- Det er en drøm som går i oppfyllelse

Foto: Montasje/Scanpix

I 2004 tok de Europa med storm. Nå vil de gjøre det igjen.

04.06.12 16:01

Samir Nasri, Karim Benzema, Jeremy Menez, Hatem Ben Arfa og Blaise Matuidi er alle en del av Frankrikes gylne 1987-generasjon.

De var alle på laget som gikk til topps under U17-EM i 2004, og de er alle tatt ut i Frankrikes EM-tropp som skal kjempe om heder og ære i Polen og Ukraina i sommer.

De fem har alle med tiden blitt lysende navn på fotballens stjernehimmel, men veien til topps har vært lengre og mer kranglete enn det man trodde for åtte år siden.

- Det er noe av det største jeg har opplevd. Jeg har aldri hatt det så gøy på fotballbanen som da. Vi var som et Playstation-lag, minnes Samir Nasri fra U17-EM i 2004.

- Slapp av sjef
Den franske kantspilleren var med å vinne seriegull med Manchester City nå i vår, men rangerer likevel bragden fra 2004 som kanskje det største han har opplevd.

Frankrike holdt virkelig høy klasse under det omtalte mesterskapet, og vant fem av fem kamper. i finalen ble Spania, med Cesc Fàbregas og Gerard Pique, slått med 2-1.

Det var Newcastles Hatem Ben Arfa som ble toppscorer i turneringen med tre mål, mens Nasri scoret vinnermålet i finalen og ble i etterkant beskrevet som et «fenomen».

- De var så selvsikre. De var ikke arrogante, men hadde bestemt seg for å bli mestere. Før finalen sa Nasri: «Bare slapp av sjef, vi vinner trofeet», sier trener Philippe Bergeroo.

Åtte år har gått siden Nasri, Ben Arfa, Benzema, Menez og Matuidi tok Fotball-Europa med storm. I sommer skal de alle bidra til at Frankrike får et godt EM i Polen og Ukraina.

Dette er første gang alle fem igjen ikler seg A-landslagsdrakten i et mesterskap.

Det franske landslaget har vært preget av skandaler de siste årene, og det toppet seg under VM i Sør-Afrika i 2010. Laget måtte reise hjem allerede etter gruppespillet.

Utskjelte Raymond Domenech kom på kant med flere av spillerne, og under ledelse av Patrice Evra gikk en gruppe til streik mot den daværende landslagssjefen.

Det at Domenech angivelig skal ha kalt Nicolas Anelka for en «horesønn», var det som utløste bråket. Den tidligere Chelsea-spissen ble sendt hjem i skam før VM var over.

Sjekk video med Samir Nasri:

HTML EMBED

- Har rått talent
Mye har imidlertid skjedd de siste to årene og under Laurent Blancs ledelse har balansen funnet veien tilbake til Frankrike. Flere bråkmakere er borte, og yngre krefter har fått slippe til.

I tillegg til de fem som allerede er nevnt, har nasjonen også fått opp folk som Yann M'Vila, Adil Rami, Marvin Martin, Olivier Giroud, og Mathieu Debuchy som alle har mange år foran seg.

Veteraner som Franck Ribéry, Florent Malouda, Patrice Evra, Gaël Clichy, Philippe Mexes og Alou Diarra er også fortsatt viktige bidragsytere.

Foto: PA Photos/Scanpix

Det er likevel ventet at Nasri, Benzema, Ben Arfa, Menez og Matuidi alle vil bli sentrale for Frankrike på en eller annen måte. Laurent Blanc mener de alle er viktige spillere.

- De har alle én ting til felles, og det er rått talent. Vi er heldige som har dem. Det blir feil å si at vi har tatt ut for mange «talenter» i troppen, sier den tidligere stopperen.

Selv om de alle ble spådd store karrierer etter bragden i 2004, har det tatt tid for mange av dem å etablere seg på toppnivå. 2011/12 har imidlertid vært 87-generasjonens sesong.

- Da de ble profesjonelle ble alt snudd på hodet for dem. Livet ble tøffere å håndtere. De kom inn i en glamorøs verden, der kravene var skyhøye, sier trener Bergeroo.

Hatem Ben Arfa spilte både for Lyon og Marseille i hjemlandet i sine yngre år, men havnet på kant med både medspillere og trenertemaet i begge klubbene. Dette gikk ut over utviklingen.

Det så også lenge ut til at oppholdet i Newcastle skulle bli ødelagt på grunn av skade, men i den nylig avsluttede sesongen var franskmannen en attraksjon i Premier League.

25-åringen vartet opp med herlige raid, og gjorde narr av den ene sidebacken etter den andre. Han bidro totalt med fem mål og sju assists i en meget god ligasesong for Newcastle.

Sjekk video av Karim Benzema:

HTML EMBED

I skyggen av Ronaldo
Når det gjelder Benzema spilte han sammen med Ben Arfa i Lyon, og ble under tiden i den franske klubben sett på som kanskje den mest lovende unggutten i Europa. Storklubbene siklet.

Til slutt falt valget på Real Madrid, men Benzemas tid i hovedstadsklubben fikk en tung start. Spissen brukte tid på å finne seg til rette i Spania, men har gradvis blitt bedre og viktigere.

Denne sesongen ble det solide 32 mål på totalt 52 kamper for 25-åringen. I skyggen av Cristiano Ronaldo har Benzema vist at han nå er voksen nok til å leve opp til alle spådommene.

Ser vi på Jeremy Menez så måtte han bort fra fransk fotball for å virkelig få fart på karrieren. Etter tre år i italienske Roma, kom han tilbake til Ligue 1 som en ganske annen spiller.

Denne sesongen har den tidligere Sochaux og Monaco-spilleren nettet ni ganger totalt for Paris St. Germain. Han har også vært nest sist på hele 13 scoringer for den styrtrike klubben.

Tilfellet Samir Nasri skiller seg litt fra de andre. Karrieren skjøt tidlig fart i Marseille, og Arsenal var raskt på pletten med å sikre signaturen hans i 2008. Det ble etter hvert suksess.

Allerede i sin første Premier League-sesong scoret franskmannen seks ganger, mens han i sin siste sesong for Arsenal virkelig viste sitt talent og scoret 10 ligamål for «The Gunners».

Sommeren 2011 flyttet han på seg til Manchester City, og allerede i sitt første år med de lyseblå ble det seriegull. Nasri har likevel måttet tåle kritikk for å ha vært grådig da han byttet klubb.

- Om jeg bare var interessert i penger, hadde jeg blitt i Arsenal. Der hadde jeg vært selvskreven på laget, og fått betalt bare for å møte opp, svarer vingen på den kritikken.

Sjekk video med Jeremy Menez:

HTML EMBED

- Drøm i oppfyllelse
Sistemann på listen er en litt annen spillertype enn de fire andre. Mens Nasri, Menez, Benzema og Ben Arfa alle er superoffensive, liker Matuidi seg best i en defensiv midtbaneposisjon.

Matuidi kom til St. Etienne fra Troyes i 2007 og har siden den gang stort sett vært fast på laget. Han har stadig blitt bedre, og regnes nå som en av de beste spillerne i Ligue 1.

Midtbanemannen ble tidligere koblet med klubber som Arsenal, Tottenham og Liverpool, men valgte i fjor sommer å skrive under for PSG.

Han ble hentet inn som en erstatter for legendariske Claude Makelele, men skader gjorde sitt til at han ikke fikk et så god sesong som de andre gutta fra U17-laget. EM-plass fikk han likevel.

De fem fra den gylne 1987-generasjonen har fortsatt steg å ta før de kan menge seg med fotballens virkelige superstjerner, men et godt EM kan gjøre mye av jobben.

- Vi pleide å snakke sammen om at vi en dag skulle spiller sammen på seniornivå. Nå skal vi endelig få den drømmen i oppfyllelse, sier Samir Nasri.

Frankrike er ikke blant de ypperste favorittene i sommerens mesterskap, men skulle nasjonen få god flyt, har den utvilsomt nok kvalitet til å utfordre de aller beste.

Nasri & Co. spiller i gruppe D og møter England Sverige og Ukraina. Den første kampen spilles mot England den 11. juni.

Sjekk video med Hatem Ben Arfa:

HTML EMBED

Den franske EM-troppen:

Keepere:
Cédric Carrasso (Bordeaux),
Hugo Lloris (Lyon)
Steve Mandanda (Marseille)

Forsvar:
Gaël Clichy (Manchester City)
Mathieu Debuchy (Lille)
Patrice Evra (Manchester United)
Laurent Koscielny (Arsenal)
Philippe Mexès (AC Milan)
Adil Rami (Valencia)
Anthony Réveillère (Lyon)

Midtbane:
Yohan Cabaye (Newcastle United)
Alou Diarra (Marseille)
Florent Malouda (Chelsea)
Marvin Martin (FC Sochaux)
Blaise Matuidi (Paris Saint-Germain)
Yann M'Vila (Rennes)
Samir Nasri (Manchester City)
Hatem Ben Arfa (Newcastle United)

Angrep:
Karim Benzema (Real Madrid)
Olivier Giroud (Montpellier)
Jérémy Menez (Paris Saint-Germain)
Franck Ribéry (Bayern München)
Mathiu Valbuena (Marseille)

Kilde: UEFA.com

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.