RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lise Åserud (Scanpix)

- Dere står fast i 90-tallet

Sist oppdatert:
Her er tre nordiske fotballeksperter som mener Norge ikke bør forlenge med Drillo.

- Drillo kommer ikke til å endre noe som helst, sier Tom Prahl.

- Det virker for meg som dere står fast i 90-tallet, sier fotballkommentator Allan Pedersen.

- Det er ingen «kul fotboll» å se på, istemmer Glenn Hysén.

Slaget om Norden står om to dager. Det involverer Danmark-Sverige, ikke Norge – og i premiepotten ligger VM-billetten til Sør-Afrika neste sommer.

Semb bestemmer
I Norge skal vi spille treningskamp mot vertsnasjonen til mesterskapet vi etter alle solemerker ikke skal delta i.

Selv med Drillo som landslagssjef maktet vi ikke å distansere nasjoner som Makedonia, Skottland og Island. Torsdag ble det klart at Nils Johan Semb endelig overtar toppfotballsjefjobben etter Per-Mathias Høgmo.

Dermed blir det hans oppgave å finne mannen som skal lede Norge gjennom kvalifiseringen mot EM i Polen og Ukraina 2012.

Tviler på Drillo
Nettavisen har snakket med fotballpersonligheter i Sverige og Danmark. Spørsmålet er om de tror Drillo/Semb bør stake ut kursen for det norske landslaget i fremtiden.

- Semb er jeg positiv til, sier Trelleborg-trener Tom Prahl til Nettavisen.

- Han har bred internasjonal erfaring og har vært landslagssjef tidligere.

- Drillo?

- Jeg tviler mer på Egil Olsen og det han står for. Jeg tror ikke Norge kommer seg videre med den fotballen de spiller i dag. Med mindre det er et ønske at man skal spesialisere seg på Drillo-stilen og fortsette i det samme sporet.

- Dersom hensikten er å gjøre noe nytt, er man nødt til å tilføre friskt blod. Egil Olsen kommer ikke til å endre noe som helst, sier den tidligere Viking-treneren.

Hysén: - Gode nok til EM og VM
Sverige har skranglet seg gjennom sin VM-kvalifiseringspulje. Seier mot Danmark lørdag vil gi et rettmessig håp om VM-deltakelse i 2010. Viasat-ekspert Glenn Hysén er slettes ikke imponert etter knappe seirer mot Ungarn og Malta.

- Det har vært en blanding mellom flaks og dyktighet. Men begge to de to siste kampene har vært jævlig dårlige, understreker han.

- Men Sverige henger likevel med. Hvorfor klarer ikke Norge det samme?

- Jeg vet ikke. Jeg synes dere har gode nok spillere til å gå både til EM og VM. Spillermaterialet er bra nok, men til slutt har det litt å si hvem man trekkes mot i kvalifiseringsgruppene. Denne gangen slet dere mot Island borte. Det er et lag man må slå om man skal komme seg videre.

- Er Drillo mannen som sender oss til EM?

- Det er et vanskelig spørsmål. Jeg vet hva han gjorde på 90-tallet og hva slags fotball han vil ha. Det er ingen kul fotball å se på. I tillegg er man nødt til å rette seg etter hva slags spillere man har å velge i, sier den tidligere Liverpool-spilleren Glenn Hysén.

Drillo-fiendtlige dansker
Danskene har tidvis hatt en trang til både å kalle nordmenn for «fjeldaber» og legge Drillo-stilen for hat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Derfor er det kanskje ikke så overraskende at kommentatoren i Extra-Bladet ikke er blant de 115 medlemmene i «Vi som elsker Drillo!!!»-gruppa på Facebook.

- Gleder du deg over at Norge ikke skal til Sør-Afrika?

- Nei, det blir feil å si det. Men det er kanskje ikke så uventet at det ikke skjer. Ettersom Danmark ikke har møtt Norge i denne kvalifiseringen, har jeg ikke sett så nøye på hvordan dere har gjort det. Men jeg må si at jeg er noe sjokkert over at Drillo er tilbake, sier fotballkommentator Allan Pedersen i Ekstra Bladet til Nettavisen.

- Hvorfor det?

- For meg ser det ut som et steg tilbake i tid. Det er et signal om at man tror mer på fortiden enn på fremtiden. Norge har en del gode spillere, men dersom man skal utvikle laget fram mot 2012 og 2014 – må man bygge opp noe helt nytt. Og det arbeidet må starte nå.

Ny Drillo-bølge?
Drillo-epoken på 90-tallet sendte oss både til VM i 1994 og i 1998. Det ga oss den uforglemmelige seieren mot Brasil i Marseille og sendte Norge helt opp på 2.- plass på Fifa-rankingen.

Bør Drillo fortsette? Hvis ikke, hvem bør overta? Delta i debatten under denne artikkelen!

Det nordiske ekspertpanelet stiller seg tvilende til om resultatene kan gjenskapes over ti år senere.

- Det gikk bra forrige gang, men spørsmålet er om det er godt nok nå. Det tror jeg ikke, sier Hysén.

- Internasjonal fotball er i løpende utvikling. Stilen Drillo skapte på 90-tallet overrasket nok mange motstandere. Rett og slett fordi svært få lag spiller på denne måten. Etter hvert ble Drillo-stilen ganske enkel å lese, mener Allan Pedersen og legger til:

- Det virker for meg som dere står fast i 90-tallet. Jeg frykter at dere ikke kommer dere videre derfra. Norge har mange gode spillere, men man får likevel ikke nok ut av dem på landslaget. Tidligere viste Rosenborg at det gikk an for norske lag å spille på en annen måte. Selv dem har blitt en skygge av seg selv.

Overrasker Drillo
Nettavisen har referert kritikken til Drillo selv. Han svarer følgende på om han er overrasket over utspillene fra våre naboland:

- Det overrasker meg litt at folk er mot at ballen skal spilles fremover. Jeg synes det er litt rart og har aldri fått helt taket på det der, sier han til Nettavisen.

- Mener du nok en gang at det dreier som en misforstått oppfatning av hva Drillo-stilen innebærer?

- Når fokuset på langpasninger kom, var det et klart bevis på at man hadde misforstått. Jeg har sittet inne de siste dagene og studert Irland-Sør-Afrika. Jeg hører på de irske TV-kommentatorene hvor «posession-orientert» de tenker. – Keep posession, keep posession.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det er massevis av situasjoner der jeg ville ha foretrukket en gjennombruddspasning, der de (kommentatorene) etterlyser at man holder ballen i laget. Jeg er litt mer risikovillig til å miste ballen på en god gjennombruddspasning, enn å spille støttepasning mot midtstopper eller keeper. Jeg synes det er rart at så mange har store motforestillinger mot det, sier Drillo.

Solbakken eller Hamrén?
Hvis man ikke ønsker seg mer Drillo-fotball i Norge. Hva ønsker man seg da?

- Umiddelbart tenker jeg på navn som Ståle Solbakken og Erik Hamrén. Jeg tror begge disse kan utvikle norske landslagsspillere bedre enn Drillo, svarer Pedersen.

- Jeg ønsker ikke å komme med noen navn, sier Prahl.

- Det som er viktig, dersom forbundet er enig i at det bør skje en endring, er at stilbruddet ikke bør være for ekstremt. Ingen er tjent med en stil som norske fotballspillere ikke takler.

- Bør man lete utenlands?

- Jeg tror det er på tide å få inn en utenlandsk landslagssjef. Det vil gi nye impulser.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere