*Nettavisen* Sport.

- Det begynner virkelig å haste

Foto: (Scanpix)

Leverer ikke de norske lagene i Europa, faller Norge på rankingen. Det får konsekvenser.

14.07.10 16:02

2009/10 var en svart sesong for norske klubblag i Europa. Ingen norske lag kvalifiserte seg for gruppespill i europacupene, og bare Tromsø var i nærheten av å klare det.

Onsdag kveld innledes sesongen 2010/11 for norske lag i Europa når Linfield er første hinder for Rosenborg på veien mot Champions League. Torsdag starter Molde og Stabæk sine vandringer mot Europa League, mens Aalesund kommer inn i neste kvalifiseringsrunde.

LIVE 20.45: Linfield – Rosenborg
SISTE: Iversen spiller, se laget

Og det er ikke bare en neve morsomme høstkvelder for den enkelte klubbs supportere som ligger i potten. For norsk klubbfotball er det helt avgjørende at de norske representantene leverer varer denne gangen.

Ambisjon om topp 15
Norge ligger på 22.-plass på den europeiske klubbrankingen, som er basert på innsatsen de fem siste årene. Men sesongen som ryker ut på neste års ranking (2005/06) var god, og Norge risikerer å falle hvis klubbene ikke lykkes i høst.

Målet er naturligvis det stikk motsatte – å klatre.

- Vi må ha som ambisjon å være blant de 15 beste. Da får to norske lag muligheten til å kvalifisere seg for Champions League. Klarer vi å komme inn blant de 12 beste, vil den norske seriemesteren være automatisk kvalifisert for gruppespillet, slik vi opplevde i 1999, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til Nettavisen.

Å heve de norske klubblagene i Europa er et av hovedmålene han har satt seg.

- Må legges til rette
- Det krever at norske lag har mye større fokus på internasjonal matching i treningskamper, både i januar/februar og i sommerpausen. Det må det legges til rette for, og der har jeg allerede tatt grep. Fra og med 2011 skal dette få en effekt, sier Semb.

- Føler du deg trygg på at de norske representantene prioriterer europacup høyt nok?

- Vi er inne i en prosess og det må spisses fra år til år. Det må som sagt legges bedre til rette fra forbundets side. Men vi hadde et stort møte med de norske klubbene som skal ut i Europa i år i forkant av sesongen. Der diskuterte vi problemstillinger knyttet til å kunne prioritere europacup. I tillegg la Rosenborg fram sine erfaringer. De har vært med i Europa lenge, og det er viktig at norske klubber lærer av deres opplevelser, poengterer Semb.

- Bidrag til fellesskapet
Også landslagets assistenttrener Ola By Rise er opptatt av at norske klubber må gi europacupen fullt fokus.

- Å ta europacup på alvor er et bidrag til fellesskapet. Og det begynner virkelig å haste med tanke på rankingen, for det har vært tynt i en periode. Det må jobbes på grunnplanet, sier By Rise til Nettavisen.

Ikke minst appellerer han til lagene med mulighet til spill i Europa League.

- Vi er veldig flinke til å snakke om Champions League i Norge. Men det er på ingen måte verdens undergang å spille i Europa League, snarere tvert imot. Jeg føler den turneringen er litt undervurdert. Det vil være et stort løft for norske klubber å spille her, sier By Rise, som mer enn antyder at spill i Champions League kanskje er et nivå for høyt selv for de beste norske lagene.

- Rosenborg har en fair mulighet til å kvalifisere seg for Champions League. Men det er ikke noe kjempenederlag om de havner i Europa League. For det handler ikke bare om å kvalifisere seg. Man skal jo prestere i et gruppespill også, ellers blir du ledd ut, poengterer By Rise, som selv har vært både spiller, assistenttrener og hovedtrener for RBK i Champions League.

Store pengesummer
Når Semb og By Rise vil ha norske lag i Europa League, handler det ikke bare om sportslig utvikling og prestisje.

- Kommer man til gruppespillet, vil det også tilføre norske klubber store pengesummer. Denne turneringen er noe helt annet enn den gamle UEFA-cupen i så måte, understreker Nils Johan Semb, som har følgende målsetting for de norske lagene i 2010:

- Jeg krysser fingrene for at RBK skal gå hele veien til Champions League, eventuelt et gruppespill i Europa League. Klarer også et av de andre lagene å kvalifisere seg for Europa League, vil det være veldig bra, sier toppfotballsjefen til Nettavisen.

PS. Norges plass på nasjonsrankingen for klubblag avgjør hvor mange lag Norge får med i europacuper og hvor mange kvalifiseringsrunder lagene må igjennom. Seeding i selve trekningen avgjøres imidlertid av klubbenes egen plassering på klubbrankingen. I 2010 er norske klubber seedet slik: 87. Rosenborg, 152. Brann, 157. Tromsø, 166. Viking, 189. Vålerenga, 193. Stabæk, 205. Fredrikstad og Molde.

Se nasjonsrankingen for klubblag for 2010
Se klubbrankingen for 2010

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.