*Nettavisen* Sport.

- De spiller for seg selv og ikke for klubben

Foto: Jon Olav Nesvold (Scanpix)

Eksperter har liten tro på Fredrikstad-mirakel.

02.11.12 21:17

Med tre serierunder igjen ligger Fredrikstad på nedrykksplass i Tippeligaen. Laget fra plankebyen har så langt sanket 24 poeng på 27 kamper.

Opp til trygg plass på tabellen er det fire poeng og opp til Sandnes Ulf på kvalifiseringsplass er det ett poeng. Rogaland-laget har imidlertid én kamp mindre spilt.

Kampprogrammet til Fredrikstad er også tøft. På de tre siste matchene møter laget Odd Grenland (hjemme), Rosenborg (borte) og til slutt Molde (hjemme). Sandnes Ulf på sin side møter Hønefoss (borte), Tromsø (hjemme), Strømsgodset (hjemme) og Aalesund (borte) i sine fire siste tippeligakamper i 2012.

- Har skjedd før
Både Rosenborg og Molde kjemper om gull denne sesongen, og de to topplagene er nok ikke interessert i å rote bort poeng mot et bunnlag som Fredrikstad i ligainnspurten.

Historisk sett har likevel lagene som kjemper mot nedrykk en tendens til å bruke både nebb og klør for å tilrive seg nødvendige poeng.

- Med seier mot Odd fredag kan det være et lite håp for FFK, selv om de møter to gullkandidater i de siste rundene, sier MAX-kommentator Jan Erik Aalbu til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ingen tror på seier i de oppgjørene og det kan kanskje utnyttes. Spillerne senker skuldrene og overrasker når ingen venter det. Det har skjedd før, og vil skje igjen, sier han.

TV 2-kommentator Asbjørn Myhre er enig med Aalbu om at mye fortsatt kan skje på tampen av sesongen, og at det er mange variabler som spiller inn i en sånn innspurt.

- Jeg tenker at de bør vinne mot Odd. På papiret har FFK det tøffeste programmet, men på slutten av sesongen er det ingen enkle kamper, sier Myhre til Nettavisen.

- Molde kan for eksempel allerede være seriemester når lagene møtes i siste runde, mens Odd Grenland heller ikke har all verden å spille for nå, sier kommentatoren.

- Bekymringsfullt
Møtet mellom Rosenborg og Fredrikstad spilles på Lerkendal 11. november, mens Molde gjester Fredrikstad stadion i aller siste serierunde, 18. november.

Myhre hadde før sesongen stor tro på at Fredrikstad skulle redde plassen i Tippeligaen, men mener utsiktene har blitt verre og verre utover i 2012.

Han påpeker at laget har sett spesielt svakt ut de siste kampene og bruker ordet «kollaps». Forrige helg ble det 1-5-tap for Sandnes Ulf.

- Det er det som er mest bekymringsfullt, måten de har framstått den siste tiden. Mot Sandnes Ulf var de forferdelig svake. En slik kollaps er ikke noe godt tegn, sier Myhre.

- FFK slipper inn voldsomt med mål, og da blir det nesten umulig, fortsetter kommentatoren.

Myhre synes i utgangspunktet at Fredrikstad har en god nok stall til å levere bedre enn de hadde gjort i år, men trekker fram at skader har gjort laget sårbart.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jon Olav Nesvold (Scanpix)

- Thomas Holm har balansert midtbanen bra, men så ble han skadet. Når de også fikk Khalifa Jabbie skadet, måtte de sette Alex Valencia inn på midtbanen.

- Det sier seg selv at når du har en spiller uten defensive fibre til å balansere midtbanen, blir det vidåpent. Balansen i laget har vært dårlig og resultatene har blitt deretter.

- Spiller for seg selv
Spillere som Tarik Elyounoussi og Etzaz Hussain har forsvunnet fra klubben i løpet av året, men FFK har likevel klart å hente inn brukbare erstattere.

