- De fortjener ikke annet

Foto: David Adadevoh (AFp)

Det nigerianske landslaget får ikke mye sympati i hjemlandet.

01.07.10 19:30

Onsdag bestemte Nigerias president Goodluck Jonathan at landslaget skal utestenges fra alle internasjonale fotballturneringer i de to neste årene, på grunn av lagets dårlige innsats i fotball-VM i Sør-Afrika.

Les også: Lagerbäck imponerte ikke presidenten

Men selv om en lignende sanksjon fra Jens Stoltenberg her hjemme i Norge antakeligvis hadde skapt harnisk blant Norges befolkning, bør ikke de nigerianske landslagsspillerne tro at de har særlig støtte i hjemlandet.

Samler folkegruppene
- Det er en god ting at myndighetene har grepet inn i fotballen, sier Benjamin Chidebere, en offentlig ansatt i Lagos, til nyhetsbyrået Reuters.

- Fotballen samler alle nigerianere. Enten du er en toruba, en hausa eller en igbo, samles man for å drikke og se fotballkamper, fortsetter Chidebere, og referer til de forskjellige etniske folkegruppene i landet.

Lederne i det nigerianske fotballforbundet skal etter VM også etterforskes for korrupsjon, noe man mener er én av grunnene til den dårlige innsatsen i mesterskapet.

Mediene i landet støtter opp under tiltakene fra regjeringen.

Samleside: Alt om fotball-VM

Korrupsjon
- Det er godt at det gamle og slitne laget har blitt utestengt, skriver avisen Punch i en kommentar.

- Men myndighetene bør umiddelbart gå videre med å nedkjempe de grådige monsterne i fotballadministrasjonen, som er hovedårsaken til den dårlige innsatsen i globale mesterskap, fortsetter artikkelen.

Korrupsjonsanklagene er muligens ikke helt på jordet: Før mesterskapet i Sør-Afrika øremerket myndighetene en sum tilsvarende 110 millioner norske kroner til VM-apparatet, for at resultatene skulle dukke opp.

Det er mye penger i et land der mange lever på mindre enn 2 dollar (13 kroner) om dagen.

Liten pris å betale
Og selv om FIFA, som klart har sagt ifra at de ikke tolererer politisk innblandelse i fotballen, kan komme til å straffe Nigerias fotball ytterligere etter utestengelsen, mener mange at man vil tjene på utestengelsen i det lange løp.

- Selv om FIFA skulle sanksjonere overfor Nigeria, er det en liten pris å betale for en avgjørelse som kan sende Nigeria tilbake til deres strålende fortid i fotballens verden, sier en talsmann for Action Congress, et opposisjonsparti i landet.

Så finnes det da også de som er bekymret for hva tiltaket vil føre til.

- Dette er en hasteavgjørelse. De burde heller be de eldre spillerne om å slutte og hente inn nye spillere. La dem spille vennskapskamper, så det unge mannskapet kan få er faring, mener styreformannen i Nigeria Football Supporters Club, Otunba Olatunde.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag