*Nettavisen* Sport.

- Der er det ikke like jålete som i Real Madrid

FRISTES HAN AV TYSKLAND? Omstreifende fotballtalent Martin Ødegaard. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Slik kan Martin Ødegaards nye hverdag bli.

18.12.14 10:00

Tirsdag skrev den tyske journalisten Christian Ortlepp, som er sjefsreporter i TV-kanalen Sport1, at Martin Ødegaard kommer til å velge Bayern München.

Den norske 16-åringen har reist land og strand rundt de siste ukene og besøkt en rekke profilerte klubber rundt om i Europa.

Han har blant annet vært i Real Madrid og Liverpool. Nylig var han også i Bayern München og det er i kjølvannet av dette Sport1 rapporterer at nordmannen angivelig skal ha tatt en avgjørelse på framtiden. Denne uken skal Strømsgodset-spilleren imidlertid også ha vært innom Arsenal.

Pappa og rådgiver Hans-Erik Ødegaard sa til Nettavisen tirsdag at han ikke ønsker å kommentere noe som helst rundt supertalentets framtid.

En superklubb
Skulle Ødegaard imidlertid ende opp i nettopp Bayern, vil han komme til en av verdens største og mest tradisjonsrike klubber. Det er kun storheter som Real Madrid og Barcelona som kan måle seg med Tysklands superklubb.

Nettavisen har tidligere skrevet om hva som venter unggutten om han skulle velge Real Madrid i Spania, men forholdene i Tyskland er heller ikke verst.

FC Bayern har vunnet den tyske Bundesligaen 24 ganger siden klubben ble stiftet for 114 år siden. Spesielt fra slutten av 1960-tallet og fram til i dag har Bayern vært den dominerende klubben i Tyskland. Klubben har vunnet den tyske cupen 17 ganger og Champions League (serievinnercupen) fem ganger.

I dag spiller verdensstjerner som Thomas Müller, Arjen Robben, Franck Ribery, Bastian Schweinsteiger, Manuel Neuer, David Alaba, Robert Lewandowski, Mario Götze og Philipp Lahm for førstelaget til FC Bayern.

Supertalent som danske Pierre Emil Højbjerg er også der og det samme kan sies om kommende superstjerner som Javi Martinez og Thiago Alcantara.

Laget ledes av selveste Josep Guardiola. Spanjolen har hatt en stor karriere både som spiller og manager og ledet Barcelona før han kom til tysk fotball. Med katalanerne vant han blant annet Champions League to ganger.

- Liker lånemodellen
Petter Bø Tosterud kommenterer tysk fotball for Eurosport og følger Bundesliga tett. Han er klar på at Bayern München ville være et bra klubbvalg. Han sier Bayern har god erfaring med å utvikle unge talent, selv om klubben den siste tiden kanskje er mest kjent for å kjøpe rivalenes beste spillere.

- David Alaba er et bra eksempel. Han kom til Bayern som 16-åring og selv om han ikke var et talent på samme måte som Ødegaard - han var langt framme på det fysiske, men manglet litt spilleforståelse - gikk han gjennom Bayern-skolen og tok stegene gradvis gjennom U17- og U19-laget, før han debuterte på A-laget som 18-åring. Han ble senere utlånt til Hoffenheim og fikk muligheten til å ta litt mer ansvar der. Hvis Ødegaard velger Bayern, er det trolig at han kan få den samme reisen, sier Tosterud til Nettavisen.

- Bayern har også en god del talent nå, som ikke får så mye oppmerksomhet. Lucas Scholl, sønn av Mehmet Scholl og Gianluca Gaudino er to. De har også dansken Pierre Højbjerg, som har spilt seks kamper denne sesongen i ligaen. Jeg mener Ødegaard allerede er bedre enn Højbjerg. Danskene mener at Højbjerg er en type som kan bli veldig god, men jeg mener Martin er lengre framme. Jeg vil tro at Ødegaard får ett år til halvannet i Bayern, før de sender ham ut på lån til en annen klubb, sier kommentatoren.

Tosterud påpeker at Bayern har lang tradisjon for å leie ut de største talentene til mindre klubber i Bundesliga, for å gi dem mer erfaring.

Klikk på bildet for å forstørre.

BUNDESLIGA-EKSPERT: Petter Bø Tosterud. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

- Philipp Lahm ble leid ut til Stuttgart og Toni Kroos ble sendt på lån til Bayer Leverkusen. Bayern har stor tro på denne lånemodellen. Det første halvåret vil nok bli en «bli kjent-periode» for Ødegaard, om han velger Bayern. Han må bli vant til hvordan klubben fungerer og språket. Han må lære lagkameratene å kjenne og få et referansepunkt der. Bayern ønsker nok å se hvor god Ødegaard er, også. De har nok ikke helt kontroll på ham. Det er ikke lett for noen av oss å vite. Ødegaard har etter min mening fortsatt til gode å bli kledd av. Før møtet med Portugal på U21 tidligere i år, tenkte alle at disse gutta var for gode for ham, men det viste seg at han var best av alle, der også.

- En joker?
Eurosport-profilen føler seg trygg på at Bayern har en god plan for nordmannen. Ødegaard har ved flere anledninger besøkt den tyske klubben.

- De har ingen ambisjoner om å hente en spiller, bare for å hente ham. De ønsker selvsagt å slå i bordet med at de fikk den beste, men de ønsker å utvikle ham og har en plan for det. Jeg er ikke enig med de som sier at klubber som Real Madrid og Bayern München blir for stort for Ødegaard. Bayern har Pep Guardiola, verdens beste trener. Han er den beste på detaljer og jobber tett på spillerne. Bayern inviterte Ødegaard til seg allerede i fjor, før alle andre, og det viser at klubben har fulgt ham lenge. Drar han til Ajax, som har et rykte på seg for å utvikle unge spillere, vil presset fort bli mye større. Der vil han selvsagt få masse spilletid, men det vil også bli mange sammenligninger med tidligere Ajax-spillere og skriverier i mediene. I Ajax vil han fort bli omtalt som den nye Christian Eriksen.

- Vi må huske at Martin bare er 16 år og han kommer nok ikke til å få spilletid med en gang i en klubb som Bayern. Han kommer ikke til å ta plassen fra Arjen Robben eller Franck Ribery. Bayerns reservelag spiller på nivå fire i Tyskland, men jeg tror ikke de har planer om å bruke ham så mye der. Nivået er ikke skyhøyt. I den alderen Ødegaard nærmer seg, 17-18-årsalderen, er det viktig å ikke bare være en innbytter, du må gi spilleren en posisjon i laget. Han kan være en joker. Det er slik unge spillere lærer å ta ansvar og derfor er det også viktig at de slipper til i de riktige kampene.

Som nevnt har Nettavisen tidligere skrevet om hva som kan vente Ødegaard om han velger Real Madrid. Den spanske storklubben er regnet som verdens kanskje største og mest ressursrike fotballklubb og anleggene er enorme.

- Ikke like jålete
I Bayern er det ikke fullt så spektakulært, men likevel imponerende.

Klikk på bildet for å forstørre.

BAYERN-HÅP: Danske Pierre Højbjerg. Foto: Imago/revierfoto (All Over Press)

- Det er ikke like mye luksuspreg i Bayern. De er ikke så jålete som for eksempel Real Madrid. Men det er heller ikke sikkert at alt trenger å være så fantastisk som i Madrid? Bayern har det de trenger. Det er også en god og tett oppfølging av unge spillere. De har leiligheter til ungguttene og noen bor også hos vertskapsfamilier. I Bayern sørger de også for at spillerne gjør jobben på skolen. De er litt strenge på sånne ting.

Det blir også gode muligheter for å vise fram den norske juvelen på trening, om han ikke skulle få sjansen på A-laget i løpet av den første tiden.

- Det er litt mer åpent i Tyskland, enn for eksempel i Spania. Det er en åpen kultur. Flere ganger i uken er det mange på plass for å se treningene.

- Er München en trivelig by, ellers?

- Ja, det synes jeg. Jeg tror også trykket rundt Ødegaard vil bli mindre der, enn for eksempel i Premier League, der det er lett at de hausser opp spillere. Bayern er vant til å ha de største talentene, ingen der forventer at Ødegaard skal gå inn og dominere fra første dag. Trivsel utenfor banen er også et viktig poeng. I München vil han lett kunne finne en god skole. Fotballen tar bare fire timer av hver dag. Skulle det butte litt imot eller bli noen langvarige skader, er trivsel alfa og omega. Dårlig trivsel, kan påvirke motivasjonen, tror Eursports Bundesliga-kommentator.

Se bilder fra Bayern Münchens «hjem» (saken fortsetter under):

Klikk på bildet for å forstørre.


Klubben på innsiden
Kjernen i Bayern Münchens fasiliteter er treningsanlegget i Säbenerstrasse. Her trener alle fra A-laget og ned til klubbens U8-lag, ifølge Bayerns nettside.

Anlegget består av fem gressbaner, der to har undervarme. Banene har selvsagt naturgress og det blir stelt og vedlikeholdt to ganger daglig.

Treningsanlegget, som måler 80.000 kvadratmeter, har også to kunstgressbaner av ypperste kvalitet. Du kan også finne en beach volleyball-bane og en anvendelig idrettshall på området til storklubben.

Det er imidlertid ikke bare banene som er perfekt hos München-klubben. Etter 2007/08-sesongen startet klubben arbeidet med en såkalt spillerbase, der spillerne kan oppholde seg og fokusere 100 prosent på fotballen.

Senteret måler 2000 kvadratmeter og skal være det perfekte sted for spillerne å utvikle ferdigheter som er relevant både på og utenfor banen. Ideen er hentet fra amerikansk idrett og Bayern har hentet det beste fra NFL og NBA.

En oase
Denne oasen, som Karl-Heinz Rummenigge en gang omtalte det som, har et treningssenter som er av topp kvalitet. Det er også en egen massasjeavdeling, samt kontorer for trenerne. Det er blant annet her Josep Guardiola og hans team legger planene for hver enkelt kamp laget spiller.

Klikk på bildet for å forstørre.

FINE BANER: Bayern har fem gressbaner og to kunstgressbaner. Foto: Imago/mis


I Bayern er det også viktig at spillerne får litt hjerneføde og senteret har både datarom og klasserom, der spillerne blant annet lærer nødvendige språk. Her finner vi også klubbens private kinorom, med en 2,8 meter bred skjerm og plass til 39 mennesker i salen. Rommet er perfekt for videoanalyse.

I førsteetasje av senteret er det garderober, med dusjer og isbadekar. Hver garderobe har også en dataskjerm på veggen, som viser dagens planer for det aktuelle laget som bruker det spesifikke garderoben akkurat da.

Det sies at klubber som AC Milan, Barcelona og flere andre storlag har latt seg inspirere av Bayerns «Performance Center» og hentet mange ideer derfra.

Hovedkontoret
Enhver storklubb trenger et sted hvor de høye herrer kan møtes og få fotballfamilier i Europa er større enn den Bayern har å ta vare på.

Tidligere toppspillere har en rekke roller i klubben. Alle disse har sitt hjem på hovedkontoret. Styremedlemmene holder til i andre etasje her og har selvsagt utsikt ut mot klubbens treningsanlegg. Avdelinger som finans, regnskap, speiding, post og andre viktige funksjoner har også kontorer i det bygget.

Klubbens media- og IT-avdeling finner du også i hovedkontoret.

For besøkende fans, har Bayern München også et såkalt servicesenter. Dette er på mange måter klubbens ansikt utad. Det ble åpnet i 2008.

Her kan du kjøpe drakter i den 250 kvadratmeter store supportershopen eller få all annen informasjon du måtte trenge om den tyske superklubben.

Martins nye hjem?
Til slutt så består også Bayern Münchens hjem i Säbenerstrasse av et ungdomsakademi. Spillere som David Alaba, Holger Badstuber, Bastian Schweinsteiger og Owen Hargreaves har gått gradene her.

Akademiet har leiligheter til 14 spillere i alderen 15 til 18 år. Disse leilighetene blir gitt til spillere som bor så langt unna München at den daglige reisen blir for lang. Det er også mindre rom tilgjengelig for prøvespillere.

I dette leilighetskomplekset har spillerne et fellesrom, med kjøkken og spillrom. Hver kveld har de også tilgang på et helt team av lærere, om de skulle trenge hjelp i forbindelse med studiene eller språkstudiene.

Gertrud Wanke er sjef på ungdomsakademiet og hun bli omtalt som en reservemamma for spillerne der. Hun sørger for å vekke dem i tide, servere dem frokost og generelt passe på dem. Hun har med seg Andreas Kronenberg, som jobber med å passe på at spillerne bruker fritiden fornuftig.

Klikk på bildet for å forstørre.

HER BOR UNGGUTTA: Bayerns leiligheter for unge talenter. Foto: Imago/lackovic (All Over Press)


Studier og skolegang blir tatt på alvor.

I første etasje av bygget finner vi kontoret til Wolfgang Dremmer, klubbens ungdsomsdirektør. Her er det også konferanserom og kontorer til de andre i klubbens dyktige ungdomsstab, som jobber for å skape stjernespillere.

På akademiet har spillerne utsikt mot treningsanlegget fra rommene.

Storstuen
I tillegg til klubbens hjem i Säbenerstrasse er storstuen Allianz Arena også en viktig del av Bayern München. Klubben deler stadion med 1860 München.

Arenaen tar i underkant av 70.000 tilskuere og ble åpnet i 2005. Det kostet 340 millioner euro - drøye tre milliarder norske kroner - å bygge stadion.

Under VM i 2006 ble en rekke kamper spilt på Allianz Arena, blant annet semifinalen mellom Portugal og Frankrike, der sistnevnte vant med 1-0.

Tyskerne spilte også selv to kamper der i turneringen.

I 2012 ble finalen i Champions League spilt på Allianz Arena. Bayern München var i finalen, men måtte se seg slått av Chelsea på eget gress.

Kanskje er det nettopp denne perlen av en fotballstadion Martin Ødegaard kan kalle sin hjemmebane i løpet av kort tid? Vi venter i spenning på svaret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.