*Nettavisen* Sport.

- Det er en gjeng glade amatører

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Davy Wathne mener rettighetsrotet i norsk fotball er trist.

27.01.12 12:50

Fredag morgen ble det meldt om nytt bråk rundt TV-rettighetene i norsk fotball og at TV 2 har valgt å legge ned sendingen «Fotballkveld», som sendes etter hver tippeligarunde.

- Vi er lei forglemmelser, rot og ingen svar på skriftlige henvendelser gjennom advokat til Fotball Media og Norsk Toppfotball, sier sportssjef i TV 2 Bjørn Taalesen til VG.

Vinn tre måneders gratis tilgang til TV 2 Sumo og dermed alle Premier League-kampene på web-tv: Delta i vår Facebook-konkurranse, der du skal sende inn ditt beste, fiktive Premier League-rykte. Delta her.

- Allemannseie
Sportssjefen forteller at saken ikke er hundre prosent avgjort, men er klar på at kanalens utgangspunkt er at det denne sesongen ikke blir noen fotballoppsummering.

TV 2 har også rettighetene til et slikt oppsummeringsprogram i både 2013, 2014 og 2015. TV 2-profil Davy Wathne mener at et slik program bør være en viktig del av fotballdekningen.

- Som fotballinteressert så vil jeg ha journalistikk rundt kampene. Innslag før og etter, og en oppsummering som kan gi et helhetlig bilde for dem som er interessert, sier han til Nettavisen.

- Dette er først og fremst trist for de fotballinteresserte. TV 2 har hatt et komplett og proft tilbud med forhåndsstoff og journalistikk rundt kampene. TV 2 har gjort Tippeligaen til allemannseie.

Ikke involvert
Wathne er ikke direkte involvert i programmet »Fotballkveld», men har ved flere anledninger deltatt som gjest på sendingene. Noe enkelte har sett på som en kontroversiell rolle.

- «Fotballkveld» har i grunn ikke noe med meg å gjøre, så dette betyr marginalt for arbeidshverdagen min. Dette er ikke noe jeg får lønn for. Det er noe jeg gjør ut av engasjement, sier han.

- Det har jo vært litt skepsis til at jeg skal sitte der som Brann-tilhenger, privatperson og gammel journalist og komme med meninger. Det er en omdiskutert rolle, siden jeg leder andre program.

- Glade amatører
Wathne presiserer at han selv ikke kjenner til alle detaljene rundt saken. Han er likevel skeptisk til måten Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball håndterer fotballrettighetene.

Han trekker blant annet fram salget av tippeligarettighetene til Canal Plus i fjor som et godt eksempel på et forbund han omtaler som «glade amatører» som «ikke vet hva de driver med».

- Hvis det er noe tilsvarende som har skjedd denne gangen også, så aner de ikke konsekvensene og rekkevidden av hva de driver med. De gambler med fotballens posisjon i nyhetene.

- Det er viktig for klubbene at det skjer ting rundt fotballen i kanaler og aviser som har sportsstoff hver dag. Dette er å spille hasard med noe TV 2 har gjort populært, sier Wathne.

Han trekker blant annet fram konkurrenten NRKs dekning av eliteseriefotballen, som et eksempel på noe som ikke tjener fotballen.

- Se bare på det NRK drev med i rundt 30 år. Det var en tilfeldig og likegyldig dekning som ikke tjente fotballen. Om det viser seg at rettighetene havner hos noen som ikke har daglige sportssendinger så er dette risikosport. Det toner ned engasjementet og det blir mindre oppmerksomhet rundt fotballen. Tippeligaen er tross alt produktet de lever av, sier TV 2-profilen.

- Er ubegripelig
Sportssjef Taalesen sier til VG at konflikten handler om økonomi, men avviser altså ikke en løsning. Han vil likevel bli overrasket om noen andre tok over sendingen av et slikt program.

- Max har jo bygd ned sin satsing og det vil overraske litt om NRK vil ha dette. Jeg sier bare: Lykke til!

Wathne synes også det ville være merkelig om oppsummeringsprogrammet havnet på en annen kanal og påpeker at TV 2 har fått mye skryt for sin fotballdekning.

- Norsk Toppfotball har skrytt av den jobben TV 2 har gjort med fotballen. Det at de solgte rettighetene bak vår rygg til Canal Plus var derfor både umoralsk og sjokkerende, sier han.

- De driver og tukler og gambler med fotballen. Det kan ikke fortsette. Jeg kan ikke skjønne at vi har slike folk i ansvarsposisjoner som roter til rettighetsforhandlingene. Det er ubegripelig.

.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.