- De kan gjøre det bra i Premier League

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Ole Gunnar Solskjær håper Molde-spillerne tenker på én ting når de legger seg om kvelden.

03.10.12 20:30

MOLDE (Nettavisen): Torsdag møter Molde det tyske storlaget Stuttgart hjemme i Europaligaen.

Molde-manager Ole Gunnar Solskjær holdt onsdag en pressekonferanse i forbindelse med kampen, men de fleste journalistene fokuserte naturlig nok mer på den påståtte Blackburn-interessen for nordmannen.

Det ønsket ikke Solskjær å snakke om.

- Dette er det samme som alltid. Spekulasjoner. Vi har gått opp denne løypen tidligere, og det er altså kun spekulasjoner, sa Solskjær til det fremmøtte pressekorpset.

Da han tok seg tid til en prat med Nettavisen etter pressekonferansen, fortalte han heller om hvor spent han er på hvordan spillerne hans vil takle møtet med tyske stjernespillere.

Nordmøringen håper at spillerne hans kan vise mot, selv om de spiller mot mer rutinerte tyskere.

- Jeg håper vi får se spillere som tror på det vi holder på med, også mot god motstand. Vi ønsker at spillerne utfolder seg og får frem det de gjorde mot FC København i lange perioder, for det blir grunnlaget for resultatene senere, sier Ole Gunnar Solskjær til Nettavisen.

- Spillerne må lære kjapt
Ole Gunnar Solskjær trekker frem den mentale biten som viktig før oppgjøret. Som man har sett i norske landskamper, skal det ikke mer en et øyeblikks uoppmerksomhet til før man blir straffet av gode lag.

- Som spiller er du er nødt til å lære kjapt, ellers taper man fort både fire og fem null. Man må lære seg å være konsentrert i 90 minutter. Er vi like ukonsentrerte som mot Stabæk i starten av denne kampen, så scorer de etter elleve sekunder, de også. Det var god læring for oss at Stabæk scoret så tidlig, forklarer Solskjær.

Det er liten tvil om at nivået er høyere i den tyske Bundesligaen enn i den norske Tippeligaen. Solskjær håper derfor at enkeltspillere kan stå frem ekstra mot Stuttgart. Spesielt det økte tempoet kan gi taktiske utfordringer for spillerne.

- Det går nesten ikke an å skille mellom lag og enkeltspillere når det kommer til hva som er viktigst. Hvis jeg sier laget, blir det feil det også. Det er enkeltspillere som utgjør laget. Jeg vil se hvem som tør slå seg løs, og hvem som tør gjøre riktige valg. Det handler om hvem som tør å ta riktige valg i en kamp der det er større press enn vanlig. Her blir det satt hurtigere press på spillerne, og det blir et større krav om å ta riktige valg, forteller Solskjær til Nettavisen.

Champions League for juniorer
I tillegg til å spille i Europaligaen, har Molde juniorlaget sitt med i NextGen-serien. Serien, som startet opp i fjor, er en slags Champions League-turnering for juniorspillere, og de fleste av de største lagene i Europa er representert.

Kravet, i tillegg til kontakter, er at klubbene må ha deltatt i Champions League før, noe både Molde og Rosenborg har gjort. Begge lagene er representert for andre år på rad. I Molde sin gruppe finner man Ajax, Chelsea og CSKA Moskva.

Foto: Kees van de Veen/Scanpix

Ole Gunnar Solskjær er meget fornøyd med at både A-lagsspillere og juniorspillere får internasjonal erfaring.

- Erfaringen man får er uvurderlig. Guttene på U19-laget er og ser Ajax mot Real Madrid i Champions League i kveld (onsdag). Bare å se den kampen er læring for dem. I tillegg spiller de selv mot Ajax i morgen. Det er et meget godt lag de møter. Støtteapparatet som får være med ut og reise og forberede seg til en slik kamp, vil også få nye erfaringer, forklarer Solskjær.

Og utdyper:

- Så håper jeg at en del av de spillerne kommer hit og gjør det samme i gruppespillet på A-lagsnivå om noen år. Vi er utrolig privilegerte som får være med i disse turneringene, selv om vi har fortjent det, sier Solskjær smilende.

- Kan bli gode nok for Premier League
Selv om Molde har et noe svekket utgangspunkt for avansement etter tapet borte mot laget fra kongens by i den første kampen, mener Solskjær at det er avgjørende for spillerne å få bekreftelse på at de er gode nok mot europeiske stormakter.

- Enkelte spillere har et godt prestasjonsnivå i Tippeligaen. Det blir referansepunktet. Så får vi et referansepunkt nå mot bundesligaspillere. Gjør du det bra mot dem, står ingenting i veien for at du kan gjøre det i Serie A, i La Liga eller i Premier League, forklarer Solskjær, og utdyper:

- Hver enkelt kan få bekreftelser på at de holder nivået, og så må vi prøve å få testet oss på neste nivå igjen. Vi vet at vi er blant de beste lagene i Tippeligaen og at vi har de beste spillerne i serien. Jeg håper at spillerne skjønner det, og vet det med seg selv når de går til sengs i kveld. Dersom de presterer opp mot sitt beste, så er de på europeisk toppnivå, mener Molde-sjefen.

Ny opplevelse
For Ole Gunnar Solskjær selv blir dette en test på om laget han og støtteapparatet hans har satt sammen i løpet av det siste halvannet året er godt nok til å hevde seg mot de gode lagene i Europa.

Det blir også den største testen for han som manager.

- Det er nytt for oss alle. Dette er den første hjemmekampen vi har i et gruppespill. Vi har ikke mest erfaring i verdens, og det har jeg aldri stukket under en stol. Vi har lyst til å lære av dette, vi også, avslutter Ole Gunnar Solskjær til Nettavisen.

PS: Kampen mellom Molde og Stuttgart har kampstart klokken 21.05 torsdag kveld, og den kan du naturligvis følge i vårt livesenter NaLive.

Mest lest på Nettavisen akkurat nå:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.