RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De skylder spillerne penger, har forsøkt flere presidenter og byttet ut hele styret


NED: Elche blir degradert til Segunda Division.
NED: Elche blir degradert til Segunda Division. Foto: Jose Jordan (Afp)
Sist oppdatert:
Tirsdag kom dommen som sender Elche nedover i det spanske seriesystemet.

Elche havnet på 13. plass i La Liga forrige sesong, og reddet plassen i den øverste divisjonen i Spania med seks poeng ned til nedrykk.

Tirsdag rykket de ned likevel.

Den spanske klubben har nemlig en stor gjeld og økonomiske problemer som gjør at de har blitt degradert til nivå to i Spania før den kommende sesongen. Det bestemte spansk rettsvesen tirsdag.

Klubben fra Alicante-området forventes å fremdeles jobbe for sin sak. De mener nemlig at straffen ikke er korrekt. Det skal likevel ikke være mulig for Elche å få tilbake plassen i Spanias øverste divisjon. I stedet skal de håpe på å få en økonomisk kompensasjon for nedrykket.

Ifølge klubben vil man tape hele 79 millioner euro ved å rykke ned, noe som tilsvarer ca 705 millioner norske kroner.

Klubben som tar over plassen til Elche er Eibar. Eibar endte på 18.plass i fjorårets La Liga, og rykket egentlig ned. Nå får de likevel beholde plassen i ligaen.

- Som brødsmuler å regne
La Liga-ekspert Petter Veland synes det er synd at lag rykker ned som følge av saker som avgjøres i rettsaler og på styrerom, og ikke ute på gressmatta. Han innrømmer likevel at det er fullt fortjent at Elche nå må ta den sure veien ned fra nivå en.

- Når Elche ikke fikk på plass noen nedbetalingsavtale, er reglene klare. Da kunne ikke det spanske forbundet gjøre noe annet. De blir den første klubben som blir utsatt for dette, men det måtte bli slik, forteller Veland til Nettavisen.

Det økonomiske tapet som oppstår har flere grunner, sier spaniaeksperten.

LA LIGA-EKSPERT: Petter Veland.

- For det første er det en mye dårligere TV-avtale på nivå to. I tillegg skal de spille mot Lugo og Ponferradina i stedet for Real Madrid og Barcelona. Inntektene kommer til å bli som brødsmuler å regne i forhold til hva de ville tjent på nivå én.

Nok en jubelsommer
På grunn av sin beliggenhet, ikke langt fra ferieparadiset Torrevieja, er det mange nordmenn som har et slags avstandsforhold til Elche. For disse er det kjedelig at klubben nå rykker ned.

Veland tror likevel at selv om Eibar er en mindre klubb enn Elche, vil det ikke ha stor betydning for La Liga generelt at det nå er Eibar som spiller på øverste nivå neste sesong.

- Det har mest å si for Eibar selv. De er en liten klubb med stadion på 5-6000 tilskuere. Og denne stadionen fyller de ikke en gang. Dette blir tredje sommeren på rad at de har noe å feire, etter at de har hatt to opprykk på rad før de nå får ny kontrakt i posten, sier Veland.

- En god, gammel røre
Bunnen skal likevel ikke nødvendigvis være nådd for Elche etter tirsdagens dystre nyhet. Klubben skylder nemlig flere av spillere masse penger. Får de ikke betalt dette tilbake innen slutten av august, kan de bli degradert enda lenger ned i seriesystemet i Spania, kan C More-eksperten fortelle.

- Dette er en klubb som har hatt masse rot de siste fem til seks månedene. De har hatt to-tre forskjellige presidenter, byttet ut hele styret, bare for at halve det nye styret skulle trekke seg like etter og de har masse økonomisk rot. Det er en god, gammel røre i Elche nå, mener han.

Om Elche klarer å fikse opp i sitt økonomiske rot eller ikke - det blir ikke La Liga-fotball på Estadio Manuel Martinez Valero med det aller første.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere