at gnistene virkelig begynte å fly.

En anti-Tyskland holdning hadde bygget seg opp i Nederland etter andre verdenskrig, og de oransje så på VM-finalen i 1974 som den perfekte måten å slå tilbake på - til gjengjeld på tysk jord.

Det startet fantastisk bra for nederlenderne, som ikke lånte bort ballen før Johan Cruyff satte fart og ble felt innenfor sekstenmeteren.

Johan Neeskens hamret 1-0 i nettet, men Vest-Tyskland kom tilbake og vant til slutt 2-1 etter scoringer av Paul Breitner og Gerd Müller.

Nederlands midtbanespiller Willem van Hanegem avslørte etter kampen at han og lagkameratene muligens kom til kampen med feil innstilling.

- Jeg driter i resultatet. 1-0 var nok, så lenge vi kunne ydmyke dem. Jeg hater dem. De drepte familien min. Faren min, broren min og flere familiemedlemmer. Jeg var fylt med angst hver gang vi spilte mot Tyskland, har den kontroversielle midtbanespilleren uttalt ifølge Goal.com.

HTML EMBED

«Tørket seg» bak med Tyskland-drakt
Selv om nederlenderne hadde et meget anstrengt forhold til Tyskland, var ikke følelsene like sterke motsatt vei. Det bekrefter Karl-Heinz Rummenigges kommentarer før kampen i VM fire år senere.

- Pressen blåser opp gammelt rivaleri. Vi visste at nederlenderne var klare og ventet på oss. Jeg synes det er synd og skam at de bruker fotball for å få utløp for sitt hat etter andre verdenskrig, sa Rummenigge.

I 1988 fikk Nederland sin revansje da landet gikk til topps i EM etter å ha slått ut Vest-Tyskland i semifinalen. Ronald Koeman byttet drakt med Olaf Thon og feiret triumfen med bruke den vest-tyske drakten til å tørke seg bak foran Nederland-supporterne.

I finalen ble Sovjet beseiret, men mange nederlendere ser på seieren mot Vest-Tyskland i semifinalen som den virkelige triumfen.

- Jeg ventet 14 år på dette. Før kampen tenkte jeg på det jeg så på TV som ung. Det gjorde meg enda sintere. Jeg er glad for å kunne gi dette i gave til den eldre generasjonen - de som levde gjennom krigen, uttalte keeper Hans van Breukelen.

Rijkaard spyttet på Völler
To år senere var det igjen Vest-Tyskland sin tur til å juble. Anført av angrepsduoen Jürgen Klinsmann og Rudi Völler gikk landet helt til topps i VM i Italia.

Åttedelsfinalen mot Nederland foregikk selvfølgelig ikke uten kontroversielle situasjoner.

Frank Rijkaard felte Völler, som gjorde det meste ut av situasjonen slik at nederlenderen fikk gult kort. Rijkaard svarte med å spytte i håret til den tyske angrepsspilleren.

Senere havnet de to i nok en krangel som førte til at begge ble utvist. Før Rijkaard gikk av banen, spyttet han nok en gang på Völler.

HTML EMBED

Vest-Tyskland vant kampen 2-1 og spilte seg fram til finalen hvor de beseiret Argentina 1-0. Andreas Brehme scoret kampens eneste mål på straffespark.

Heldigvis er det verste hatet borte når lagene møtes i Hamburg tirsdag kveld.

- Spillerne kjenner hverandre godt og har enten spilt med eller mot hverandre. De har respekt for hverandre og det er slik det skal være. Tyskland mot Nederland vil alltid være spesielt. Jeg er del av 1974-generasjonen, så jeg vil alltid huske den tiden. Forholdet har blitt mye bedre siden den tid, sier Nederland-trener Bert van Marwijk ifølge Goal.com.

Kampen kan du følge i vårt livesystem fra 20.45.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag