*Nettavisen* Sport.

- De har ikke råd til å straffe storklubbene skikkelig

NYTER STOR SUKSESS: Zlatan Ibrahimovic og Paris St. Germain nyter stor suksess, men har også brukt svimlende summer for å oppnå den. Foto: Franck Fife

Mener UEFA har gjort seg avhengige av styrtrike klubbeiere.

08.07.14 13:32

Det har blitt knyttet stor spenning til hvorvidt Manchester City og Paris Saint-Germain faktisk blir tvunget til å akseptere Financial Fair Play-sanksjonene de er forespeilet av UEFA.

De lyseblå fra Manchester varslet, ifølge The Guardian, tidlig at de aktet å gå rettens vei for å bli frifunnet. City meldte imidlertid på sine hjemmesider 16. mai at de har akseptert deler av straffen og kommet frem til et kompromiss med UEFA.

Både City og Paris Saint-Germain er ilagt bøter på 50 millioner pund, mens de i tillegg ikke får anledning til å registrere mer enn 21 spillere til neste års utgave av Champions League. Normalt sett kan hver enkelt klubb registrere 25 spillere.

Det høres kanskje ut som strenge sanksjoner for de fleste. Men sett i lys av at bøtene kan betales av klubbenes eiere, som er gode for flere hundretalls milliarder av dollar, vil den økonomiske belastningen bli ubetydelig.

- De må være konsekvente
Samtidig har ikke Manchester City benyttet seg av mer enn 21 spillere i noen av de tre sesongene de har deltatt i Champions League. Paris Saint-Germain benyttet seg imidlertid av 25 spillere i 2012/13-sesongen, men den franske seriemesteren har slanket stallen betraktelig siden den gang.

Dermed er det mange som vil hevde at UEFA ikke har vist tilstrekkelig med handlekraft i disse tilfellene. Blant dem er Viasats Champions League-kommentator Roar Stokke.

- Hvis UEFA mener alvor, ilegger de klubbene straffer som er preventive. De straffet Malaga, hvorfor skal de da ikke straffe større klubber skikkelig? De må vise at de er konsekvente, og ikke gjør forskjell på kong salomon og jørgen hattemaker, sier Stokke til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- DEN ØKONOMISKE DOPINGEN BRER OM SEG: Viasat-kommentator, Roar Stokke er svært, kritisk til hvordan klubber som Paris St. Germain og Manchester City strør rundt seg med penger.

For ordens skyld kan det legges til at omtalte Malaga ble utestengt fra intereuropeiske turneringer i et år, grunnet store økonomiske problemer.

I år har italienske Parma for øvrig også blitt utestengt fra europacupspill på grunn av regninger som ikke har blitt betalt i tide.

- Får trolig bare fortsette
Stokke er også redd for at storklubbene har så mye ressurser at fotballdomstolene ikke våger å irettesette dem skikkelig.

- UEFA har tillatt at klubber som Chelsea, Manchester City og Paris Saint-Germain har hentet spillere langt over markedspris, samt tilbudt dem astronomiske lønninger. Dette til tross for at gjeldsbyrden i mange av klubbene er store og utgiftene er langt høyere enn inntektene.

- Problemet nå er at klubbene garantert har ansatt de dyktigste advokatene som er å spore opp til å håndtere butikken.

- Derfor brer den økonomiske dopingen om seg og selv tredjeparts eierinteresser, som mange tjener ufattelig store penger på, får bare fortsette.

Stokke får støtte av høyskolelektor Tor Geir Kvinen, som underviser om fotballøkonomi på Handelshøyskolen i Kristiansand.

Klikk på bildet for å forstørre.

- REDDE FOR Å STRAFFE STORKLUBBENE: Tor Geir Kvinen frykter at UEFA ikke tør å irettesette storklubbene skikkelig.

- De nasjonale fotballforbundene er jo heller ikke villige til å ta tak i dette. I likhet med UEFA, frykter de trolig å havne i rettsalen. De største klubbene med de rikeste eierne har solid kompetanse og kapital, og vil stille med de beste advokatene som kan oppdrives. Sånn sett er de nok redde for å straffe dem skikkelig, sier Kvinen til Nettavisen.


- Kreativ bokføring
Kvinen påpeker også at de rikeste klubbene er dyktige til å kamuflere kapitalen fra eierne som såkalte sponsorinntekter. Dermed vil det med tiden bli enda mer komplisert å felle dem, mener han.

- Det finnes mye kreativ bokføring. Sponsoravtaler gjennom stadionbygging er et godt eksempel. De hopper elegant unna, og kan i realiteten gjøre akkurat som de vil, sier Kvinen.

Kvinen, som også har vært tilknyttet fotballklubben Mandalskameratene i flere år, tror i tillegg UEFA og europeisk fotball generelt har et behov for disse generøse milliardærene.

- Det er viktig å huske at fotballen, som verdens største idrett, har et enormt kapitalbehov. Fotballforbundene og domstolene er sånn sett glade for å ha disse styrtrike eierne med på laget. De ønsker ikke å nekte velgjørerne å pumpe penger inn i klubbene. UEFA har behov og ønsker kapitalen.

- De er derfor redde for å kaste dem ut av Champions League, sier Kvinen.

Klikk på bildet for å forstørre.

EN DYR MANN: Paris St. Germain hentet David Luiz for bortimot en halv milliard kroner kun dager etter at de ble sanksjonert av UEFA for brudd på Financial Fair Play-bestemmelsene. Foto: Vanderlei Almeida


- Et provokasjonsforsøk
Få dager etter at straffen var et faktum, hentet Paris Saint-Germain den brasilianske stjernespilleren David Luiz for omlag 48 millioner pund fra Chelsea. De ulike engelske avisene har meldt om litt forskjellig pris, men Sky Sports melder om £48 millioner, og de er normalt sett troverdige.

Klikk på bildet for å forstørre.

- REDD DET BLIR EN FARSE: TV2-kommentator, Øyvind Alsaker, er redd UEFA vil slite mot ressurssterke klubbeiere i rettsalen.

Det representerer mer enn det totale økonomiske tapet som er tillat over en treårsperiode, fastsatt av Financial Fair Play-bestemmelsene.

Dette viser hvor lite den franske storklubben lar seg affektere av UEFAs reguleringer, mener Kvinen.

- Det virker nesten som om Paris Saint Germain hentet Luiz bare for å provosere, i kjølvannet av straffen. Timingen kan i alle fall tyde på det. De frykter nok definitivt ikke Financial Fair Play.

TV2s Premier League-kommentator, Øyvind Alsaker, tror også storklubbene har opparbeidet seg så mye makt at det er tilnærmet umulig å straffe dem.

- Jeg er redd for at dette blir en farse i rettsalene rundt omkring i Europa. Det eneste de kan straffe dem på, er det sportslige. Men inntil en av disse gigantklubbene blir irettesatt, kommer nok ingen av dem til å skjelve i buksene. Eksempelets kraft er det eneste som kan skremme dem, sier Alsaker til Nettavisen.

LES MER OM FFP:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.