- De fikk et løft da Martin Pusic, Robert Stene, Zlatko Tripic og Nenad Sreckovic kom inn. De fikk fylt opp stallen, men så har det kommet nye skader nå i høst, sier Myhre.

Myhre er heller ikke overbevist om at spillerne i klubben er topp motivert for å redde laget fra nedrykk.

- Det er en vanskelig situasjon. Underveis mot Sandnes ble det en del kjefting og dårlig stemning spillerne imellom. Det virker ikke som en gjeng som drar i samme retning, sier han.

TV 2-kommentatoren tror at mange i klubben spiller mer for seg selv og sin egen framtid, enn for å redde FFK fra nedrykk.

- Det er nesten mer skremmende enn kampprogrammet. Mange spillere er på utgående kontrakter og avventer situasjonen før de tar en avgjørelse på framtiden, sier Myhre.

Før de tøffe kampene mot RBK og Molde venter altså et like så viktig møte med Odd Grenland. Rødbuksene bør nemlig vinne den, om de to siste kampene skal ha stor betydning.

- Ikke nede ennå
MAX-kommentator Aalbu tror det vil være kroken på døren for plankebylaget om det blir tap for Odd Grenland fredag. Han ønsker likevel ikke å være bastant på dette.

- Som kommentator kan jeg ikke tippe at noen rykker ned, men uten seier mot Odd vil det bli mer enn vrient for Fredrikstad. De har tross alt to tøffe kamper igjen, sier han.

- Fredrikstad er ikke nede med seier fredag kveld, men de er det ganske sikkert nede med tap, legger kommentatoren til.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Tidligere trener og TV 2-ekspert Ivar Hoff er ikke like diplomatisk som sin kollega Aalbu når det gjelder Fredrikstads sjanser til å overleve denne sesongen.

Ifølge Hoff er det bare å vinke farvel til gutta fra Østfold, han er nemlig overbevist om at laget kommer til å rykke ned i år.

- Nei, jeg tror ikke Fredrikstad redder plassen. De har rett og slett for svakt lag, sier TV 2-profilen til Nettavisen.

TV 2s Myhre påpeker at Fredrikstad fortsatt har muligheten til å redde plassen og at laget fra plankebyen også kan ende opp med å bli en joker i gullkampen denne høsten.

- Odd kan de slå, og da er de plutselig foran Sandnes, selv om de har en hengekamp mot Tromsø. FFK er ikke nede ennå. De håper vel også på et topp motivert Tromsø mot Sandnes.

- Når det gjelder gullkampen så håper de nok kanskje at Molde rykker fra RBK enda mer denne runden, sånn at de er klare som seriemestere før siste runde, sier kommentatoren.

- Knapt råd til bananer
Skulle 2012 ende med nedrykk til Adeccoligaen for FFK, så vil det være nok en nedtur i et tungt år. Klubben har i det siste slitt voldsomt med økonomien.

Ekspertene tror dette vil være hovedgrunnen om året ender i nedrykk.

- Den dårlige økonomien og tap av spillere etter 2011-sesongen må eventuelt ta mye av skylden om det skulle bli nedrykk denne sesongen, mener MAX' Aalbu.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Asbjørn Myhre mener at situasjonen i Fredrikstad har utviklet seg til å bli enda verre enn det han selv hadde trodd.

- Jeg trodde de skulle klare seg greit, men det har blitt klarere og klarere hvor ille den økonomiske situasjonen har vært. Når de også mister sentrale spillere, blir det vanskelig.

- De har knapt nok råd til å fly til bortekamper, de flyr kanskje til Tromsø, men stort sett ellers blir det buss. Det er så vidt de har råd til bananer i pausen, avslutter TV 2-profilen.

Fredrikstad Fotballklubb vant siste den norske toppserien i 1961, men tok også seriesølv så sent som i 2008. Laget var sist i Adeccoligaen i 2010-sesongen.

Oppgjøret mellom Fredrikstad og Odd Grenland følger du minutt for minutt i Nettavisens livesenter fra 19.00.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.