*Nettavisen* Sport.

- De skulle ønske jeg var hvit

KALLER FA RASISTER: Sol Campbell fikk aldri være fast landslagskaptein for England. Han mener det skyldes sin egen hudfarge. Foto: Tony Marshall (/ Pa Photos / NTB scanpix)

Arsenal-legende til frontalangrep på det engelske fotballforbundet.

02.03.14 08:58

Arsenals midtstopperlegende Sol Campbell fikk i sin tid 73 landskamper med de tre engelske løvene på brystet.

Til tross for at han over en tiårsperiode fram til 2007 var en av de store bærebjelkene på landslaget, fikk han likevel bare tre kamper med kapteinsbindet, da den faste kapteinen ikke spilte.

Ydmykende
I forbindelse med at den nå pensjonerte fotballspilleren kommer ut med sin biografi, har engelske Guardian fått tilgang på boka.

Der tar Campbell et kraftig oppgjør med det engelske fotballforbundets (FA) avgjørelse om å gjøre andre spillere til kaptein, og går så langt som skyldiggjøre forbundet for å drive med «institusjonell rasisme».

- Jeg er sikker på at hvis jeg var hvit så ville jeg ha vært England-kaptein i over ti år. Så enkelt var det. FA skulle ønske jeg var hvit. Jeg var fast på laget og hadde vært klubbkaptein fra ung alder, alle forutsetningene for å være landslagskaptein var der, skriver Sol Campbell i biografien.

Særlig stusset han da Michael Owen ble æren før ham selv.

- Michael Owen ble gjort til kaptein før meg, og jeg tenkte bare «hva er det som skjer her?» Det var så ydmykende. Flere ganger har jeg stilt meg selv spørsmålet om hvorfor jeg ikke ble gitt kapteinsbindet. Hver gang har jeg kommet fram til det samme svaret: Det var på grunn av hudfargen min, fortsetter den nå 39 år gamle mannen.

Ønsker forandring
Selv om han nå tar til orde for det han mener er urett, har Campbell likevel ingen tro på forandring.

- Jeg tror ikke at det vil endre seg, de ønsker det rett og slett ikke. På de aldersbestemte landslagene er det helt greit å ha mørkhudete kapteiner, men ikke på A-landslaget. Noe må skje, hierarkiet må endres. Det er institusjonell rasisme, og det er rett og slett ikke representativt for engelsk fotball, avslutter Sol Campbell.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag