RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det ble den verste dagen i våre liv

Foto: Getty Images / All over Press
Sist oppdatert:
Luca Toni måtte overtales til å fortsette karrieren etter tragedien.

For ett år siden var en familietragedie nær ved å sette en stopper for Luca Tonis karriere.

Fotball virket meningsløst midt oppe i det hele og ingen kan klandre målkongen for at han vurderte å legge skoene på hylla for godt.

Mistet ufødt barn
Toni og forloveden Marta Cecchetto ventet sitt første barn i fjor sommer og når fødselen nærmet seg, ble Marta innlagt på det lokale sykehuset i Modena.

Få dager før Martas termin, ble Modena-provinsen hardt rammet av et jordskjelv. Det oppsto panikk, og flere avdelinger på sykehuset måtte evakueres - der iblant fødeavdelingen.

Paret ankom et sykehus i Torino og gjennomgikk umiddelbart tester for å forsikre seg om at alt hadde gått bra med barnet. Legens beskjed var vondere enn alle tenkelige fysiske smerter. Det lille hjertet hadde sluttet å slå.

- Det som skulle bli den fineste dagen i livet vårt, ble den verste, skrev paret i en pressemelding noen dager senere.

- Hun var sterkere enn meg
Luca Toni, som på det tidspunktet spilte for Al-Nasr, ga seg i Dubai-klubben og flyttet hjem til Italia. Fotball virket meningsløst og verdensmesteren fra 2006 vurderte å legge opp.

Da han var nær ved å ta den endelige avgjørelsen om å legge skoene på hylla for godt, ble han overtalt av Marta til å fortsette.

- Hun var sterkere enn meg, har Luca Toni senere fortalt til tyske Bild.

Det var Deadline Day 31. august 2012 og Toni hadde ennå ikke funnet seg en ny klubb. Timer før overgangsvinduet stengte, kom en telefon fra Fiorentina-eier Andrea Della Valle. Klubben sto med skjegget i postkassa etter at Dimitar Berbatov hadde avslått en overgang i siste liten.

Var Luca Toni villig til å steppe inn?

- Det er så fint når Toni scorer
Gullsko-vinneren fra 2006 takket ja til gamleklubben og meldte seg til tjeneste i lilla drakt igjen.

16. september 2012 var han tilbake på Artemio Franchi for møtet med Catania.

Fiorentina ledet 1-0 da Adem Ljajic ble tatt av banen til fordel for Luca Toni etter 63 minutter.

To minutter tok det. To minutter før Luca Toni igjen kunne gjøre sin velkjente scoringsfeiring foran Fiorentina-fansen etter å ha satt ballen i mål på sin første touch.

Gleden blant lagkamerater og publikum var enkel å spore. Gåsehud oppsto.

- Det er så fint når Luca Toni scorer mål. Det er ekstra fint når han gjør det for sitt kjære Fiorentina. Det er enda finere når han gjør det på klassisk Luca Toni-manér med armer og bein og høye knær og bare vende opp en mann innenfor femmeteren og legge den i lengste kryss. Og det varmer et hjerte å se Luca smile etter tragedien som rammet familien Toni i sommer. Takk for at du finnes Luca, skrev Serie A-ekspert Per-Jarle Heggelund på sin blogg etter comebacket.

Det ble åtte scoringer den sesongen - med det siste av dem, sendte han gamleklubben Palermo ned i Serie B.

Gravid igjen
Akkurat som i Bayern München, betydde Mario Gomez' ankomst at det var på tide for Toni å forlate Fiorentina i sommer. Eierne ville gi ham en jobb i administrasjonen og gi ham muligheten til å fortsette trenerutdanningen, men Toni takket nei. Han følte han hadde mer å bidra med på fotballbanen.

Samtidig slapp han den gledelige nyheten om at forloveden Marta var gravid igjen. Én måned etter siste seriekamp forrige sesong, ble Bianca født.

Ikke lenge etter fødselen, ble Toni plukket opp av nyopprykkede Hellas Verona.

- Heldigvis har jeg tjent nok penger i livet mitt. Nå spiller jeg fordi jeg elsker fotball, jeg liker å trene og jobbe hardt. Jeg liker å ofre meg og så lenge jeg føler det slik, fortsetter jeg å spille, sa han til Gazzetta dello Sport etter overgangen var i boks.

Knuste Milan
Den stolte faren gjorde det klart hvem han kom til å dedisere eventuelle scoringer til i åpningskampen mot Milan.

- Til datteren min, Bianca. Hun er to måneder gammel. Etter en vanskelig periode, har hun gitt meg smilet tilbake, sa han.

Det så imidlertid dårlig ut for Hellas Verona og Luca Toni da Andrea Poli på vakkert vis dro seg gjennom Hellas-forsvaret og satte inn 1-0 til gjestene i åpningskampen.

Toni hadde imidlertid lovet å starte sin karriere i Verona med et smell og aktet å holde løftet sitt.

30 minutter ut i kampen steg han til værs, knuste Cristian Zapata i lufta og headet inn utligningen foran ekstatiske hjemmefans på Marc'Antonio Bentegodi.

I den andre omgangen hadde Toni lurt seg bak ryggen til Zapata igjen og gikk nok en gang opp og stanget ballen i nettet - hans 41. mål med hodet i Serie A. Bare Oliver Bierhoff har flere med sine 44.

Til Marta og Bianca
Etter kampen kunne en lykkelig og nybakt pappa sende en hilsen hjem til Marta og deres nyfødte barn.

- Disse to målene var for dere to. Jeg kunne ikke score et til, da hadde jeg ikke visst hvem jeg skulle dedisere det til.

Det er ingen tvil om at Luca Toni kjenner sine begrensninger som fotballspiller. Allerede i 2006 sa han følgende.

- Vel, jeg kan jo ikke bli noe treigere enn jeg er nå, så jeg kan like godt spille for alltid.

At Luca Toni kommer til å spille for alltid, er ikke spesielt sannsynlig, men at han klarer noen sesonger til, med støtte fra Marta og Bianca, virker nå veldig trolig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere