*Nettavisen* Sport.

- Det er det største som finnes

Foto: AP/Scanpix

Og derfor må Joshua King og flere andre unggutter trolig stå over U21-EM.

17.10.12 11:34

LARNAKA/OSLO (Nettavisen): Tirsdag kveld banket det norske U21-landslaget Frankrike på Marienlyst og sikret seg en plass i neste års EM i Israel.

U21-laget har fått mye skryt i høst og mot franskmennene viste de at dette har vært med rette. Sist gang et norsk U21-landslag var i et mesterskap var tilbake i 1998. Bare timer etter bragden i Drammen viste unggutten Joshua King at han har funnet seg til rette på a-landslaget. Spissen var en viktig grunn til at Norge slo Kypros.

Fram til han ble tatt ut på landslaget til VM-kvalifiseringskampen mot Island tidligere i høst, hadde King stort sett vært fast inventar på Per Joar Hansens U21-lag.

Siden King også har vært delaktig i U21s EM-kvalifisering er han derfor aktuell for spill under selve mesterskapet sommeren 2013. Men det spørs om unggutten får den sjansen.

- Drømmer om VM
U21-EM krasjer med a-landslagets kvalifiseringskamp mot Albania. Etter innsatsen mot Kypros tirsdag, er det nok store sjanser for at King da vil være i Drillos tropp til Albania-kampen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg har mest lyst til å være med a-landslaget og spille mot Albania. Det er tross alt snakk om VM i Brasil. EM for U21 er selvfølgelig også stort, men VM for seniorer er det største som finnes. Det har vært en drøm siden jeg var liten. Men jeg hadde ikke hatt noe imot å sette meg på flyet dagen etter Albania-kampen for å også bidra i et U21-EM, sier spissen til Nettavisen.

King er heller ikke den eneste av dagens a-landslagsspillere som er aktuell for et U21-EM. Også Valon Berisha, Markus Henriksen og Magnus Wolff Eikrem kan spille turneringen.

Hyller U21-gutta
I tillegg har Håvard Nordtveit den siste tiden være opp på a-landslaget. Tirsdag spilte han imidlertid i Drammen, på grunn av at han var suspendert på seniornivå.

Med alle disse på plass, ville nok Norge kunne stilt med et råsterkt lag i U21-EM. King mener likevel at det norske laget uansett ser bra ut.

- Vi er nå fire som er flyttet opp til a-laget etter at Håvard dro tilbake. Det at de andre har klart å komme seg til EM uten fire spillere som har spilt fast omtrent hele året, viser hvor mange talenter det er i Norge, og at mange flere nok vil bli flyttet opp til a-landslaget i løpet av noen år. Jeg synes den neste generasjonen ser veldig sterk ut, forteller United-spissen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Tar de vi trenger
Landslagssjef Egil Drillo Olsen er enig med King i at det ser svært lovende ut for norsk fotball akkurat nå.

- Nå er det så mange unge, spennende spillere i Norge som det ikke har vært på mange år. Hva som skjer i 2013 er vanskelig å si, men det er spennende. Nå skal de ut i et sluttspill også, disse ungguttene, så det ser bra ut, sier landslagssjefen til Nettavisen.

- Hva tenker dere om at det er A-kamp mot Albania 7. juni og EM-start for U21-landslaget 5. juni?

- Det får vi ta opp og diskutere, hvordan vi gjør det. Vi tar naturligvis de vi trenger og vil ha, men hva som skjer etterpå, har jeg ikke tenkt på ennå, sier han.

- Kan det hende at du frigir spillere du ellers ville hatt med?

- Nei, svarer 70-åringen.

- Kan være problematisk
Også toppfotballsjef Nils Johan Semb er klar på at a-landslaget vil være førsteprioritet i denne perioden, til tross for at U21-laget skal ut i mesterskap.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det blir en kollisjon. U21-EM starter 5. juni og holder på til 19. juni. Er det spillere som har muligheten til å spille for både a-laget og U21, så vil a-laget bli prioritert, sier Semb.

- Er det mulig å være med begge steder?

- Der må vi sjekke hva regelverket sier. Det går litt på når troppen må nomineres, og når laget skal være på plass. Siden det starter 5. juni kan det derfor bli problematisk, sier han.

- Men vi skal selvfølgelig sjekke alle muligheter, legger toppfotballsjefen til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.