RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Derfor har regelverket liten betydning for norske klubber

- GÅR UNDER RADAREN: Ekspertene tror Financial Fair Play-bestemmelsene er lite relevant for norske klubber. Bildet er av Stabæks Anders Trondsen i duell mot Yann-Erik de Lanlay under eliteseriekampen i fotball mellom Viking og Stabæk på Viking stadion. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
- GÅR UNDER RADAREN: Ekspertene tror Financial Fair Play-bestemmelsene er lite relevant for norske klubber. Bildet er av Stabæks Anders Trondsen i duell mot Yann-Erik de Lanlay under eliteseriekampen i fotball mellom Viking og Stabæk på Viking stadion. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Foto: Carina Johansen
Sist oppdatert:
Tror norske klubber vil fortsette å gå under radaren.

UEFA har startet med sanksjoneringen av storklubbene i forbindelse med det omdiskuterte Financial Fair Play-regelverket.

Manchester City og Paris St. Germain er blant klubbene som har fått på pukkelen av den europeiske fotballdomstolen.

For de norske klubbene er imidlertid regelverket lite relevant. Det mener Hallgeir Gammelsæter, som er professor i samfunnsendring, organisasjon og ledelse ved Høgskolen i Molde.

- De norske klubbene vil nok i stor grad fortsette å gå under radaren. Beløpene som brukes for å regulere hvor mye man er tillatt å gå i underskudd, er fullstendig irrelevant for de norske klubbene. Vi opererer ikke med sånne tall, sier Hallgeir Gammelsæter til Nettavisen.

Vil bli innskjerpet
Det særdeles kompliserte regelverket fastslår at klubbene ikke er tillatt å tape mer enn 45 millioner euro over en periode på tre år. Bestemmelsene vil bli innskjerpet foran 2015/16-sesongen, og beløpet vil da endres til 30 millioner euro.

Det er fortsatt fantasisummer norske klubber ikke kan relatere seg til.

- Regelverket vil ikke kunne benyttes i sanksjonering mot de relativt små klubbene i Norden orden i nærmeste fremtid. Men på sikt vil kanskje nasjonale og internasjonale regler harmoniseres mer, bedyrer han.

- LITE RELEVANT: Hallgeir Gammelsæter mener summene det opereres med av UEFA, gjør Financial Fair Play-bestemmelsene lite relevante for norske klubber i dag.


- Flere storfisker
Gammelsæter mener en eventuell håndheving av regelverket i Norge, uansett ville blitt en utfordring.

- UEFA har nok flere storfisker på kroken som de heller bruker energi på.

- Dessuten har vi et godt nasjonalt lisenssystem i norsk fotball. Behovet er derfor ikke så stort heller, mener professoren.

Kjetil K. Haugen, som også professor ved Høgskolen i Molde,samt forsker i logistikk og sport management, deler Gammelsæters tanker.

- Størrelsesordenen på beløpene vanskeliggjør foreløpig regulering av norske klubber, men det kan tenkes at det vil bli regulert etter hvert, sier Haugen til Nettavisen.

Skeptisk
Haugen erkjenner at han er svært skeptisk til regelverket, og er redd det kan få alvorlige konsekvenser for norsk fotball i fremtiden.

- Det kan definitivt gå utover balansen mellom de store og små klubbene. Regelverket kan gi flere konkurransefortrinn til storklubbene.

- Klubbene med mest ressurser har de beste forutsetningene for å kunne omgås et sånt regelverk. De vil trolig være i stand til å finne smutthull, mens de små klubbene vil slite med å vokse seg større. Det vil bli vanskeligere å ta opp lån, og det vil igjen føre til at de mindre klubbene vil slite med å ekspandere.

Han mener denne problemstillingen i større grad burde vært på agendaen.

- Disse konsekvensene har i mine øyne blitt diskutert for lite.

- KAN SKAPE PROBLEMER I NORSK FOTBALL: Kjetil K. Haugen er skeptisk til Fincancial Fair Play-bestemmelsene.


- Vanskelig å forholde seg til
Daglig leder Erik Espeseth i Strømsgodset er enig i at summene det opereres med er vanskelig å forholde seg til, men forteller at Godset forholder seg fullt og helt til regelverkets bestemmelser.

- Vi forholder oss naturligvis til bestemmelsene. Enkelt og greit.

- Dette er uansett ikke et problem for oss. Vi driver prinsippielt på en nøktern og langsiktig måte, sier Espeseth til Nettavisen.

Summene som er fastsatt av UEFA, bruker han ikke mye energi på å studere.

- Jeg vil bli veldig overrasket dersom norske klubber kommer i hardt vær på bakgrunn av disse bestemmelsene. Summene tilsvarer jo et tap på rundt 120 millioner norske kroner i året. Det er beløpvi ikke kan forholde oss til.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere