RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
GLEDE: Så stor var gleden da AFC Wimbledon sikret opprykk til League Two i mai.
GLEDE: Så stor var gleden da AFC Wimbledon sikret opprykk til League Two i mai. Foto: Martin Rickett (Pa Photos)

- Den vakreste fortellingen i fotballens historie

For ni år siden ble klubben ødelagt av to nordmenn. Denne helgen åpner AFC Wimbledon ligafotballen i England.

I 2002 ble en ny fotballklubb stiftet i England, da en gjeng med supportere ikke klarte å se på at to nordmenn røvet fra dem en stolt klubb med en historie som strakte seg over 100 år tilbake i tid.

For da Bjørn Rune Gjelsten og Kjell Inge Røkke flyttet Wimbledon FC omtrent 100 kilometer vekk fra klubbens tradisjonelle hjemsted, mente fansen at nok var nok.

De startet AFC Wimbledon og begynte på nytt i Combined Counties League, det niende liganivået i engelsk fotball - bare to år etter at supporterne hadde støttet Wimbledon i klubbens kamp mot nedrykk fra Premier League.

Resten har vært en eventyrfortelling: På ni år har klubben på nytt tatt steget opp til The Football League, de tre nivåene under Premier League i engelsk fotball.

På lørdag åpner AFC Wimbledon fotballsesongen i England, når de tar imot Bristol Rovers hjemme på Kingsmeadow i League Two.

Utfordringer
- På mange måter har vi skrevet den vakreste fortellingen i europeisk fotballs historie, mener Simon Wheeler.

Han er leder for supporterforeningen Wimbledon Independent Supporters Association (WISA), som jobber for å få Wimbledon tilbake til en egen arena i lokalområdet.

Hjemmearenaen Kingsmeadow byr nemlig på flere utfordringer: Kapasiteten på drøyt 5000 tilskuere er allerede sprengt, og hjemmearenaen er fortsatt et stykke unna Wimbledons egentlige tilhørighet.

Men dét bekymrer man seg ikke over i Wimbledon akkurat nå.

Nå er det bare glede.

- Bryter ut i tårer
- Det er helt fantastisk. Folk ser ut til å bryte ut i gledestårer bare ved å tenke på at vi er tilbake i ligafotballen, forklarer Wheeler til Nettavisen.

- Da vi startet opp tilbake i 2002, snakket vi om at det ville være en utrolig prestasjon dersom vi klarte det i løpet av ti år. Det er mange divisjoner det er snakk om, og flere har vært tøffe å komme ut av. Men vi har klart det takket være hardt arbeid av de som har drevet klubben og fantastisk støtte fra supportere og frivillige.

Det beste av alt, mener Wheeler, er imidlertid måten AFC Wimbledon har tatt steget opp til The Football League på.

- Klubben eies 100 prosent av fansen. Det er ingen rike forretningsmenn eller - unnskyld at jeg sier det - nordmenn som har stått bak oss, sier supporterlederen.

- De sa de rette tingene
Nordmenn, ja.

Simon Wheeler legger ikke skjul på at det fortsatt er sterke følelser knyttet til Gjelsten og Røkke, som Wimbledon-supporterne mener sto for et av de groveste overgrepene mot en klubb og fans som er mulig å gjøre.

Etter først å ha rykket ned fra Premier League i 2000, bestemte nordmennene seg for å flytte klubben til Milton Keynes, omtrent 100 kilometer vekk fra Wimbledons tilholdssted.

De store protestene fra Wimbledon-supporterne førte til at den nye klubben ble fikk navnet Milton Keynes Dons fra 2004, og sa samtidig fra seg alle relasjoner og bånd til Wimbledon FC. Til og med FA-cuptroféet som Wimbledon vant i 1988, ga MK fra seg i 2007 - også det etter en lang krangel med AFC Wimbledon.

- Vi var positive i begynnelsen, de sa de rette tingene. De hadde langsiktige planer og var entusiastiske. De var to av de rikeste forretningsmennene i hele Europa, og med Molde hadde de vist hvordan dette kunne gjøres, forteller Wheeler.

- Men så rykket de ned og tapte penger. De tenkte bare på hvordan de kunne tape så lite som mulig, uten engang å tenke på supporterne.

- Fortsatt mye raseri
Wheeler forstår fortsatt ikke hva Gjelsten og Røkke tenkte på.

- Det var skammelig, men det var også et økonomisk selvmord. Samtlige Wimbledon-supportere hoppet opp og ned og nektet å flytte til Milton Keynes, og likevel var de så naive og trodde at de ville få dem med dit?

Han får støtte fra Matthew Breach i The Don’s Trust, en annen supporterorganisasjon som arbeider for å gi fansen mer å si når det kommer til styringen av fotballklubber.

- Det er fortsatt mye raseri. Raseri mot de tidligere eierne, men også mot styreformannen og de som organiserte flyttingen. Det er mange som deler skylden, sier Breach til Nettavisen.

Tapte en halv milliard
Ifølge Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrums uautoriserte biografi «Røkke» fra 2010, tapte de to nordmennene omtrent en halv milliard kroner på «eventyret» i den engelske klubben.

Stavrum gir Gjelsten og Røkke stryk hva driving av en fotballklubb angår.

- Man kjøper en Premier League-klubb med et cuptrofé, og ender opp med at klubben går konkurs, blir flyttet og må bytte navn. Til alt overmål må man levere tilbake det ene troféet klubben har vunnet. Det er ikke mulig å gjøre det dårligere som eier, kommenterer Stavrum til Nettavisen.

Lengter ikke tilbake
Vi retter tankene drøyt ti år tilbake.

«The Crazy Gang», anført av spinnville Vinnie Jones, herjet i Premier League. Allerede den gang sto klubben for en eventyrhistorie, ettersom Wimbledon hadde klatret fra non-league-fotball til den øverste divisjonen i England på bare ni år - fra 1977 til 1986.

Det er naturlig å spørre: Lengter ikke supporterne tilbake til tiden i toppen av engelsk fotball?

- Noen ganger, svarer Matthew Breach.

- Men samtidig er det en stor forskjell på da og nå. Nå føler du at du hører hjemme i klubben, at du er en supporter og ikke en kunde. De siste årene har vært en fantastisk opplevelse.

- Jeg savnet det, svarer Simon Wheeler ærlig.

- Andre supportere syntes det var greit å starte fra bunnen av, men ikke jeg. Jeg klarte ikke la være å tenke på alt det gale som hadde skjedd. Men etter det vi har vært gjennom nå ...

Han tar en liten pause.

- Jeg lengter definitivt ikke tilbake til overprisede billetter til 60 pund per stykk, til en liga der alt handler om penger og ikke fotball, konkluderer han.

HTML EMBED

- Vi bare hater dem
- Kan Wimbledon noen gang komme tilbake til Premier League?

- Det vil bli vanskelig. Første gang var et stort mirakel, men man skal aldri si aldri. I så fall må vi få en ny stadion i Wimbledon, vi kan ikke ekspandere den nåværende ytterligere. Det realistiske er å forsøke å rykke opp til League One, svarer Matthew Breach.

Dersom dét skjer, vil AFC Wimbledon i så fall møte Milton Keynes Dons. Det er ikke et møte fansen, som forsøker å ignorere deres «tidligere» klubb, ser fram til.

- Det er mange av MK-fansen som bare ikke skjønte hva som skjedde. De tåler jeg. Men de som roper ut at MK reddet Wimbledon fra undergangen, klarer jeg ikke å respektere, forklarer Simon Wheeler.

- Vi prøver å ha så lite med dem å gjøre som mulig. De ser på oss som rivaler. Vi bare hater dem, sier Matthew Breach.

- Nordmenn må ikke skamme seg
Et eventuelt møte vil uansett ikke skje i løpet av årets sesong, med mindre lagene trekker hverandre i cupen.

Om det neste året byr på nok et opprykk, får tiden vise. Det sportslige skal uansett ikke prioriteres foran de viktigste verdiene i klubben.

- Vi hadde en spørreundersøkelse blant fansen for å finne ut av hva som var det viktigste for dem, forklarer Matthew Breach.

- Nummer én var at klubben fortsatt skulle eies av supporterne. Nummer to var å flytte tilbake til Wimbledon. Nummer tre var å gjøre det så godt som mulig rent sportslig, sier han.

På tross av Røkke og Gjelstens inngripen i klubben, er de to supporterlederne enige om at norsk support på veien videre settes pris på.

- Norske fans må ikke skamme seg over hva eierne gjorde. Om de ønsker å støtte klubben, kan de ikke la Gjelsten og Røkke stoppe dem, fastslår Simon Wheeler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere