Gå til sidens hovedinnhold

- Derfor rykket Fredrikstad ned

Nå snakker Kasey Wehrman.

- Fyll og slåssing, slo VG stort opp tirsdag.

- Fredrikstad-profilen Raio Piiroja avslører at fyllefester og slåsskamper ødela samholdet i laget, skrev avisa videre.

Midtstopperen snakket om Fredrikstads treningsleire før sesongen. Der barket Kasey Wehrman og Patrik Gerrbrand sammen. Ifølge Piiroja slåss de to nesten som Mike Tyson og Evander Holyfield.

- Kraftig overdrevet
Kasey Wehrman humrer.

- Det er en god tittel, sier han til Nettavisen.

- De har nok solgt en del aviser på den. Men dette er kraftig overdrevet. Det var en slåsskamp mellom meg og Patrik, men vi la den bak oss allerede dagen etter. Da tok vi hverandre i hendene, og beklaget overfor resten av laget.

- Og for å si det sånn, Patrik Gerrbrand har to små barn - jeg har vært i bursdagene til begge, fortsetter australieren.

- Vi hadde også fått lov til å gå ut den kvelden, og det skjedde ikke noe mer den kvelden enn det som skjedde da vi var ute før sølvsesongen. Da var det ingen som klaget på at vi var ute etter en lang treningsleir.

Annonse: Spill Lotto og Tipping på mobilen

- Han har gjort en dårlig jobb
Tidligere har Wehrman sagt lite i media om Fredrikstads problemer, og det ene og alene av én grunn: Han har ikke ønsket å forstyrre. Han har krysset fingrene for at klubben skulle klare å holde seg i Tippeligaen.

Nå tar han imidlertid bladet fra munnen, og 32-åringen er ikke tvil om hvem som har skylda: klubbdirektør Runar W. Henriksen.

- Han har rett og slett ikke erfaring eller fotballkunnskap nok til å ha den jobben han har, sier Wehrman.

- Han har ikke gjort noen god jobb. Han må byttes ut. Han er ikke den lederen klubben trenger.

- Jeg kjenner ham ikke personlig. Det er derfor mulig at han egentlig er en bra fyr. Men han har ikke erfaringen som trengs. Og heller ikke respekten. Se på andre klubber: I Lillestrøm var Jan Åge Fjørtoft sportsdirektør. I Stabæk var det Lars Bohinen. I Rosenborg Rune Bratseth. De har alt det Runar ikke har. Han er også sta. Runar Henriksen lytter ikke til råd, sier Wehrman.

Ikke helt som å vinne i lotto...
Det hele startet ifølge Wehrman i august i fjor. Da Henriksen overtok som klubbens nye klubbdirektør. Allerede da var klubben fullstendig klar over at store deler av den daværende førsteelleveren hadde ett år igjen av kontraktene sine. Ingen fikk nye kontrakter. Når spillerne spurte, fikk de beskjed om at det skulle kikkes på senere. Kontraktsforhandlinger ble utsatt, utsatt og utsatt igjen. I år sa så Henriksen at «det å ha 8-9 Bosman-spillere var som å vinne i lotto».

I ettertid er det lett å se at det kanskje var sesongens store skivebom i norsk fotball. For Fredrikstad vant ingen penger. De rykket ned, og nå snakkes det om budsjettkutt på 35-50 millioner kroner før neste års spill i Adeccoligaen.

- Da jeg fortsatt var kaptein før sesongen, tok jeg opp dette med Runar. Jeg sa at disse kontraktene var Fredrikstads største problem. Det sier seg selv at spillere som ikke får ny kontrakt blir frustrerte. De begynner å tenke på familien sin, hva som skjer videre, hvor de skal få penger til det neste måltidet. De begynner også å tenke på andre klubber. De mister rett og slett fokus. Runar visste alt dette i fjor høst, men valgte å ikke gjøre noe. I stedet lot de ting bare fortsette, fortsette og fortsette. Til slutt sank skipet.

- Dolket i ryggen
Wehrman er spesielt skremt av måten en klubbveteran som Pål André Czwartek er blitt behandlet på.

- Det er flere spillere som er blitt dolket i ryggen. Spillere som alle har gjort en veldig god jobb for klubben. Pål André Czwartek er kanskje det mest spesielle tilfellet. Han har spilt over 300 kamper for klubben. Han er en dønn profesjonell spiller. Han har vært skadet i år, men hadde en veldig god sesong i fjor. Han holder seg alltid i form. Han kunne lett fortsatt videre i ett år til. I stedet for å gjøre ting på en respektfull, ordentlig måte med ham, sier klubben til slutt bare: «Du får ikke ny kontrakt. Vi snakkes en annen gang».

- Det er ganske spesielt i en klubb med så mye tradisjon. Pål André er blitt behandlet som en hjemløs hund. Klubben sviktet ham rett og slett.

- Hva må Fredrikstad nå gjøre?

- Det er lett å si at de må ha en ny sportsdirektør. Men de trenger også rett mann til den jobben. De trenger et nytt ansikt som kan ta kontroll over klubben. Når det er problemer så er det han som må lede. En ny sportsdirektør er det aller viktigste.

- Er det andre ting du vil nevne som årsak til FFKs kollaps?

- Nei. Behandlingen av Bosman-spillerne og mangelen på en ordentlig leder er det viktigste.

- Hva med Tom Nordlie?

- Han hadde en vanskelig jobb allerede da han kom. Det fungerte heller ikke. De rykket ned. Nå handler det å overbevise spillerne om at han er rett mann. Men det blir vanskelig. Det er nemlig vanskelig å overbevise folk om at du er rett mann, når du kom inn som frelser og det ikke fungerte.

- Mener du at han egentlig også må gå?

- Nei. Det blir i så fall noe den nye sportsdirektøren må se på. Alt henger jo sammen her.

- Irritert på Hareide
Wehrman var sjokkert da han ringside så laget tape playoffkampen mot Sarpsborg. For trass i problemene, så han overhodet ikke at det kunne ende så galt i årets sesong.

- Jeg ble faktisk litt irritert før sesongen da noen sa vi kom til å havne på 8. eller 9. plass. Åge Hareide sa blant annet det. Men det sier jo litt om den erfaringen han har innen fotballen. Han traff jo egentlig perfekt. Selv kunne jeg likevel ikke tro på det. Vi hadde jo det samme laget.

- Men i ettertid, når man ser på innvendingene de hadde, så ser man jo at de var korrekte.

Wehrman selv avsluttet sesongen hos Lyn, men er nå ledig på markedet. Han utdanner seg til å bli trener, men vil fortsette som spiller en stund til. Helst i Skandinavia.

- Men ingenting er avklart. Vi får se hva som skjer den neste tiden.

- Hva med en retur til Australia?

- Én gang reiser jeg hjem, men ikke nå. Jeg vil fortsette her en stund til.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene